Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 116

  1. 5 years ago, age of Sonu was (x-13) years while after 10 years, age of Monu will become (x+10) years. If the ratio of present ages of Sonu and Monu is 2:3 resp. Find the value of x.
    12
    18
    20
    24
    25
    Option D
    Present age of Sonu = x – 13 + 5 = (x – 8) years
    Present age of Monu = x + 10- 10 = x years
    Now,(x-8)/x = 2/3
    =>x = 24

     

  2. Jhonny bought a bike, sold it to Harry and earned a profit of 40%. Had he bought it for Rs.1000 less and sold it for Rs.5000 less he would have gained 25%. Find the amount spent by Harry to buy the bike.
    Rs.38000
    Rs.35000
    Rs.25000
    Rs.22000
    Rs.30000
    Option B
    Let the CP be Rs.x.
    SP = Rs.1.4x
    1.4x – 5000 = 1.25(x – 1000)
    => x = 25000
    Amount spent by Harry to buy the bike = 25000*1.4 = Rs.35000

     

  3. The income of Rahul and Rohit is Rs.x and Rs.84000 resp. Rahul spends 30% and Rohit spends 45% of their respective incomes. Rahul and Rohit give Rs.12000 and Rs.26200 resp. to Anuj and save the remaining amount. If the ratio of savings of Rahul to Rohit is 3:2 resp. Find the value of x.
    60000
    80000
    40000
    30000
    50000
    Option A
    Amount spent by Rahul = 30% of x = Rs.0.3x
    Amount spent by Rohit = 0.45*84000 = Rs.37800
    (x – 0.3x – 12000)/(84000 – 37800 – 26200) = 3/2
    =>x = 60000

     

  4. 82% of the total population of a village have Adhaar card while 45% of the total population have voter-id card. If the number of people who have Adhaar card and voter-id card is ‘x’ and and 15% of the total population have only voter-id card and number of people who have Adhaar card is 3280. Find the value of x.
    1800
    1900
    1500
    1000
    1200
    Option E
    Total population of village = 3280/0.82 = 4000
    Number of people who have Adhaar card and voter-id card,x = (45-15)% of 4000 = 1200
    =>x = 1200

     

  5. Two boys Aman and Arun were coming towards each other. After 4 hours, they met each other and total distance covered by them to meet each other was 720 km. Find the time taken by Aman to travel 340 km, if ratio of speed of Aman to speed of Arun was 4:5 resp.
    5.20 hours
    3.34 hours
    2.14 hours
    4.25 hours
    3.12 hours
    Option D
    Let the speed of Aman be 4x km/hr.
    And speed of Arun = 5x km/hr.
    4x*4 + 5x*4 = 720
    =>x= 20
    Speed of Aman = 4x = 80 km/hr.
    Required time taken = 340/80 = 4.25 hours

     

  6. Anil lent Rs.7500 at 14% compound interest per annum and Mayank lent Rs.3350 at 59% simple interest per annum. If total interest earned by them after 2 years is lent at 20% per annum compound interest in scheme A for 2 years. Find the interest earned from scheme A.
    Rs.2625
    Rs.2552
    Rs.2220
    Rs.2728
    Rs.2520
    Option D
    Interest earned by Anil in 2 years = 7500*{(1.14)^2 – 1} = Rs.2247
    Interest earned by Anil in 2 years = 3350*0.59*2 = Rs.3953
    Interest earned from scheme A = (2247 + 3953)*{(1.2)^2 – 1} = Rs.2728

     

  7. Mixture A contains milk and water in the ratio of 5:2 resp. while mixture B contains milk and water in the ratio of 3:1 resp. If the quantity of milk in both the mixtures is same and the difference between the quantity of water in mixture A and the quantity of water in mixture B is 7 litres. Find the quantity of mixture A.
    155 litres
    147 litres
    140 litres
    162 litres
    135 litres
    Option B
    Let the quantity of milk and water in mixture A be 5x and 2x litres resp.
    Let the quantity of milk and water in mixture B be 3y and y litres resp.
    5x = 3y
    => y = 5x/3 –(1)
    Also, 2x – y = 7 –(2)
    On solving both the equations, we get
    x = 21
    Quantity of mixture A = 5x + 2x = 7x = 7*21 = 147 litres

     

  8. The interest earned on Rs.4800 at rate of R% compounded annually is Rs.1008 after 2 years. What would be the simple interest earned on the same amount at the rate of (R+5)% per annum after 3 years?
    Rs.2160
    Rs.2414
    Rs.2335
    Rs.2112
    Rs.2200
    Option A
    Interest rate for 2 year = (1008/4800)*100 = 21%
    R% + R% + (R^2/100)% = 21%
    =>R = 10
    Required Interest = 4800*(10+5)%*3 = Rs.2160

     

  9. In how many ways a kabaddi team of seven players having atleast defenders and atleast two attackers can be selected from a group of 8 attackers and 7 defenders ?
    4785
    4859
    4998
    4505
    4660
    Option C
    Total number of ways can be selected
    = 8C2 *7C5 + 8C3 * 7C4 + 8C4 * 7C3
    = 588 + 1960 + 2450 = 4998

     

  10. Mohan speaks truth in 8 cases out of 20 cases while Rohan speaks truth in 16 cases out of 28 cases. What is the probability that they will contradict each other while narrating the same incident?
    11/29
    18/35
    16/31
    15/37
    10/33
    Option B
    Probability that Mohan speaks truth = 8/20
    = 2/5
    Probability that Mohan speaks lie = (20-8)/20 = 3/5
    Probability that Rohan speaks truth = 16/28 = 4/7
    Probability that Rohan speaks lie = (28 – 16)/28 = 3/7
    Probability that they will contradict each other = 2/5*3/7 + 3/5 *4/7 = 18/35

     


Related posts

Leave a Comment