Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 124

Directions(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. 25.6% of 250 + √? = 119
    2110
    2255
    3025
    2995
    3030
    Option C
    250 × 25.6 100 + √? = 119
    ⇒ 64 + √? = 119
    ⇒ √? = 119 − 64 = 55
    ⇒ ? = 55 × 55 = 3025

     

  2. [30% 𝑜𝑓 {(80% 𝑜𝑓 850) ÷ 34}] = ?
    8
    6
    9
    5
    4
    Option B
    ? = [ 30/100 × {( 80/100 × 850) ÷ 34}]
    = [ 30/100 × {680 ÷ 34}] = [ 30/100 × 20] = 6

     

  3. 65% 𝑜𝑓 240+ ?% 𝑜𝑓 150 = 210
    52
    61
    44
    58
    36
    Option E
    65/100 𝑜𝑓 240 + ?/ 100 𝑜𝑓 150 = 210
    ⇒ 156 + 1.5 ×? = 210
    => ? = [210−156]/1.5 = 36

     

  4. 1425 + 8560 + 1680 ÷ 200 = ?
    7788
    8595
    9110
    8800
    9993
    Option E
    ? = 1425 + 8560 + 1680 ÷ 200
    = 1425 + 8560 + 1680/200
    = 9985 + 8.4 = 9993.4 == 9993

     

  5. ? % of 800 = 293 – 22% of 750
    12
    18
    16
    14
    10
    Option C
    [800 ×?]/ 100 = 293 − 750 × 22/100
    => 8 × ? = 293 − 165 = 128
    => ? = 128/8 = 16

     

  6. The retail price of a water geyser is Rs. 1265. If the manufacturer gains 10%, the wholesale dealer gains 15% and the retailer gains 25%, then the cost of the product is:
    Rs. 800
    Rs. 900
    Rs. 600
    Rs. 400
    Rs. 500
    Option A
    Cost price = 100/110 × 100/115 × 100/125 × 1265
    = Rs. 800

     

  7. A pipe can fill a cistern in 6 hrs. Due to a leak in its bottom, it is filled in 7 hrs. When the cistern is full, in how much time will it be emptied by the leak?
    47 hrs.
    40 hrs.
    50 hrs.
    42 hrs.
    38 hrs.
    Option D
    In one hour 1/ 6 – 1/ 7
    = 1/ 42 of the cistern is empty.
    The whole cistern will be emptied in 42 hrs.

     

  8. Ram travels a certain distance at 3 km/h and reaches 15 minutes late. If he travels at 4 km/h, he reaches 15 minutes earlier. The distance he has to travel is:
    6 km
    7 km
    8 km
    9 km
    4 km
    Option A
    Let D be the required distance
    So, D/3 − D/4 = 15+15/60
    D = 6 km

     

  9. A sum is invested for 3 years at compound interest at 5%, 10% and 20% respectively. In three years, if the sum amounts to Rs. 16,632, then find the sum.
    Rs.14,000
    Rs.16,000
    Rs.10,000
    Rs.12,000
    Rs.18,000
    Option D
    Let, P be the sum.
    16632 = P (1 + 5/ 100) (1 + 10 /100) (1 + 20/ 100) 16632
    16632 = P × 21/20 × 11/10 × 6/5
    P = Rs.12,000

     

  10. A father’s age is three times the sum of the ages of his two children, but 20 years hence his age will be equal to the sum of their ages. Then, the father’s age is:
    10 years
    30 years
    50 years
    40 years
    20 years
    Option B
    Let the father’s age be x years and age of his children be a and b years (𝑎 + 𝑏) = 𝑥/3
    And (𝑎 + 𝑏) + 20 + 20 = 𝑥 + 20
    => 𝑥/3 + 20 = 𝑥
    => 𝑥 = 30 years

     


Related posts

Leave a Comment