Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 133

  1. Work done by A in one day is four times the work done by B in one day, while the work done by B in one
    day is one-third of the work done by C in one day. C alone can complete the work in 16 days. In how
    many days can all the three together complete the work?
    5
    3
    8
    6
    4
    Option D
    C = 16 days
    B = 3(16)= 48 days
    A = 48/4 = 12 days
    All of them = 1/[1/16+1/48+1/12] = 6 days

     

  2. A and B started a business with initial investments in the ratio 5 : 7. If after one year their profits were in the ratio 1 : 2 and the period for A’s investment was 7 months, B invested the money for?
    12
    10
    13
    16
    11`
    Option B
    Let initial investments be 5x and 7x.
    Let B invested money for months y months
    (5x+7)/(7x*y) = ½
    =>y = 10 months

     

  3. A tap can empty a tank in one hour. A second tap can empty it in 30 min. If both the taps operate simultaneously, how much time is needed to empty the tank?
    40
    30
    20
    50
    60
    Option C
    Required time = 1/[1/60+1/30] = 20 min.

     

  4. Suhas decided to donate 15% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated Rs.1,650 which was 11/15th of what he had decided to donate earlier. How much is Suhas’ salary?
    1100
    1500
    1000
    1400
    1600
    Option B
    11/15*15/100*x = 1650
    =>x = Rs.1500

     

  5. Three numbers are A,B and C are in the ratio 1:2:3 and their average is 600.if A is increases by 10% and B is decrease by 20%,then the average increased by 5%, C will be increase by ?
    9
    10
    16
    13
    12
    Option A
    sum of A, B and C = 600 × 3 = 1800
    A = 300, B = 600, C = 900
    Now A = 330, B = 480
    Average = 630
    630 × 3 = 330 + 480 + C
    C = 1080
    C will be increased by 180
    7802 + 132 − 8963 + 1326 =?×33
    =>9260 – 8963 = ? × 33
    =>? = 297/33 = 9

     

  6. Directions(6-10): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  7. 21.9% of 650 = ? + 23.12
    100
    115
    119
    120
    125
    Option C
    21.9% of 650 = ? + 23.12
    =>142.35 = ? + 23.12
    =>? = 119.23 == 119

     

  8. 14.5% of 740 – ?% of 320 = 87.3
    7
    8
    9
    6
    4
    Option D
    14.5% of 740 – ?% of 320 = 87.3
    107.3 – 87.3 = ?/ 100 ×320
    =>? = 20×100/320 = 6.25 == 6

     

  9. 7802 + 132 − 8963 + 1326 =?×33
    14
    11
    13
    9
    10
    Option D
    7802 + 132 − 8963 + 1326 =?×33
    =>9260 – 8963 = ? × 33
    =>? = 297/33 = 9

     

  10. 85% of 420 + ?% of 1080 = 735
    31
    20
    44
    39
    35
    Option E
    85% of 420 + ?% of 1080 = 735
    =>85/ 100 ×420 + 𝑥/100 ×1080 = 735
    => x = 35

     

  11. 30% of 1225 – 64% of 555 = ?
    15
    16
    14
    12
    13
    Option D
    30% of 1225 – 64% of 555 = ?
    =>? = 367.5 – 355.2 = 12.3 ==12

     


Related posts