# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 138

1. A costs four times as mush as B . A is sold at a loss of 35% and B is sold at a profit of 60%. If theselling price of A is Rs.1620 more than the selling price of B, what is the cost price of A?
6150
6600
6161
6480
6250
Option D
SP of A = 0.65*400x = 260x
SP of B = 1.6*100x = 160x
Diiference = 260x – 160x = 1620
=> x = 16.2
CP of A = 400x = 400*16.2 = Rs.6480

2. A solution of ‘Nimboopani’ has 35% sugar. Another solution has 15% sugar. How many litres of the second solution must be added to the 40 L of first solution to make a solution of 25% sugar?
60
40
80
50
20
Option B
Sugar in first solution = 40*35/100 = 14L
Sugar in second solution =15*x/100 = 3x/20L
Total quantity = 40+x L
Now , [14+3x/20]/(40+x) = ¼
=>x = 40 L

3. A and B enter into a partnership with their capital in the ratio of 16:9 resp. At the end of 6 months, B withdrew his capital. If they receive the profits in the ratio of 32:27 resp. For how many long is A ‘s capital used?
5
6
3
2
4
Option E
A withdew capital after x months .
(16*x)/(9*6) = 32/27
=>x = 4

4. A man can row 15 km/hr. in still water and he finds that it takes him twice as much time to row upstream as to row downstream . Find the speed of water.
9
5
11
10
8
Option B
[Dist./(15+x)]*2 = [Dist/(15-x)]
=>x = 5 km/hr.

5. 10 men and 15 children complete a certain piece of work in 25 days. If each child takes twice the time taken by a man to finish the work. In how many days will 35 children finish the same work.
15
18
20
25
22
Option D
1 M = 2C
Total work = (10M + 15C)*25 = 35C + 25
Time taken to complete the whole work = (35C + 25)/35C = 25 Days

6. Directions(6-10): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions:

7. ? =25% of 3632 + 16% of 3750 – 11^3
150
152
181
165
177
Option E
? =25% of 3632 + 16% of 3750 – 11^3
=>? = 908 + 600 – 1331
=> ? = 177

8. 10% of ? = 8^3 – 29^2 + 27^2 – 310 – 16*5
100
95
115
88
120
Option A
10% of ? = 8^3 – 29^2 + 27^2 – 310 – 16*5
=>10% of ? =512 – 841 – 310 – 390
=>10% of ? = 10
=> ? = 100

9. (1369)^1/2 * 10*4 + (2744)^3 *6*15 – (784)^1/2 *5 = ?
2000
2121
2500
2320
2100
Option D
(1369)^1/2 * 10*4 + (2744)^3 *6*15 – (784)^1/2 *5 = ?
=>? = 37*40 + 14*90 – 28*15
=>? = 1480 + 1260 -420
=>? = 2320

10. 32% of 25% of 4600 = 10% of 40% of ?
8100
9000
9200
8500
7500
Option C
32% of 25% of 4600 = 10% of 40% of ?
=>10% of 40% of ? = 368
=>? = 9200

11. 2304 / 16*(484)^1/2 – 13^3 = ?
859
800
900
920
971
Option E
2304 / 16*(484)^1/2 – 13^3 = ?
=>144*22 – 2197 = ?
=>? = 971

AZ recommends PracticeMock's Mock Series