Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 149

  1. The time taken by a boat to cover ‘x’ km upstream at speed of ‘u’ km/hr. is same as the time taken by it to cover 80 km downstream at speed ‘v’ km/hr. If u:v = 4:5 resp. Find the value of x.
    50
    77
    72
    81
    64
    Option E
    u:v = x:80
    4:5 = x:80
    =>x = 64

     

  2. The speed of a boat in still water in 22 km/hr and the rate of current is 4 km/hr. The distance travelled downstream in 24 minutes is:
    11.9 km
    14.5 km
    16.6 km
    10.4 km
    12.2 km
    Option D
    Speed downstream = (22 + 4) = 26 kmph
    Time = 24 minutes =24/60 hour
    Distance travelled = Time × speed = 2/5×26 = 10.4 km

     

  3. Two bikes A and B were sold at Rs.60,000 each. If bike A was sold at 20% profit and B was sold at 20% loss.What is the difference between the cost price of both the bikes?
    23000
    20000
    25000
    31000
    33000
    Option C
    CP(A) = 60000/1.2 = 50000
    CP(B) = 60000/0.8 = 75000
    Difference = 75000-50000 = Rs.25000

     

  4. Murali purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. Find out his profit percentage.
    5.6%
    4.9%
    3.2%
    4.4%
    3.9%
    Option A
    cost price of 12 toys =375
    selling price of 12 toys =33×12=396
    profit =396−375=21
    profit percentage = [21×100]/375
    =7×4/5=5.6%

     

  5. P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?
    9/14
    8/15
    6/13
    6/11
    7/19
    Option B
    Amount of work P can do in 1 day = 1/15
    Amount of work Q can do in 1 day = 1/20
    Amount of work P and Q can do in 1 day = 1/15 + 1/20 = 7/60
    Amount of work P and Q can together do in 4 days = 4 × (7/60) = 7/15
    Fraction of work left = 1 – 7/15= 8/15

     

  6. Directions(6-10): Find the missing term ‘?’ of the following series.

  7. 53,61,81,?,157,213
    110
    111
    115
    112
    113
    Option E
    +8,+20,+32,+44,+56
    ? = 113

     

  8. 472.5,,?,105,60,40,32
    225
    200
    245
    233
    210
    Option E
    /2.25,/2,/1.75,/1.5,/1.25
    ? = 210

     

  9. 33,34,70,213,856,?
    4215
    4285
    4000
    4300
    4141
    Option B
    *1+1
    *2+2
    *3+3
    *4+4
    *5+5
    ? = 4285

     

  10. 23,38,68,113,?,248
    155
    148
    162
    181
    173
    Option E
    +15*1
    +15*2
    +15*3
    +15*4
    +15*5
    ? = 173

     

  11. 250,249,241,214,?,25
    100
    115
    150
    120
    125
    Option C
    -1^3,-2^3,-3^3,-4^3,-5^3
    ? = 150

     


Related posts

Leave a Comment