Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 173

  1. Raju spent Rs. 6000 to produce 150 jack fruits. He marked each fruit 10% above its cost price and sold each fruit at 5 % discount. What is the total profit Raju earns?
    310
    270
    239
    275
    125
    Option B
    Cost price of a single fruit = 6000 /150 = Rs. 40.
    Marked price = 40 X 110 /100 =Rs.44.
    Selling price = 44 x (100 – 5)/ 100 = 44 x 95 / 100 = Rs. 41.80
    Therefore total profit = 41.80 x 150 – 6000 = 6270 -6000 = Rs.270.

     

  2. Three friends planned to start a new project with Rs. 5, 00, 000 investment. Initially friend 1 and 2 gave 1,00,000 and 2,00,000 respectively. Two months after friend 3 gave Rs. 25,000 and gets Rs. 20000 as his share profit. Then find the sum of the shares of friends 1 and 2?
    4,12,000
    2,20,000
    1,20,000
    3,20,000
    1,76,000
    Option D
    Investment of Friend 1 = 1,00,000 x12
    Investment of Friend 2 = 2,00,000 x12
    Investment of Friend 3 = 25000 x 9
    Ratio of their investment = 12,00,000 : 24,00,000 : 2,25,000
    = 16 : 32 : 3
    Profit of 3 = (3 / 51) x Total investment = Rs.20,000
    Total investment = (20000 x 51) / 3 = 3,40,000
    So the sum of profit of friend 1 and 2
    = (16 + 32) / 51 x 3, 40 ,000=Rs.3,20,000.

     

  3. The bank manager forms a secret 2 – digit code from the numbers 0 -9. But he set code as the first digit will not be 0 and the second number will not be even number. Then what are the possible ways to set the code?
    45
    40
    55
    65
    35
    Option B
    First number will not be zero implies there are 8 possible way for digit one . And for second digit we have 5 possibilities(1, 3 ,5 7, 9 ) as should not use the even numbers .So the possible number of ways = 8 x 5 =40.

     

  4. Two boats travel in upstream, the speed of boat 1 is 10 km/hr , boat 2 is 20 km/hr. Find the distance between them after 2 hours?
    25
    10
    20
    30
    15
    Option C
    Speed of the stream = 10 + 20 / 2 = 15 kmph
    Boat 1 upstream speed = 10 – 15 = -5 kmph
    Boat 2 upstream speed = 20 – 15 = 5 kmph
    Negative sign indicates the boat cannot move upwards , so it’s drifting back.
    Distance of boat 1after 2 hrs = -5 x 2 = -10 km
    Distance of boat 2 after 2 hrs = 5 x 2 = 10 km
    So the gap = 10 – (-10) = 20 km

     

  5. A vessel has 50 litre of juice. From the vessel , 5 litres juice was taken out and replaced with an equal quantity of water . If 5 litres of newly formed mixture is taken out of the jar, then what is the total quantity of juice left in the vessel?
    40.5
    45.9
    44.8
    42.5
    46.5
    Option A
    Final quantity left in the jar = 50 ( 1-5/50)2 =40.5 lt

     

  6. 9 litres oil are drawn from a drum full of sesame oil and it is then filled with the same quantity of sunflower oil. 9 litres are drawn again filled with the same quantity of sunflower oil. The quantity of sesame oil now left in the drum to that of sunflower oil in it is 16:9.Find the capacity of the drum?
    55
    65
    25
    15
    45
    Option E
    Let the capacity of the drum is x lt.
    So ( 1-9/x)2 = 16/25
    1-9/x= 4/5
    =>x=45lt

     

  7. Arun purchased 30 kg of wheat at the rate 15 kg and mixed with 10kg of rice purchased at the rate of 12. He wants to earn a profit of 10/kg by selling it.What should be the selling price of the mix per kg?
    24.25
    23.76
    22.15
    24.50
    24.75
    Option A
    Selling price of the mix per kg= ( 30*15+ 10*12)/( 30+10) + 10
    =450+ 120/ 40 + 10
    = Rs. 24.25

     

  8. The average age of some boys and 5 girls is 8 years. the sum of the ages of 5 girls is 24 years and average age of boys is 20 years. find the number of boys.
    2
    1
    5
    3
    7
    Option B
    Let the number of boys = n
    So ( n+ 5) * 8 = 24+ 20n
     n= 1

     

  9. The difference between the present age of friend 1 and friend 2 is 14 years. Seven years ago the ratio of their ages was 10:14 respectively. What is friend 1’s present age?
    100
    102
    105
    104
    107
    Option C
    Let friend 2 present age = 14x+7 years
    Friend 1 age = 10x+ 7 years
    14x-10x= 28
     x= 7
     so friend 2 age = 98+7 = 105 years.

     

  10. Hema invested an amount for 2 years at 20 percent per annum at simple interest .Had the interest been compounded annually. she would have earned Rs.500 more as interest.What was the amount invested?
    12,500
    10,800
    11,800
    14,500
    15,900
    Option A
    Difference between CI and SI = 500
    500 = p*20*20/ 100 *100
    =>p=Rs. 12,500

     

Related posts

Leave a Comment