Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 176

  1. A sum of money fetches Rs. 480 as simple interest at the rate of 10% per annum after 12 years What is the sum?
    250
    200
    350
    400
    500
    Option D
    Principal = SI * 100 / T* R
    = 480 *100/ 10*12 = Rs. 400

     

  2. The simple interest is occured on an amount of Rs. 40,000 at the end of 3 years isRs. 14,400. What would be the compound interest accured on the same amount at the same rate in the same period?
    Rs.7640.64
    Rs.7540.64
    Rs.8640.64
    Rs.9640.64
    Rs.6640.64
    Option A
    R= 14,400 * 100/ 40,000 * 6 = 6%
    CI= 40,000 ( 1+ 6/100 )^3 – 1) = Rs.7640.64

     

  3. 2, 16, 112, 672, 3360,?
    13440
    3340
    5609
    12340
    55090
    Option A
    Multiply by 8 ,7, 6, 5, 4 respectively.

     

  4. 4,9, 19, ?, 79, 159, 319
    35
    39
    28
    50
    34
    Option B
    Clue *2+1

     

  5. 474, 459, 429,369,249, ?
    6
    5
    8
    9
    10
    Option D
    subract 15, 30…. from the appropriate term.

     

  6. 7, 10, 16, 28, 52, ?, 196
    100
    87
    96
    88
    102
    Option A
    Add 3, 6 ,12….

     

  7. Two taps A and B can deliver water to a drum at the rate of 4 lit/min and 6 lit/min respectectively. If capacity of drum is 2400 li then what part of drum will remain empty after one hour of starting of both taps?
    1/2
    3/4
    2/3
    1/5
    1/4
    Option B
    Total water delivered to the dam in one hour =(4+6)x60(1 hr=60 min) =600 liters
    Filled part of dam =600/2400=1/4
    Empty part of dam=1-1/4=3/4

     

  8. Three pipes A,B and C can fill a cistern in 12 hr. 16 hr and 20 hr. respectively. all the pipes are opened together and after working two hours pipes B and c are closed. Find time taken by pipe A to fill the remaining part of cistern.
    7.3
    8
    6.5
    5.9
    11
    Option A
    capacity of tank=L.C.M of (12,16,20)=240unit/hr.
    Efficiency of pipe A =240/12=20 unit/hr.
    Efficiency of pipe B =240/16=15 units/hr.
    Efficiency of pipe C =240/20=12 unit/hr.
    Let pipe A taken x hour to fill the remaning part 20(x +2)+15 x 2 + 12x 2=240
    =20x + 40+30+24=240
    =20x=146
    =x=7.3hrs

     

  9. Sai can type 180 pages in two hours while raj can type 240 pages in one and half hour. if total pages earned by them is Rs.3100.then what is the share of Sai?
    1120
    2245
    1678
    1116
    1453
    Option D
    Ratio of efficiencies of Sai and Raj
    =180/2:240/3/2 =9:16
    share of Sai=9/25 x3100=Rs=1116

     

  10. 30 workers working 7 hours a day can finish a piece of work in 18 days. if the laborers work 6 hours a day. Then What is the number of workers required to finish the same piece of work in 30 days?
    10
    12
    18
    19
    21
    Option E
    Required numper of Laborers =30x7x18/6×30=21

     

Related posts

Leave a Comment