Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 184

  1. 5 years ago the average age of friends of 5 members is 32 years. Kayal got married today and the average increased by 3. What is the age of Mr. Kayal?
    20
    22
    23
    24
    25
    Option E
    Present average of five members = 32+5=37
    Sum of ages of five members = 37*5 = 185
    Age of Mr.Kayal => (185+x) /6 = 25
    Age of Mr. Kayal = 25

     

  2. Kannan and balraman invested in the ratio of 15: 14. The profits are divided in the ratio of 3: 4. If Kannan has invested for 7 months, then Balraman invested for?
    5
    10
    15
    20
    25
    Option B
    Investment ratio = 15:14
    Profits = 3:4, A has invested for 7 months.
    Ratio of Profit = 15*7: 14*x = 15: 2x
    According to the question,
    15/2x = ¾
    60 = 6x
    X = 10 months

     

  3. Lokesh deposits some amount in a bank .He gets simple interest which is 1/8 of the sum. If the number of years is equal to twice the rate percent per annum, then the rate percent per annum is?
    2.5%
    5
    6.7%
    4
    6
    Option A
    S.I = (1/8) P
    (1/8) P = (P × 2r × r) / 100 (Here n=2r)
    1/8 = 2r2 / 100
    r2 = 50/8 = 25/4
    r = 5/2 = 2 ½ %

     

  4. There are 12 students studying in a coachong class.Out of them 4 from Maharashtra, 5 from Telangana and 3 from Kerala. Three students are to be selected at random. What are the chances that at least one is from Kerala?
    34/56
    34/55
    24/55
    14/55
    13/55
    Option B
    Total probability = 12C3
    Required probability= 1- none is from Kerala
    None is from Kerala,
    = > 9C3
    Required probability= 1- none is from Kerala
    = > 1 – (9C3 / 12C3)
    = > 1 – (21/55)
    = > 34/55

     

  5. Karan buy an article and made a Loss of Rs. 1500 by selling an article if one-fourth of it is sold at 12% profit and the remaining at 8 % loss. What is the total cost price of the article?
    45000
    46000
    48000
    49000
    50000
    Option E
    Let cost price be x,
    Loss = 1500 = Cp – Sp
    X – [X*(1/4)*(112/100) + x*(3/4)*(92/100)] = 1500
    X – (28x + 69x)/100= 1500
    100x – 97x = 150000
    3x = 150000
    X = Rs. 50000

     

  6. A boat can travel 19.2 km downstream in 64 minutes. If the speed of the current is 1/5 of the speed of the boat in still water, then find the speed of upstream?
    12
    14
    16
    18
    20
    Option A
    Let the speed of the boat in still water be x km/hr
    Speed of the current = x/5
    Speed of downstream = x + x/5= 6x/5
    Speed of downstream = 19.2*(60/64)= 18 km/hr
    So,
    6x/5= 18
    x = 15 km/hr
    Speed of boat in still water = 15km/hr
    Speed of current = 15/5 = 3 km/hr
    Speed of upstream = 15 – 3 = 12 km/hr

     

  7. A vendor makes a profit of 10% on the sale of olive oil. If he were to add sunflower oil such that it makes up to 20% of the mixture, by how many percentage points would his profit increase?
    25.5
    27.5
    29.5
    31.5
    33.5
    Option B
    Let’s assume cost of 1 liter of olive oil = Rs 100
    Hence the selling price of 1 liter of oil = Rs (1.1 X 100n) = Rs 110
    According to the question now 20% sunflower oil is there in 1 liter of olive oil and sunflower mixture hence amount of olive oil in the 1 liter of resulting mixture = 80% of 1 liter = 800 ml
    Now price of the new mixture = 80% of 100 = 80
    Now in this case, Cost price = Rs 80
    Selling Price = Rs 110
    Hence profit % = (110-80)/80 X 100 = 37.5%
    Now increase in percentage points = 37.5 – 10 = 27.5

     

  8. Kishore and Kailash started a business with initial investment of Rs 1300 and Rs 1500 respectively. After 5 months, Kishore added Rs 200. After 4 months, Kailash added Rs 500 and after another 3 months, Kailash added Rs 1000. If at the end of the year. they earned the profit of Rs 35200. Calculate Kishore’s share of profit.
    Rs 11600.
    Rs 13500.
    Rs 13600.
    Rs 23600.
    Rs 13000.
    Option C
    Kishore started a business with initial investment of Rs 1300.
    After 5 months. Kishore added Rs 200.
    If the end of the year, Kishore invested = 1300*5 + 1500’7 = 17000
    Kailash started a business with initial investment of Rs 1500.
    After 4 months, Kailash added Rs 500 and after another 3 months, B added Rs 1000.
    If the end of the year, Kailash invested = 1500*4 + 2000*3 + 3000*5 = 27000
    Total Profit = Rs 35200
    Kishore’s share of profit = 17*35200/44 = Rs 13600.

     

  9. Srilatha borrowed Rs 30000 from a bank at a rate of 12% per annum for two years at simple interest and lends the same money to Srikala at the rate of 12% for two years but he charged compound interest. What is the overall gain by Srilatha?
    569
    432
    100
    280
    45
    Option B
    the difference between simple interest and compound interest = P (R/1 00)2
    So the overall gain by Srilatha = Rs [30000 X (0.12)2] = Rs 432

     

  10. A man buys two pants for Rs. 800. He sells first pant at a profit of 15% and second pant at a loss of 5%. After doing both the transactions the man knew that he has neither earned profit nor did he incur any loss. At what cost (in Rs.) did the man sell the loss making pant?
    550
    560
    570
    580
    590
    Option C
    Let the cost price of the first pant be Rs x and that of second pant be Rs y.
    We know that, x + y = 800.
    Now, the first pant was sold at 15% profit and the second pant was sold at 5% loss
    .: Selling price of first pant = x + 15% of x = 1.15x
    Selling price of second pant = y – 5% of y = 0.95y
    Given that there was neither profit nor loss in the transaction.
    .: x + y = 1.15x + 0.95y = 800
    Now, as x + y = 800
    .: x = 800 – y
    1.15x + 0.95y = 800
    :.1.15 (800 – y) + 0.95y = 800
    .:920 – 1.15y + 0.95y = 800
    y = 600
    Selling price = 0.95*600 = 570

     

Related posts

Leave a Comment