Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 190

  1. Three members started a business by investing in the ratio of 6 : 7 : 10. After 5 months, P1 invested Rs. 10000 more but P2 withdraw Rs. 20000. Find the initial investment of P2, if the share of P1, P2 and P3 is in the ratio of 43 : 42 : 46?
    Rs. 15000
    Rs. 20000
    Rs. 25000
    Rs. 30000
    Rs. 35000
    Option E

    [6x * 5 + (6x + 10000) * 7] : [7x * 12] : [10x * 5 + (10x – 20000) * 7] = 43 : 42 : 46
    = > [30x + 42x + 70000] : [84x] : [50x + 70x – 140000] = 43 : 42 : 46
    = > [72x + 70000] : [84x] : [120x – 140000] = 43 : 42 : 46
    by qs,
    (72x + 70000) / 84x = (43/42)
    72x + 70000 = 86x
    70000 = 14x
    x = 70000 / 14 = 5000
    The initial investment of P2= 7x = Rs. 35000

     

  2. The difference between the ages of A and B, 2 years ago is 15 years. If the ratio of their ages, 7 years hence will be 3 : 2, then find the present age of B’s Father, who is 25 years older than B?
    42
    44
    46
    48
    50
    Option D
    2 years ago, A– B = 15
    7 years hence, The ratio of A and B = 3 : 2 (3x, 2x)
    Present age of A and B = 3x – 7, 2x – 7
    From Question,
    3x – 2x = 15
    x = 15
    Present age of B = 2x – 7 = 23 years
    Present age of B’s mother = 23 + 25 = 48 years

     

  3. 30 Male workers can complete the work in 12 days. After 5 days from the start of the work, some workers left the job and the remaining work will be completed by remaining workers in 10 days. Then find the total number of workers left the job after 5 days of the work?
    9
    10
    11
    12
    13
    Option A
    Total work = 30 * 12 = 360 units
    5 days work = 30 * 5 = 150 units
    Remaining work = 360 – 150 = 210 units
    Given,
    210 / (30 – x) = 10
    21 = 30 – x
    x = 30 – 21 = 9
    The total number of workers left the job after 5 days of the work = 9

     

  4. The length of Train 1 is 150 m which crosses the train 2 of length 200 m in 42 sec, running in same direction. Find the speed of second train (In km/hr), if the speed of train 1 is 90 km/hr and the first train is faster than second one?
    40
    50
    60
    80
    100
    Option C
    T = D / S
    According to the question,
    42 = (150 + 200) / [(90 – x) * (5/18)]42 = (350 * 18) / [[(90 – x) * 5](350 * 18) / (42 * 5) = 90 – x
    30 = 90 – x
    x = 90 – 30 = 60
    The speed of second train = 60 km/hr

     

  5. In a total monthly salary of Guru, he spends 15 % on Rent, 9 % on travelling expenses and 20 % for his children’s education. In the remaining monthly salary, he spends 45 % for medicines and other expenses and the remaining salary is saved by him, which is equal to Rs. 21560. Find the monthly salary of Guru?
    Option
    Let the monthly salary of Shyam be x,
    x * (56/100) * (55/100) = 21560
    x = 21560 * (100 / 56) * (100 / 55) = 70000
    The monthly salary of Guru = Rs. 70000

     

  6. Four Partners distributed a sum of Rs 44352 among themselves. 1st got 3/8th of total amount. 2nd got 1/6 th part of the remaining amount and the remaining amount was divided between 3 and 4 in the ratio 3 : 2. The amount received by 4 is
    9240
    9040
    5240
    6740
    9200
    Option A
    1’s share = 3/8 * 44352=16632
    Remaining amount = (44352 – 16632) = 27720
    2’s share = 4620
    Remaining amount=27720-4620=23100
    share of 4=23100*2/5=9240

     

  7. The ratio of daily salary of two labours is 7 : 5 and one gets daily Rs 120 more than the other, what are their sum of daily salaries?
    Rs.820
    Rs.520
    Rs.700
    Rs.720
    Rs.450
    Option D
    Let their daily salary are 7x and 5x. Now
    7x – 5x = 120
    2x = 120
    X = 60
    So daily salary are 420 and 300.
    Sum= 420+300= Rs.720

     

  8. The ratio of income of two friends is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 3600, then the income of friend 1 is
    Rs.9000
    Rs.6000
    Rs.6400
    Rs.8000
    Rs.9500
    Option A
    Let the incomes be 5x and 4x respectively. Now
    (5x-3600)/(4x-3600) = 3/2
    x = 1800.
    Income of friend 1= 5x = Rs.9000

     

  9. If 20% of 45% of 30% of a income of Lalitha is same as 50% of 25% of 40% of Kavitha then what is the ratio of their salaries?
    10: 27
    50: 27
    50: 15
    13: 27
    50: 13
    Option B
    Let the first salary be X and the second be Y
    20/100 * 45/100 * 30/100 * X = 50/100 * 25/100 * 40/100 * Y
    20*45*30*X = 50*25*40*Y
    X/Y = 50*25*40/(20*45*30) = 50/27
    Ratio = 50: 27

     

  10. Silver and alluminium are in the ratio 5 : 3 in 800gm . How much of alluinium (in grams) should be added to make the ratio 5 : 4 ?
    290
    120
    100
    170
    280
    Option C
    Let 5x : 3x
    Given, 5x + 3x = 800g
    8x = 800 g
    x = 100 g
    = 500 g : 300 g
    Let a gram of Alluminium is added
    500/(300+a)=5/4
    2000 = 1500 + 5a
    500= 5a
    a = 100 g

     

Related posts

Leave a Comment