Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 2

  1. When Anil will become as old as his father is now, he will be four times the present age of his son and then his son will be nine years older than what Anil is now. If the sum of his father’s age and his age is 80 years old, then how old is Anil now?
    A) 25
    B) 30
    C) 28
    D) 32
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:
    Let present age of Anil = x years
    So age of his father = (80-x) years
    Age of Anil’s son = (80-x)/4
    When Anil will be as old as his father i.e. (80-x) years
    So age of Anil’s son = (80-x)/4 + (80-x-x)
    Now
    (80-x)/4 + (80-2x) = x + 9
    This gives age of Anil, x = 28
  2. After selling an article, it is found that profit is 20% more than the cost price of article. If the cost price is increased by 10% keeping the selling price same, then what percent of selling price is profit?
    A) 6 2/3%
    B) 7 2/3%
    C) 5%
    D) 8 1/3%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let CP = Rs 100, then profit = 20/100 × 100 = Rs 20, and SP = Rs 120
    Now New CP = 110/100 × 100 = Rs 110, SP = Rs 120, so profit = 120-110 = Rs 10
    Required % = 10/120 × 100 = 25/3 %
  3. Two trains which are 150 m long each are moving in opposite directions. They cross each other in 12 seconds. If one train is moving two and a half times as fast the other train, then find the speed of the faster train.
    A) 50/7 km/hr
    B) 125/7 km/hr
    C) 240/7 km/hr
    D) 320/7 km/hr
    E) 450/7 km/hr
    View Answer
    strong> Option E
    Solution:
    Let speed of slower train = x m/s, then speed of faster train = 2.5x m/s
    Their relative speed becomes = x+2.5x = 3.5x m/s
    So (150+150)/12 = 3.5x
    After solving, speed of slower train, x = 50/7 m/s
    So speed of faster train = 2.5 × 50/7 = 125/7 m/s = 125/7 × 18/5 km/hr
  4. Rohit borrowed Rs. 6000 at 5% p.a. simple interest for 2 years. After that he invests it in a scheme which offers 7 ¼% p.a for 2 years. Find the profit of Rohit in the transaction per year.
    A) Rs 320
    B) Rs 270
    C) Rs 195
    D) Rs 135
    E) Rs 120
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Profit in 2 years = [6000 × 29/4 × 2/100 – 6000 × 5 × 2/100] = 870 – 600 = Rs 270
    So profit per year = 270/2 = Rs 135
  5. A man can row at 15 km/hr in still water. If the velocity of current is 9 km/hr and it takes him 3 hours to row to a place and come back, how far is the place?
    A) 26.2 l
    B) 20.3 l
    C) 14.4 l
    D) 18.4 l
    E) 15.2 l
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Distance = time × [B2 – R2]/ 2 × B
    = 3 × [152 – 92]/ 2 × 15 = 14.4 km
  6. Twenty women can complete a work in 12 days and Twenty-four children can complete the same work in 15 days. How many days will thirty women and eighteen children take to complete the work?
    A) 50/3 days
    B) 40/7 days
    C) 54/7 days
    D) 34/5 days
    E) 38/9 days
    View Answer
    Option B
    Solution:

    20 w in 12 days, so 30 w in 20×12/30 = 8 days
    24 c in 15 days, so 18 c in 24×15/18 = 20 days
    So they will complete the work in 20×8/[20+8] = 40/7 days
  7. Can A contains 20% water and rest milk. Can B contains 40% water. How much milk should be taken from both the cans and mix in can C to get 15 litres of milk such that the ratio of water to milk in can C is 3 : 7?
    A) 5.5 l, 9.5 l
    B) 9 l, 6 l
    C) 7 l, 8 l
    D) 7.5 l, 7.5 l
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Milk in can A is 80% or 80/100 = 4/5
    Milk in can B is 60% or 60/100 = 3/5
    Milk in final can C = 7/(3+7) = 7/10
    So by Alligation method
    4/5                          3/5
    .              7/10
    1/10                        1/10
    which gives 1 : 1
    so milk from can A is 1/2 × 15 = 7.5 l
  8. The curved surface area of a cylindrical pillar is 616 m2 and its volume is 2156 m3. Find the ratio of its diameter to its height.
    A) 2 : 1
    B) 1 : 1
    C) 1 : 2
    D) 2 : 5
    E) 3 : 2
    View Answer
    Option B
    Solution:

    πr2h/2πrh = 2156/616
    So, radius, r = 7 m
    2 × 22/7 × 7 × h = 616
    So, height h = 14
    Ratio: 2r/h = 14/14 = 1/1
  9. The average age of 10 men increases by 1.5 years when a new person comes in place of one of them whose age is 34 years. What is the age of the new person?
    A) 51
    B) 48
    C) 38
    D) 42
    E) 49
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Total age increased = 10 × 1.5 = 15 years
    So age of new person = 34 + 15 = 49 years
  10. In a box, there are 6 black, 4 blue and 2 red marbles. One marble is picked up randomly. What is the probability that it is neither black nor red?
    A) 1/3
    B) 2/3
    C) 2/5
    D) 3/4
    E) 3/7
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Neither black nor red means the ball should be blue
    So probability = 4C1/12C1 = 4/12 = 1/3

Related posts