Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 229

  1. 375 ml of mixture contains milk and water in the ratio of 16 : 9 respectively. If x ml of water is added into the mixture then the ratio of milk to water in the resultant mixture becomes 3 : 2, find the value x.
    30
    25
    35
    40
    45
    Option B
    Quantity of milk = 375 * 16/25 = 240
    quantity of water = 375 * 9/25 = 135
    ATQ,
    240/135 + x = 3/2
    3x + 405 = 480
    x = 25

     

  2. A and B alone can complete a piece of work in 24 days and 20 days respectively. If efficiency of C is 60% more than A, then find in how many days C complete the work ?
    15 days
    17 days
    20 days
    25 days
    30 days
    Option A
    LCM of 24 and 20 = 120
    efficiency of A = 120/24 = 5
    efficiency of B = 120/20 = 6
    efficiency of C = 5 * 160/100 = 8
    time required = 120/8 = 15 days

     

  3. A shopkeeper marked up an article 25% above its cost price and allowed a discount of 40% on it. If shopkeeper made a loss of rs.128, then find what is the cost price ?
    620
    340
    580
    512
    480
    Option D
    Let CP of article = 100x
    MP of article = 100x * 125/100 = 125x
    SP of article = 125x * 60/100 = 75x
    loss = 100x – 75x = 25x
    CP of article = 128/25x * 100x = 512

     

  4. P and Q started a partnership business with investment of rs.15000 and rs.12000 for 8 months and 6 months respectively. If total profit of the business is 6400, then what is profit share of P ?
    3200
    4450
    3800
    4200
    4000
    Option E
    Profit sharing ratio of P and Q = 15000 * 8 : 12000 * 6 = 5 : 3
    profit share of P = 6400 * 5/8 = 4000

     

  5. A man invested rs. 25000 at the rate of 20% in compound interest for 1 year. How much amount he received if he invested for compounded half yearly.
    42000
    22000
    30250
    28140
    34400
    Option C
    Rate of compound interest for half yearly = 20/2 = 10%
    rate of CI after 1 year = 10 + 10 + 10 * 10/100 = 21%
    CI = 25000 * 21/100 = 5250
    amount = 25000 + 5250 = 30250

     

  6. Directions : What will come in place of questions mark in the following questions given below ?
    20^2 + 328 – 84 = 28% of 300 + ?
    320
    480
    340
    610
    560
    Option E
    400 + 328 – 84 = 84 + ?
    ? = 560

     

  7. √1156 + 12^2 – 19 * 5 = ?
    82
    84
    83
    92
    93
    Option C
    34 + 144 – 95 = ?
    ? = 83

     

  8. 42% of 800 + 120% of 1400 – 520 = ?
    3200
    1496
    1445
    1296
    2050
    Option B
    336 + 1680 – 520 = ?
    ? = 1496

     

  9. 450/3 + 320 – 210 + 150 = ?
    520
    440
    420
    450
    410
    Option E
    150 + 320 + 150 – 210 = ?
    ? = 410

     

  10. 350 ÷ 7 of 25 + 340 + (12)^2 = ?
    328
    486
    284
    320
    325
    Option B
    350 /(7 * 25) + 340 + 144 = ?
    ? = 486

     

Related posts

Leave a Comment