# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 239

1. A train , 240 m long crosses a man, walking along the line in opposite direction at the rate of 3 km/hr in 10 seconds. What is the speed of train ?
80 km/hr
75 km/hr
83.4 km/hr
92.8 km/hr
68 km/hr
Option C
Let speed of train = x m/hr
240/(3 + x) 5/18 = 10
x = 83.4 km/hr

2. A boat takes a total of 24 hours to over 90 km in downstream and 90 km in upstream. If the ratio of speed of boat in sill water and speed of stream is 4 : 1, then find how much time is required to cover 120 km distance in down stream speed ?
8 hours
14 hours
20 hours
15 hours
12 hours
Option E
Let speed of boat in still water = 4x
speed of stream = x
downstream speed = 4x + x = 5x
upstream speed = 4x – x = 3x
90/5x + 90/3x = 24
x = 2
downstream speed = 5 * 2 = 10 km/hr
time = 120/10 = 12 hours

3. A equilateral tringle and a square have the same area. If the perimeter of the square is 88cm, then find what is area of the equilateral tringle ?
196 cm^2
256 cm^2
144 cm^2
484 m^2
125 cm^2
Option D
Perimeter of square = 88cm
side of square = 88/4 = 22cm
area of square = 22 * 22 = 484 cm^2
area of tringle = 484 cm^2

4. Pipe A can fill a tank in 15 hours and pipe B can fill the same tank in 60 hours, pipe C can empty in 10 hours. Pipe A and B are kept opened for 10 hours in the beginning and then pipe C is also opened, what is the time taken to empty the tank ?
60 hours
40 hours
30 hours
25 hours
50 hours
Option E
Capacity of the tank = 15, 60, 10 = 60 units
efficiency of pipe A = 60/15 = 4 units
efficiency of pipe B = 60/60 = 1
efficiency of pipe C = 60/10 = 6 units
tank filled in 1st 10 hours = (4 + 1) * 10 = 50 units
now, when all the pipe work together, 1 unit of water will out in every minute from tank.
50 units of water will be in 50 hours.

5. The ratio of age of A and B, 6 years ago was 3 : 4. Sum of the present age of B and C is 80 years. C is 12 years elder to A. Find the difference of age of B and C after 4 years ?
5 years
6 years
8 years
4 years
12 years
Option D
6 years ago age of A = 3x
age of B = 4x
present age of A = 3x + 6
present age of B = 4x + 6
present age of C = 3x + 6 + 12 = 3x + 18
4x + 6 + 3x + 18 = 80
7x = 56
x = 8
age of B after 4 years = 4x + 6 + 4 = 42 years
age of C after 4 years = 3x + 18 + 4 = 46 years
difference = 46 – 42 = 4 years

6. Directions : What will be wrong number in the following wrong number series ?
120, 83, 113, 93, 105, 99, 101
113
83
105
120
99
Option D
The series is, (- 6 * 7), (+ 5 * 6), ( – 4 * 5), ( + 3 * 4), ( – 2 * 3), ( + 1 * 2)

7. 1898, 1870, 1657, 1608, 1096, 1015, 15
1096
1015
1898
15
1870
Option E
The series is ( – 5^2 ), (- 6^3), (- 7^2), (- 8^3 ), (- 9^2), (- 10^3)

8. 48, 84, 156, 300, 590, 1164
48
156
300
590
1164
Option D
The series is, ( * 2 – 12), ( * 2 – 12)…

9. 2, 6, 12, 24, 30, 42, 56
24
12
30
42
2
Option A
The series is , (1^2 + 1), (2^2 + 2), (3^2 + 3)…

10. 1, 6, 24, 60, 120, 210
6
1
60
24
210
Option B
The series is, (1^3 – 1), (2^3 – 2), (3^3 – 3), (4^3 – 4)…

## 8 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 239”

1. I?d should test with you here. Which is not one thing I often do! I get pleasure from reading a put up that may make people think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

2. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually understand
what you’re speaking approximately! Bookmarked.
Please also talk over with my web site =). We
will have a hyperlink change contract between us

3. Howdy! I could have sworn I’ve been to this
blog before but after browsing through many of the articles I realized it’s new to me.
Anyhow, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be
book-marking it and checking back often!

4. What i don’t realize is in reality how you’re no longer really a lot more neatly-liked than you may be now.

You’re very intelligent. You already know thus considerably in terms of
this topic, produced me in my opinion believe it from a lot
of numerous angles. Its like women and men aren’t interested except it is one thing to accomplish with
Lady gaga! Your individual stuffs nice. All the time maintain it up!

5. Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured
maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
My website discusses a lot of the same subjects as yours and I
feel we could greatly benefit from each other. If you
happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
Wonderful blog by the way!

6. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m
looking at alternatives for another platform.
I would be awesome if you could point me in the direction of a good
platform.

7. Just want to say your article is as astonishing.

The clarity in your post is simply excellent and i can think you’re a professional on this
subject. Well together with your permission allow