Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 244

  1. A vessel has only two types of oil A and B in the ratio of 9 : 7 respectively. When 25 liters of oil is added to the vessel then quantity of oil A becomes 75% of that of oil B. What is the capacity of vessel if it becomes full after addition of 25 liters oil ?
    120 lt
    105 lt
    100 lt
    130 lt
    80 lt
    Option B
    Let quantity of oil in vessel A and B = 9x and 7x
    9x = (7x + 25) 75/100
    36x = 21x + 75
    15x = 75
    x = 5
    capacity of vessel = 9x + 7x + 25 = 105 liters

     

  2. The ratio of present age of A and B is 6 : 5 and the present age of C is 5 years less than B. After 6 years the age of A is two times the present age of C. If the present age D is 8 years more than B, then find the present age of D ?
    26 years
    30 years
    28 years
    23 years
    32 years
    Option C
    Let the present age of A and B = 6x and 5x respectively.
    present age of C = 5x – 5
    ATQ, 6x + 6 = (5x – 5) * 2
    6x + 6 = 10x – 10
    x = 4
    present age of D = 5x + 8 = 28 years

     

  3. P and Q together can complete a work in 24 days and Q and R together can complete the same work in 30 days. P and R together work for 15 days and after 15 days P and R left the work remaining work done by done B. If the efficiency ratio of P and Q is 2 : 3, then find in how many days total work will be completed ?
    28 days
    60 days
    40 days
    38 days
    25 days
    Option C
    LCM of 24 and 30 = 120
    total work = 120
    efficiency of P and Q = 120/24 = 5
    efficiency of Q and R = 120/30 = 4
    efficiency of P = 5 * 2/5 = 2
    efficiency of Q = 5 – 2 = 3
    efficiency of R = 4 – 3 = 1
    P and R together work for 15 days = ( 2 + 3) * 15 = 45 work
    remaining work = 120 – 45 = 75
    days required by B to complete remaining work = 75/3 = 25 days
    total days = 15 + 25 = 40 days

     

  4. A and B entered into a partnership business by investing rs.12000 and rs.14000 respectively. After x months C joined then by investing rs. 8000 and B left the business. If profit earned by C at the end of year is rs. 800 out of total profit rs.7200, then find for how many months did C invest his money ?
    8 months
    4 months
    2 months
    7 months
    6 months
    Option B
    Profit sharing ratio = (12000 * 12) : (14000 * x) : (8000 * 12 – x)
    = 144 : 14x : 96 – 8x
    96 – 8x/144 + 14x = 1/8
    144 + 14x = 768 – 64x
    78x = 624
    x = 8
    C invest his money for 12 – 8 = 4 months

     

  5. Rohit calculates his profit percentage on SP while Sumeet calculate his profit percentage on CP. They find that the difference between their profit is rs.280. If SP of both are same and both get 20% profit, then find CP of Rohit ?
    12400
    14000
    15000
    10800
    12000
    Option D
    Let SP of both Rohit and Sumeet = rs.100x
    profit of Rohit = 100x * 20/100 = 20x
    CP of Rohit = 80x
    CP of Sumeet = 100x/120 * 100 = 500x/6
    Rohit of Sumeet = 100x – 500/6 = 50x/3
    20x – 50x/3 = 450
    x = 135
    CP of Rohit = 135 * 80 = 10800

     

  6. Directions : What will come in place of questions (?) marks in the following questions given below ? (you are not calculate exact value)
    49.96% of 1740 + 28% of 1200 – √1764.05 + 120 = ?
    1340
    1250
    1336
    1284
    1265
    Option D
    870 + 336 – 42 + 120 = ?
    ? = 1284

     

  7. 4799.98 – 320% 400 – √1331 + 3700/50 = ?
    3642
    3485
    2394
    5250
    3583
    Option E
    4800 – 1280 – 11 + 74 = ?
    ? = 3583

     

  8. (35 * 24) + (40 * 28) – (38)^2 + ? = 800
    384
    360
    538
    284
    264
    Option D
    840 + 1120 – 1444 + ? = 800
    516 + ? = 800
    ? = 284

     

  9. 520% of 180 – ( 42 * 25) + 376 = ?
    275
    263
    340
    345
    262
    Option E
    936 – 1050 + 376 = ?
    ? = 262

     

  10. 387.04 + 19.99% of 230 – 1540/19.95 + ? = 420
    56
    64
    62
    84
    48
    Option B
    387 + 46 – 77 + ? = 420
    ? = 64

     

Related posts

Leave a Comment