Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 34

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. There was a book exhibition in an auditorium. On the first day 14 persons visited the exhibition , on the second day 12 persons and on the third day only 10 persons visited the exhibition . The ratio of admission fees collected from each of them on these days was 2 : 3 :5 resp. If the total amount collected on these three days was Rs. 4560 , what amount was collected on the first day ?
    A) Rs.1400
    B) Rs.1120
    C) Rs.4500
    D) Rs.2457
    E) Rs.2450
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Ratio of amount
    collected = (14*2) : (12*3) : (10*5) =  28 : 36 : 50 = 14 : 18 : 25
    sum of ratios = 14 + 18 + 25 = 57
    Therefore ,
    Amount collected on day one = (14/57) * 4560 = Rs.1120
  2. An aeroplane first flew with a speed of 440km/h and covered a certain distance .It still had to cover 770km less than what it had already covered but it flew with a speed of 660km/h . The average speed for the entire flight was 550km/h.Find the total dist. covered.
    A) 1578km
    B) 3245km
    C) 4500km
    D) 2750km
    E) 2457km
    View Answer
      Option D
    Solution:

    Let the plane covers x km with 440kmph and (x-770)km at a speed of 660kmph.
    So, total dist. = (2x-770)km at a speed of 500kmph
    Avg. speed = (Total dist./Total time)
    => 550 = (2x – 770)/[(x/440) +( (x-770)/660)]
    => x = 1760
    Therefore ,
    Total dist. covered = 2x – 770 = 2750km
  3. The length and breadth of the floor of a room are 20 feet and 10 feet resp. Square tiles of 2 feet length of three different colors are to be laid on the floor. Black tiles are laid in the first row on all sides. If white tiles are laid in the (1/3)rd of the remaining and blue  tiles in the rest, how many blue tiles will be there ?
    A) 10
    B) 16
    C) 20
    D) 22
    E) 18
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Area of the floor = 20 * 10 = 200 sq. ft.
    Area covered by black tiles = 2(20 + 20 + 6 + 6) = 104 sq. ft.
    Remaining space = 200 – 104 = 96 sq. ft.
    Area covered by white tiles = (1/3)*96 = 32 sq. ft.
    Area covered by blue tiles = 96 – 32 = 64 sq. ft.
    Area of 1 tile = (2)^2 = 4 sq. ft.
    No. of blue tiles  = 64/4 = 16 
  4. Romil had Rs. 4200. He invested some of it in scheme A for 4 years and rest of the money he invested in scheme B for two years. Scheme A offers simple interest at a rate of 22% pa and scheme B offers compounded interest at a rate of 10% pa. If the interest received from scheme A is Rs.1516 more than the interest received from scheme B, what was the sum invested by her in scheme A ?
    A) Rs.1570
    B) Rs.1245
    C) Rs.2560
    D) Rs.2200
    E) Rs.1750
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Amount invested in scheme A = Rs. x
    Amount invested in scheme B = Rs.(4200 – x)
    Now,
    (x*22*4)/100 – (4200 – x)[(1 + (10/100)^2)] = 1516
    => (88x/100) – (4200-x)[(121/100)-1] = 1516
    =>(88x/100) – (4200-x)(21/100) = 1516
    =>(109x/100) = 1516 + 882
    => x = Rs.2200
  5. A bottle contains (3/4) of milk and the rest water . How much of the mixture must be taken away and replaced by an equal quantity of water so that the mixture has half milk and half water ?
    A) 15%
    B) 10%
    C) 33(1/3)%
    D) 25%
    E) 22%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Let the mixture be 100 units
    Milk = (3/4)*100 = 75
    ratio of milk and water = 3 : 1
    water = (1/4)*100 = 25
    Let x litre of mixture is taken out then the remaining quantity of milk left = [3 – (3x/4)]
    and water left =  [1 – (x/4)] + x
    Given , 3 – (3x/4)  = 1 – (x/4) + x
    => x = 4/3
    Req. percentage = (1/3)*100 = 33(1/3)%
  6. There are two companies P and Q quote for a tender . On the tender opening day . P realizes that the two quotes are in the ratio 7 : 4 and hence decreases its price during negotiations to make it Rs.1,00,000 lower than Q’s quoted price. Q then realizes that the final quotes of the two were in the ratio 3 : 4 . By how much did P decrease its price in order to win the bid?
    A) 7lakhs
    B) 4lakhs
    C) 8lakhs
    D) 3lakhs
    E) 6lakhs
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Initially, P’s quote be 7x and Q’s quote be 4x.
    new ratio changes = 3 : 4
    change is decrease = 4lakhs
  7. The number of copies circulated for a first-rank newspaper is 30,15,450 in the world. If the number of copies circulated for the second rank newspaper  is less by 11,24,000 of the first rank newspaper .Find how many copies of second rank newspaper are circulated in the world?
    A) 15,55,530
    B) 18,91,450
    C) 16,52,000
    D) 14,45,500
    E) 11,15,000
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of copies of second rank = 30,15,450 – 11,24,000 = 18,91,450
  8. Two pipes can separately fill a tank  in 10hrs. and 30 hrs. resp. Both the pipes are opened to fill the tank but when the tank is (1/2) full a leak developes in the tank through which (1/2) of the water supplied by both the pipes per hour leak out .What is the total time taken to fill the tank?
    A) 9hrs
    B) 10.5hrs
    C) 15hrs
    D) 11.25hrs
    E) 12hrs
    View Answer
      Option D
    Solution:
    (10*30)/(10+30) = 300/40 = 7.5 hrs.
    Therefore ,
    (1/2) of the tank if filled in (7.5/2) = 3.75 hrs.
    Now, (1/2) of the supplied water leaks out
    Filler pipes only = 1 – (1/2) =1/2
    Work  3.75 hrs will be  completed in = 3.75 / (1/2) = 7.5 hrs.
    Total time =   7.5 + 3.75 =  11.25 hrs.
  9. A family consists of a grandfather , 5 sons and daughters and 8 granchildren . They are to be seated in a row for dinner . The grandchildren wish to occupy  4 seats at each end and the grandfather refuses to have a grandchild on either side of him.Find the number of ways in which the family can be made to sit .
    A) 1254755
    B) 1545000
    C) 1245700
    D) 15784582
    E) 19353600
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Total members in a family = 1 + 5 + 8 = 14
    The grandchildren occupy the 4 seats on either side of the table = 8P4 *  4! = 8!
    The grandfather occupy a seat in 4 ways.
    The remaining seats can be occupied in 5! = 120 ways
    Required ways = 8! * 480 = 19353600
        
  10. There are 8 blue balls , 4 green balls and 5 white balls in a bag. 5 balls are chosen at random . What is the probability of their being 2 blue balls , 1 green ball and 2 white balls?
    A)  199/1457
    B) 200/1547
    C) 280/1547
    D) 280/1457
    E) 110/1457
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Total possible outcomes = 17C5 = 6188
    Total favourable outcomes  = 8C2 * 4C1 * 5C2 = 1120
    Required probability = 1120/6188 = 280/1547

Click here for more Quantitative Aptitude Questions

 

 

 

Related posts

11 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 34”

  1. Aspirant !!

    8/10
    Ty az 🙂

  2. $~$PrAdeEP$K$~$~$

    thank u so much banya mam…mam check the spd question in question it should be 500 intsead of 550..:)

    1. ADK

      Apka 2nd question allegation se ban raha hai?
      440…………….660
      ……….500.
      160……………60
      8……………….3 (time ratio)
      440*8+660*3 == Total distance hone chaiye na? Ans to nahi aa rahe. Please explain kardo Sir

  3. Diya

    in Q3
    Area covered by black tiles = 2(20 + 20 + 6 + 6) = 104 sq. ft.
    how to find this?

    1. Banya

      Ok..
      After ignoring the black tiles,the area of the floor =(20 – 2 – 2)*(10 – 2 -2 )—————-[ Use this ]
      = 104sq. ft.

  4. Purvi !!

    thanku mam 🙂

  5. Jeetesh Chandra

    ty..

  6. Marry..

    thank u so much……

  7. subhain

    please solve 6th question

  8. c....m....

    thank u mam:)

  9. $~$PrAdeEP$K$~$~$

    @ADK average spd jo hoti h hmri whoti h naa wo mnimum spd in both ways hoti h jaise ki 30km/hr se gye aur 50km/hr se wapis aaye ya further gaye to 37.5 hui means yh hmri minimum spd h avg spd ka ek aur defination hota h total dist/time ab tym hmari 11 h avg spd 500 h to totl distance 5500 hui yh distance hmri both ways k distance hoti h means Ato B and frm B to A ab yha 1 way distance pucha h to pure distance ko 2 se divide kr do aajyega distance….thoda logic hota h jb alligation distance and profit loss mn use hota h tb…ab aapko samj aa gya hoga ki mee aaapko kya explain krne ki koshish kr rha……:)))..if aapko point ni samj aaya to aap basic solution dekiye jo posted h …its an alternate way dont take it if u hav confusion over that…..:))))

Leave a Comment