Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 46

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. The ratio between the adjacent angles of a parallelogram is 2 : 3 respectively where one of them is the smallest angle of quadrilateral. Half the smaller angle of the parallelogram is equal to the smallest angle of a quadrilateral. Largest angle of the quadrilateral is four times its smallest angle . What is the sum of the largest angle and the smaller angle of the quadrilateral?
    A) 110deg.
    B) 216deg.
    C) 120deg.
    D) 200deg.
    E) 190deg.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the adjacent angles of a parallelogram be 2x deg. and 3x deg. Resp.
    Then, 2x + 3x = 180deg.
    => x = 36deg.
    smaller angle of the quadrilateral = 2*36 = 72deg.
    smallest angle of the quadrilateral = 36deg.
    largest angle =  4 * 36 = 144deg
    Required sum = 144 + 72 = 216deg.
  2. 64% of the students in a college play badminton, 26% of the students play hockey and the number of students who play both the games is 405. The number of students who play neither badminton nor hockey is 45%. Find the population of students in the college?
    A) 500
    B) 600
    C)700
    D) 900
    E) 400
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    Let the number of students in the college be 100
    Then, the number of students who play both the games
    = 64+26 – 45 = 90 – 45 = 45
    If  45 plays both the games , then total number of students = 100
    If 405 play both the games , then the total number of students
    = (100*405)/45 = 900
  3. Mr. Amar began a business with a certain amount of money. After four months from the start of the business , Mr. Mahesh joined the business with an amount which was Rs. 6000 less than Mr. Amar’s initial investment. Mr. Bhatt joined the same business after seven months from the start of the business with an amount which was Rs. 2000 less than the Amar’s initial investment. At the end of the year total investment reported was Rs.1,42,000. What will be the Mr. Amar’s share in the profit , if Mr. Mahesh received Rs. 8800 as profit share (in Rs.)?
    A) Rs. 18,500
    B) Rs. 25,600
    C) Rs. 15,000
    D) Rs. 20,000
    E) Rs. 24,000
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    Let the initial investment of Mr. Amar be x .
    Now,
    => x+ (x-6000) + (x-2000) = 1,42,000
    => x = (8000 + 1,42,000)/3 = 1,50,000/3 = Rs.50,000
    Ratio of the profit between them = (50,000)*12 : (44,000)*8 : (48,000)*7
    = 75:44:42
    Mr. Amar’s share = (75/44)*8,800= Rs.15,000
  4. A man start from a point through a boat with a speed of 9.5 kmph in still water while that of current is 2.5 kmph. If the boat takes 114 minutes in rowing from point X and point Y and coming back to point X . Find the distance between X and Y?
    A) 8.4 km
    B) 9 km
    C) 7.2 km
    D) 6.5km
    E) 5 km
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Rate of downstream = (9.5 + 2.5) =  12 kmph
    Rate of upstream = (9.5 – 2.5) =  7 kmph
    Let distance between X and  Y  be x km.
    Now,
    (x/7) + (x/12) = 114/60
    => x = (114*7)/(5*19) = 8.4 km
  5. A Factory in-charge employed 30 employees on a job, men and women employees are in the ratio of 3 : 2  and  their  wages in the ratio of 2 : 1. If factory in-charge paid 300 for the work. After retaining 20% of the sum, and distributing the remaining amount to the  employees, what wages did a man employee get for his work?
    A) Rs. 10
    B) Rs. 13
    C) Rs. 15
    D) Rs. 20
    E) Rs. 18
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Ratio of the men and women = 3 : 2
    Number of male employees = (3 *30)/5 = 18
    Number of female employees = (2*30)/5 = 12
    Amount distributed among them = 300 * (80/100) = 240
    Let the wages be 2x and x , then
    18 * 2x + 12 * 1x = 240
    => x = 240 /48 = 5
    Wage for a man = 2x = 2 * 5 = Rs.10
  6. A hollow circular blue color  ball has an external diameter 4 cm and internal diameter 2 cm thick. Then find  the volume of the blue color used in the ball.
    A) (10*pi)/3 cu. cm
    B) (28*pi)/3 cu. cm
    C) (21 *pi)/2 cu. cm
    D) (14*pi)/3 cu. cm
    E) (7*pi)/5 cu. cm
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Volume of the blue color ball = (4/3)*pi(R^3 – r^3)
    = (28 *pi)/3 cu. cm
  7. Train A travelling at 126 km/hr. speed, completely crosses Train B in 9 seconds. Train B is half  the length of Train A and is travelling at a speed of 90 km/hr. in the opposite direction (towards  Train A ). How much will Train A take to cross a platform of length 690 metres?
    A) 24 seconds
    B) 35 seconds
    C) 22 seconds
    D) 30 seconds
    E) 15 seconds
    View Answer
      Option   D
    Solution:
    Let the length of the Train A be x metre.
    Length of the Train B = (x/2) metre
    Speed of Train A = 126 kmph = 126*(5/18) m/sec.= 35 m/sec.
    Speed of Train B= 90 kmph = 25 m/sec.
    Relative speed = Length of both the Trains A and B / Time taken in crossing
    => (35 + 25)*9 =  x + (x/2)
    => x = 360 metre
    Time taken in crossing the platform = Length of Train A and Platform / Speed of the Train A
    = (360+690)/35 = 30 seconds
  8. The area of a rectangle gets reduced by 9 sq. m, if its length is reduced by 5m and breadth is increased by 3m. If we increase the length by 3m and breadth by 2m, the area is increased by 67 sq. m. What is the length of the rectangle?
    A) 11m
    B) 15m
    C) 17m
    D) 16m
    E) 19m
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    Let the length of the rectangle be x metre and breadth of the rectangle be y metre .
    Therefore,
    xy – (x-5)(y+3) = 8
    => xy – (xy – 5y + 3x – 15) = 9
    => 3x – 5y – 6 = 0——–(1)
    Again, (x+3)(y+2) – xy = 67
    => 2x + 3y +6 = 67
    => 2x + 3y – 61 = 0 ———(2)
    From (1) and (2), we get
    x = 17 metre
  9. There are 7 positive and 9 negative numbers. If four numbers are chosen at random and multiplied. Find the probability that the product is always a positive number.
    A) 903/1820
    B) 917/1820
    C) 921/1820
    D) 887/1820
    E) 899/1820
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Required Probability = 7C4/16C4 + 9C4/16C4 + (7C2 * 9C2)/16C4
    =  917/1820
  10. In a library there are 4 copies of  Mathematics, 5 copies of Biology  and 3 copies of English. In how many ways can you arrange these books on a shelf?
    A) 18500 ways
    B) 25120 ways
    C) 27720 ways
    D) 19250 ways
    E) 25360 ways
    View Answer
      Option
    Solution:
    Total number of books = (4 + 5 + 3) = 12
    Required Permutation = 12!/ (4! * 5!* 3!) = 27720 ways

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

2 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 46”

  1. aspirant

    9/10..good qs..ty mam..Q8 ka 2nd part me breadth 2m increase nd length 3m hga:)

  2. ~The last samurai of 2016~

    isme qstn no.3 ka explanation galat hai mam

Leave a Comment