- A’s monthly income is two times B’s monthly income. B’s monthly income is 20% more than C’s monthly income. C’s monthly income is Rs. 25,000. What is A’s monthly income?
Rs55000Rs45000Rs60000Rs40000NoneOption C

A’s Monthly income=25000*120/100*2

=Rs60000.

- Present ages of P and Q are in the ratio 5: 6 respectively. 8 years hence the ratio becomes 7 : 8. What is the sum of the present ages of P and Q?
44yrs32yrs40yrs36yrsNoneOption A

Let the ratio be 5x and 6x

(5x+8) / (6x+8) =7/8

x=4

Their ages 20 and 24

Sum=20+24=44yrs. - A mixture of milk and water contains 10% water. What quantity of pure milk should be added to 24 liters of mixture to reduce water to 4%?
29liters36liters32liters25litersNoneOption B

Quantity of pure milk=[24*(10-4)] / 4

=(24*6) /4

=36liters. - The daily work of 2 men is equal to that of 3 women or that of 4 youngsters. By employing 14 men, 12 women, and 12 youngsters a certain work can be finished in 24 days. If it is required to finish it in 14 days and as an additional labour, only men are available, how many of them will be required?
25221520NoneOption D

Here 2M=3W=4Y

2M=3W➔ W=2/3M

2M=4Y➔Y=1/2M

Then 14M+12W+12Y= 14M+ 12*2/3M + 12* 1/2M

=28M.

(28*24) /1 = (14*x)/1

x=48

Additional Men =48-28=20.

- Two pipes A and B can fill a tank in 12 hours and 15 hours respectively. If they are turned on alternately for one hour each starting with A, then what is the time taken to fill the tank?
13 1/4hrs14hrs12 2/3hrs15hrsNoneOption A

12——5

——— LCM60

15——4

In 2hrs 9unit filled

Then in 12hrs 54unit filled.

In Remaining 5unit filled by A

And 1more unit filled by B in 1/4hrs

Total 12+1+1/4=13 1/4hrs.

- The ratio between area of a rectangular field and area of a square field is 3 : 2. If the area of rectangular field is equal to 216 sq.metre, what is the perimeter of the square field ?
54m45m48m52mNoneOption C

Ratio 3:2

3—–216

2——? ➔144

Area of a square a^{2}=144

a=12

Perimeter=4a=4*12=48m.

- Three persons P, Q and R started a business by investing their capitals in the ratio of 6 : 5 : 2. After 6 months, P and R invested half more of their initial capital amount . After a year, the total profit was Rs. 18,360. Find the share of Q in the profit.
Rs4510Rs6120Rs5325Rs5645NoneOption B

Ratio (6*6 + 9*6) : (5*12) : (2*6 + 3*6)

=(36+54) : 60 : (12+18)

=90:60:30➔ 3:2:1

6(3+2+1)—18360

2————–? ➔ Rs 6120.

- A gave a sum of 5000 at simple rate of interest of 10% to B for 5 years and B gave this amount to C at the rate of 13% for 5 years. Find how much extra amount did B get after 5 years ?
Rs720Rs580Rs600Rs750NoneOption D

B get

=(5000*13*5)/100 – (5000*10*5)/100

=50*15

=Rs750.

- Four men and three women can do a job in 6 days. When five men and six women work on the same job, the work gets completed in 4 days. How long will a woman take to do the job, if she works alone on it?
38days54days44days56daysNoneOption B

(4M + 3W)*6 = (5M + 6W)*4

4M = 6W or 2M = 3W

4M + 3W = 6W + 3W = 9W

(9W*6)/1 =(1W*x)/1

=54 days.

- There are 5 consecutive odd numbers. If the difference between square of the average of first two odd number and the of the average last two odd numbers is 492, what is the smallest odd number?
45393743NoneOption C

Five consecutive odd numbers = x , x+2, x +4 , x+6 and x +8

Now ,

[(x+6+x+8) /2]^{2}– [(x+x+2)/2]^{2}= 492

x= 444/12 = 37

Smallest odd number = 37.