Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 79

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

  1. 11.001 × ? × 25.875 = 678543
    2545
    2112
    2030
    2383
    2300
    Option D
    11.001 × ? × 25.875 = 678543
    ? =678543 / (11.001 ×25.875)
    ? = 678543 / 284.7
    ? = 2383

     

  2. (25% of 890 + 45% of 980) ÷ 6 = ?
    115.2
    110.6
    102.5
    99.2
    87.7
    Option B
    (25% of 890 + 45% of 980) ÷ 6 = ?
    222.5 + 441 /6
    663.5/6 = 110.6

     

  3. 1(1/3) + 2(1/6) – 3(1/9) = 1 ÷ ?
    11/3
    5/2
    18/7
    13/9
    15/7
    Option C
    1(1/3) + 2(1/6) – 3(1/9) = 1 ÷ ?
    (24+39-56)/18 = 1 ÷ ?
    7/18 = 1/?
    ? = 18/7

     

  4. [(729)1/2 + (0.0016) ½ ]/8 of 134.567 = ?
    471
    444
    400
    455
    404
    Option D
    [(729)1/2 + (0.0016) ½ ]/8 of 134.567 = ?
    27+0.04= 27.04/8 = 3.38
    3.38 × 134.567 = 454.8 = 455

     

  5. (16/100) × 1440 + (49/100)×549 = 100 + ?
    475.17
    399.41
    578.24
    342.31
    250.25
    Option B
    (16/100) × 1440 + (49/100)×549 = 100 + ?
    230.4 + 269.01 = 100 + ?
    499.41 = 100 + ?
    ? = 399.41

     

  6. A bookseller marks his books at an advance of 69% on the actual cost of production. He allows a discount of 15% and also given a copy free for every dozen sold at a time. What rate per cent profit does the bookseller make, if books are sold in lots of 12?
    37.7%
    50.5%
    32.6%
    44.4%
    30.5%
    Option C
    Let CP be Rs.100.
    MP per book = 169
    SP per books = 169*(85/100)
    SP of 12 books = 169*(85/100)*12
    CP of 13 books = 1300
    Profit% = [8619/5 – 1300] /1300 *100
    = 32.6%

     

  7. A solution of sugar syrup has 15% sugar. Another solution has 5% sugar. How many litres of the second solution must be added to 20 L of the first solution to make a solution of 20% sugar.
    20
    30
    40
    10
    50
    Option A
    Let x L of second solution must be added.
    Then, (15 * 20 + 5*x)/(20+x) = 10
    => 300 + 5x = 200 + 10x
    => x = 100/5 = 20 L

     

  8. At his usual rowing rate, Rahul can travel 12 miles downstream in a certain river in 6 hrs less than it takes him to travel the same distance upstream. But if he could double his usual rowing rate for this 24 mile round trip, the downstream 12 miles would then take only one hour less than the upstream 12 miles. What is the speed of the current in miles per hour?
    2/5
    4/9
    1/3
    7/4
    8/3
    Option E
    Let the speed of the man in still water be x km/hr. and the speed of the current be y km/hr.
    Now, 12/(x-y) – 12/(x+y) = 6 —-(1)
    12/(2x-y) – 12/(2x+y) = 1 —-(2)
    On solving (1) and (2) we get , y = 8/3 km.hr.

     

  9. Harvey borrowed some money at the rate of 3% p.a. for the first 4 year, at the rate of 4% p.a. for the next 3 year and at the rate of 9% p.a. for the period beyond 7 year. If he pays a total simple interest of Rs. 21000 at the end of 9 year, how much money did he borrow?
    Rs. 80000
    Rs. 30000
    Rs. 50000
    Rs. 10000
    Rs. 70000
    Option C
    𝑃 = 𝑆𝐼 × 100/ 𝑅1𝑇1 + 𝑅2𝑇2 + 𝑅3𝑇3
    P = 21000 × 100/[3×4+4×3+9×2] = 2100000/[12 +12+18] = Rs. 50000

     

  10. Four dice are thrown simultaneously. Find the probability that all of them show the same face.The total number of elementary events associated to the random experiments of throwing four dice simultaneously is:
    1/4
    1/64
    1/81
    1/216
    1/88
    Option D
    =6×6×6×6=6^4 n(S)=6^4
    Let X be the event that all dice show the same face.
    n(X)=6
    Hence, required probability, = n(X)/n(S)= 6/6^4
    =1/216

     


Related posts

Leave a Comment