# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 93

Directions(1-5): Find the missing number of the following series.

1. 5,12,24,36,52,?
74
60
55
81
68
Option E
+3
+7
+13
+19
+29
+37

2. 3,8,27,124,?
725
715
656
700
818
Option A
+2!
+3!
+4!
+5!
+6!

3. 16,15,24,-1,48,?
-18
-24
-33
-15
-11
Option C
-1^2
+3^2
-5^2
+7^2
-9^2

4. 356,352,368,332,396,?
Option
-2^2 +4^2 -6^2 +8^2 -10^2

5. 62,31,?,62,248,1984
40
35
28
31
20
Option D
62*0.5 =31
31*1=31
31*2= 62
62*4=248
248*8 = 1984

6. Ram invested a sum of money “P” in a scheme X and received Rs. 250 as interest after a year. He then added Rs. 750 to it, and invested the total amount in the same scheme X for one more year and received Rs. 6300 as total amount. Find the interest obtained if amount P is invested in the scheme Y offering 12% interest rate compounded annually for 2 years.
Rs. 1272
Rs. 1700
Rs. 1550
Rs. 1000
Rs. 1525
Option A
Let r be the rate of interest.
P*r%*t = 250 —-(1)
{(P+250)+750}*r%*1 = 6300 *{(P+250)+750} —-(2)
P = 5000 or 50
Take P = 5000
Required Interest
= 5000{(1+12/100)^2-1}
= Rs. 1272

7. A started a business with an investment of Rs. 5500. After 6 months, B joined the business with an investment of Rs.8000. After one year of commencement of business, A received Rs. 71000 as profit. 40% of profit was given to A as incentive for handling the business single handedly and the rest was divided between A and B on the basis of their equivalent investment. Find the total profit of the business.
Rs. 72000
Rs. 88000
Rs. 90000
Rs. 100000
Rs. 95000
Option E
Let the total profit be x.
Profit sharing between A and B = [5500*11]/[8000*6] = 11/8
Now, 40% of x + 11/[11+8]*(100-40)% of x = 7100
=> x = Rs. 95000

8. A vessel contains mixture of milk and water mixed in the ratio 12:5 resp. 85 litres of mixture is taken out of the vessel and replaced with “x” litres of milk such that the ratio of the milk to water in the vessel becomes 19:7.Find the value of “x”, if the difference between the initial quantities of milk and water in the vessel is 84 litres.
7
11
8
10
12
Option B
Let the initial quatities 12y and 5y of milk and water resp.
12y-5y = 84 y = 12
Initial quantities of milk and water are 144 l and 60 l resp.
Now , [144 – 60 + x]/[60-25] = 19/7
=> x = 11

9. A shopkeeper bought a packet of soap (4 soaps in a packet) with the scheme of “Buy 3 get 1 free” for Rs. 180. If he sells the soap without offer and sells three soaps at the cost price of a packet of soap,find his profit percentage.
30.13%
26.34%
33.33%
25.52%
27.27%
Option C
Cost price of a soap = 180/4 = 45
Selling price of a soap = 180/3 = 60
Profit% = (60-45)/45*100 = 33.33%

10. A train is running at a speed of 56 kmhr. After continuous running for 2 hours 40 minutes, the train stops at a station for 15 minutes. If the train starts from its source point at 8:45 am and reaches the destination point at 1:00 pm with only one stoppage, then find the total distance covered by the train.
250 km
177 km
185km
224 km
200 km
Option D
Total time taken to reach the destination
= 4 hour 15 minutes
Total running time of the train = 4 hours
Total distance covered by the train = 4*56 = 224 km