Quantitative Aptitude: Inequalities for PO Mains Exam — Set 8

New Pattern Inequalities Questions in Quantitative Aptitude for upcoming IBPS PO/RRB, NICL, OICL,RBI, Bank of Baroda and other competitive exams. 

  1. Quantity I: The age of teacher, if the average age of 36 students is 14. When teacher’s age is included the average increases by 1.
    Quantity II: The age of teacher, if the average age of 19 students is 35. When teacher’s age is included the average increases by 0.5.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    I A=a +or – nd
    14+ (37*1) =14+37=51yrs.
    II 35 + (20*0.5) =35+ 10=45yrs.
  2. Quantity I: Profit Percentage , if Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6.
    Quantity II: Profit Percentage, if 100 toys are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    I If the no of article bought is LCM of 6 and 5 is 30
    CP of 30 articles =5/6*30=Rs25
    SP of 30 articles =6/5*30=Rs36
    Profit 36-25=11
    Profit %ge =11/25 *100=44%
    II CP of 1 toy =350/100=3.50
    SP of 1toy = 48/12 =4.
    Profit=4-3.5=0.5.
    Profit %ge (0.5/3.5) *100=14 2/7%
  3. Quantity I: On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:
    Quantity II: A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. The selling price is:
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    I. C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720.
    CP of 1 ball = 720/12=Rs60.
    II. SP =85% of 1400
    =85/100*1400
    =Rs1190.
  4. Quantity I: A and B together can do a piece of work in 4 days. If A alone can do the same work in 6 days, then B alone can do the same work in?
    Quantity II: A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    I. B work= 1/4 – 1/6 = 2/24 ==> 12 days
    II.  A’s 1hr work 1/4 .
    (B+C’s) 1 hr work 1/3.
    (A+C’s) 1hr work 1/2.
    A+B+C 1hr work = 1/4+1/3=7/12.
    B’s work =7/12 – 1/2=1/12
    12hours.
  5. Quantity I: A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed of the tour is:
    Quantity II: A went from P to Q with the speed of 60km/hr. and return back with the speed of 90km/hr. Find the average speed.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    I. Total time taken = (160/64 + 160/80) =9/2hrs
    Then avg speed =320/(9/2)
    =320*2/9= 71.11km/hr.
    II. (2*60*90)/150=72km/hr.
  6. Quantity I: The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:
    Quantity II: Find the speed of a train which passes a tree in 12 seconds. The length of the train is 264m.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    I. Let the speed of two trains be 7x and 8x.
    400/4=100
    8x=100==>x=12.5.
    Then speed of first train =7*12.5 =87.5km/hr.
    II. Length of the train = 264m.
    Time taken to pass the tree = 12 seconds.
    Speed of the train = 264/12 m/sec = 22 m/sec = 22 * 18/5 km/hr = 79.2 km/hr.
  7. Quantity I: A and B started a business by investing Rs. 20000 and Rs. 35000 respectively. Find the share of B out of an annual profit of Rs. 3520.
    Quantity II: X and Y invested in a business. Their profit ratio is 2:3. If X invested Rs. 4000. Find the amount invested by Y?
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    I Ratio 20:35=4:7
    11 == 3520
    7 ?==>Rs2240.
    II 4000/y = 2/3
    y = 6000.
  8. Quantity I: The age of P is twelve times that of her daughter Q. If the age of Q is 3 years, what is the age of P?
    Quantity II: The ratio between the present ages of A and B is 2:3. 4 years ago the ratio between their ages was 5:8. What will be A’s age after 7 years?
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    I
    Ratio P:Q 12:1
    1…….== 3
    12 ? == 12*3 =36years.
    II
    (5x+4)/(8x+4) =2/3
    15x+12 = 16x+8
    x=4.
    A’s age 4 yrs ago 5*4=20
    Then A’s age after 7yrs is 20+4+7=31yrs.
  9. Quantity I: The difference between SI and CI compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 8% per annum is Rs. 12.80. Find the principal.
    Quantity II: A sum fetched a total simple interest of Rs. 800 at the rate of 8 %per annum in 5 years. What is the sum?
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    I SI-CI=Pr2/100.
    P*82/100=12.8
    64P/(100*100)=12.8
    P=Rs2000.
    II SI=Pnr/100
    800=P*8*5/100
    P=800*100/40
    =Rs2000.
  10. There are 5 Brown balls, 4 Blue balls & 3 black balls in a bag .Four balls are chosen at random
    Quantity I: The probability of their being 2 Brown and 2 Blue ball Quantity
    Quantity II: The probability of their being 2 Brown, 1 Blue & 1 blacks
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    I. (5c2 * 4c2)/12c4 = 60/495=4/33
    II. (5c2 * 4c1 *3c1)/12c4 =120/95=8/33

Click here for Inequalities Questions

 

 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Inequalities for PO Mains Exam — Set 8”

  1. nithish menon

    in question 4, quantity 1 is in days, and quantity 2 is in hours. so obviously quantity1>quantity2

Leave a Comment