Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for RRB Clerk – Set 75

Direction (1-5): Study the bar graph carefully and answer the following questions.

        The number of male and female probationary officers in various banks (In Hundreds)

  1. What is the total number of Female employees in the given six banks?
    A) 2800
    B) 3000
    C) 3200
    D) 2500
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    The total number of Female employees in the given six banks =
    (7+5+5+7+6 )*100
    30*100=3000
  2. What is the ratio of female to male probationary officers in all six banks?
    A) 15:13
    B) 12:17
    C) 6:11
    D) 7:13
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Female (7+5+5+7+6 )*100=3000
    Male (6+4+6+6+4 )*100=2600
    3000 : 2600=15:13
  3. In BNP Paribas 30% males and 35% females are unmarried, then what is the ratio of the married males to the married females in BNP Paribas?
    A) 61:54
    B) 54:61
    C) 91:84
    D) 84:91
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Unmarried males in BNP Paribas = 600 *30/100=180
    Then Married males = (600 – 180) = 420
    Unmarried females in BNP Paribas = 700*35/100=245
    Then Married females = (700 – 245) = 455
    Required ratio 420: 455 = 84 : 91
  4. If the number of married male probaionary officers in ICICI is equal to that in BNP Paribas, which is 40% of the male probabtionary officers in BNP Paribas, then what is the percentage of married male probationary officers in ICICI with respect to the total number of probationary officers in ICICI?
    A) 20%
    B) 18%
    C) 24%
    D) 26%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of male married probationary officers in ICICI
    = Number of male married probationary officers in BNP Paribas
    =40% Male probationary officers in BNP Paribas is 600*40/100=240.
    1000 [(4+6)*100] 100
    240 ? ==> 24%
  5. The male probationary officers in Axis is what per cent more than the female probationary officers in LVB?
    A) 25%
    B) 20%
    C) 30%
    D) 40%
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    LVB Female PO =500
    Axis bank Male PO =600
    500 100
    (600-500)100 ?==> 20%

Directions (6-10): Study the following Pie chart carefully and answer the questions given below.
The percentage –wise distribution of candidates (Boys and Girls) studying in six different colleges and the percentage –wise distribution of Girls in each college

  1. What is the number of boys studying in college E?
    A) 860
    B) 950
    C) 845
    D) 780
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Total Students in college E 18% of 8000=1440
    Girls in college E 14% of 3500 =490
    Then no of boys =1440-490=950.
  2. What is the ratio of the number of Boys in college B to that of girls in college C?
    A) 193:154
    B) 211:112
    C) 112:211
    D) 154:193
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Total Students in college B 25% of 8000=2000
    Girls in college B 27% of 3500 =945
    Then no of boys =2000-945=1055.
    Girls in college C 16% of 3500 =560
    Ratio 1055 : 560
    211:112.
  3. The number of Boys in college A is what percent of the total number of students studying in that college?
    A) 51.8%
    B) 65%
    C) 62.25%
    D) 68%
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Total Students in college A 20% of 8000=1600
    Girls in college A 22% of 3500 =770
    Then no of boys =1600-770=830.
    1600 100
    830 ? ==> 51.8%
  4. The number of girls studying in college D is what percent of the number of boys in college B?
    A) 35%
    B) 32.5%
    C) 28%
    D) 36.5%
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Girls in college D 11% of 3500 =385
    Boys in college B we calculated in 7th ques =1055
    1055 == 100
    385 ? ==> 36.5%
  5. What is the approximate average number of students studying in college B,D and E together?
    A) 1540
    B) 1250
    C) 1413
    D) 1620
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (25+10+18) =53
    53% of 8000=4240
    Average 4240/3=1413

Click here for Data Interpretation Sets

Click here for Chapter based Data Interpretation

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for RRB Clerk – Set 75”

  1. the walking dead

    easy one:)

  2. Rickky Kumari

    thanks az

Leave a Comment