# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 20

Direction (1-5): Read the following table to answer the following questions. Some values are missing in the table. Calculate the values as per given data in questions.  [ASKED in IBPS PO Mains 2016] 1. If the total profit in 2014 is Rs 98,000, then find the ratio of the profit of B in 2013 to the profit of A in 2014.
A) 22 : 15
B) 25 : 16
C) 27 : 13
D) 30 : 17
E) 28 : 15
Option C
Solution
:
Profit of A + B = (98000 – 42000) = Rs 56000
So (A+15000) : 21000 = 56000 : 42000
Solve A = A’s investment = Rs 13000
So ratio of investments of A : B is 13000 : 15000 = 13 : 15
Divide their profit Rs 56000 in this ratio
So A’s profit = 13/28 * 56000 = Rs 26000
So required ratio = 54000 : 26000 = 27 : 13
2. In year 2015 total investment of A and B is Rs 30,000 and A and B invested their amount for 6 months and 5 months respectively then find the number of months for which C invested his amount.
A) 8 months
B) 5 months
C) 7 months
D) 4 months
E) 6 months
Option E
Solution
:
A*6 / B*5 = 30000 / 375000
So A/B = 2 : 3
Divide their total 30,000 in ratio 2 : 3
So A’s investment = Rs 12,000, B’s = Rs 18,000
So 12000*6/16000*x = 30000 / 40000
OR
18000*5/16000*x = 37500/40000
Solve, x = 6 months
3. The ratio of total profit earned by B in year 2012 to the profit earned by him in the year 2016 is
A) 15 : 32
B) 18 : 37
C) 12 : 19
D) 23 : 44
E) Cannot be determined
Option E
Solution
:
Profit of B in 2016 cannot be determined from the given data.
4. Total investment made by A,B and C in 2013 was Rs53,000. Profit earned by A in 2013 is approximate what % less than the investment made by C in 2013 ?
A) 35%
B) 25%
C) 28%
D) 32%
E) 38%
Option B
Solution
:
Total investment of A and C is 53000 – 18000 = Rs 35000
So ratio in shres of profit of B : (A+C) is 18 : 35
Now profit of B is Rs 54000
So 18/(18+35) *x = 54000
So x = total profit = Rs 1,59,000
So that of A = (159000 – (54000+60000)) = Rs 45000
So required % = (60000-45000)/60000 * 100 = 25%
5. Total profit earned by all in 2016 is Rs 3,50,000 and the ratio of investment made by A and B together and investment made by B and C together is 45 : 49. Then find the difference between the profit made by C and A in 2016.
A) Rs 22,000
B) Rs 28,000
C) Rs 30,000
D) Rs 20,000
E) None of these
Option D
Solution
:
profit earned by all in 2016 is Rs 3,50,000
(21000+24000/(24000+C) = 45/49
So, C’s investment is Rs 25,000
So ratio of their profit sharing is 21 : 24 : 25
So difference in profits of A and C is (25-21)/(21+24+25) * 350000 = Rs 20000

Direction (6-10): Study the following pie-charts to answer the following questions.

Students from 7 different schools – A, B, C, D, E, F and G were selected to give a competitive exam out of which some students passed the exam as given. 1. What percentage of students passed the exam from school E out of a total number of students enrolled from the same school?
A) 68.5%
B) 60.5%
C) 73.5%
D) 65.5%
E) 75.5%
Option B
Solution
:
[7% of 6400/8% of 9250] * 100
2. Which schools has the highest percentage of students passed to students enrolled?
A) E
B) A
C) C
D) F
E) G
Option D
Solution
:
A = [13% of 6400/12% of 9250] * 100 = 75%
B = [16% of 6400/16% of 9250] * 100 = 69%
C = [18% of 6400/18% of 9250] * 100 = 69%
D = [12% of 6400/14% of 9250] * 100  = 69%
E = [7% of 6400/8% of 9250] * 100 = 60.5%
F = [25% of 6400/22% of 9250] * 100 = 79%
G = [9% of 6400/10% of 9250] * 100  =
3. The number of students passed from schools A and D together is what percent less than the number of students enrolled from schools C and E together by
A) 45%
B) 27%
C) 45%
D) 39%
E) 33%
Option E
Solution
:
Students passed from schools A and D = (13+12)% of 6400 = 1600
Students enrolled from schools C and E = (18+8)% of 9250 = 2405
The required % is (2405-1600)/2405 * 100 = 33%
4. What is the percentage of students passed to the students enrolled for schools B and C together?
A) 69%
B) 78%
C) 75%
D) 62%
E) None of these
Option A
Solution
:
Total passed from B and C = (16+18)% of 6400 = 2176
Total enrolled in B and C = (16+18)% of 9250 = 3145
So required % = 2176/3145 * 100
5. What is the average of difference between the number of students enrolled from schools D and G together and the number of students passed from schools E and F together?
A) 75
B) 86
C) 93
D) 81
E) None of these
Option B
Solution
:
Number of students enrolled from schools D and G = 1295 + 925 = 2220
Number of students passed from schools E and F = 448+1600 = 2048
So difference = 2220 – 2048 = 172
So average = 172/2 = 86

## 16 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 20”

1. SRIVASTAVA

sir/mam thanks a lot for the questions

1. Laughing tym its nitrous oxide

ur questions missing it too

2. SRIVASTAVA

SIR FIRST QUESTION ME RATIO OF PROFIT HOGA KYA WARNA JAB INVESTMENT NIKALNA HE a KA TO 13000 TO ALREADY AA GYA HE AND THE INVESTMENT OF B IS ALSO GIVEN ==18000
TO 13:18 HOGA NA??

1. Shubhra

yes profit ka ratio

1. SRIVASTAVA

OK MAM

2. alka singh

mam degree and hour me relation??

1. Shubhra

1 hour is 360 degree
1 hour or 60 minutes me ek round complete hoga na. To 360 degrees

3. ANUP SINGH

So ratio of profits A : B is 13000 : 15000 = 13 : 15
q.1 ratio of investment hoga na maam?

1. Shubhra

Yes investment

3. arvndu

superb

4. Yogi ji

First five very tuff

5. Pradeep Narayan

MAM/SIR C KA INVESTMENT 60000 KAISE AAYA?? IN DI1 QUE 4??

1. Divaker

shi h boss vo

1. Pradeep Narayan

brother jb ek value total se kaise jyada aayegi btao…:()))

6. MiMi

thnk u mam :))

7. sherpa

data interpretationon selling price coast price and discount any one have.pdf