Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 46

Directions(1-5):Study the following pie-charts and answer the related questions given below:


  1. What is the average number of B, E and F types of garments in all three stores ?
    A) 24500
    B) 17532
    C) 15648
    D) 21457
    E) 14527
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total number of B  type of garments in all three stores = 19224
    Total number of E type of garments in all three stores = 17400
    Total number of F type of garments in all three stores = 15972
    Total number of B,E and F type garments in all three stores = 52596
    Required average = 52596/3 = 17532
                  
  2. What is the total number of B and D types of garments in all three stores together?
    A) 32456
    B) 24578
    C) 41500
    D) 41454
    E) 24587
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Number of B type of garments in store 1 = (12*25200)/100 = 3024
    Number of B type of garments in store 2 = (60*54000)/360 = 9000
    Number of B type of garments in store 3 = (20*36000)/100 = 7200
    Total number of B type of garments in all stores = 19224
    Number of D type of garments in store 1 = (10*25200)/100 = 2520
    Number of D type of garments in store 2 = (105*54000)/360 = 15750
    Number of D type of garments in store 3 = (11*36000)/100 = 3960
    Total number of D type of garments in all stores = 22230
    Required number  = 19224 + 22230 = 41,454
  3. The total number of A and E type of garments in store 1 is approx. double the number  of which type of garments and in which store?
    A) D type in store 3
    B) C type in store 2
    C) A type in store 2
    D) E type in store 3
    E) B type in store 2
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Total number of A and E type of garments in store 1= (17+15)=(32 *25200)/100 = 8064
    Number of D type of garments in store 3 = (11*36000)/100 = 3960
    Hence, the total number A  and E type of garments in store 1 is approx. double the number of D type of garments in store 3.
  4. The number of C type of garments in store 1 is approx. what percentage of the number of D type of garments in store 2 and 3 together?
    A) 47%
    B) 32%
    C) 23%
    D) 34%
    E) 40%
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Number of C type of garments in store 1= (25*25200)/100 = 6300
    Number of D type of garments in store 2 and 3 together = (105*54000)/100 + (11*36000)/100 = 15750 +3960 = 19710
    Req. % = (6300*100)/19710 = 31.96% = 32%(approx.)
  5. The total number of which type of garments in all three stores is maximum?
    A) B type
    B) D type
    C) A type
    D) C type
    E) E type
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total number of A type of garments in all three = (17*25200)/100 + (72*54000)/360 + (19*36000)/100  = 4284 + 10800 + 6840 = 21,924
    Total number of B type of  garments in all three stores = (12*25200)/100  + (60*54000)/360  + (20*36000)/100 = 3024 + 9000 +  7200 =  19224
    Total number of C type of garments in all three stores = (25*25200)/100 + (45*54000)/360  + (15*36000)/100 = 6300 + 6750 + 5400 = 18450
    Total number of D type of garments in all three stores = (10*25200)/100 + (105*54000)/360 + (11*36000)/100 = 2520 + 15750 + 3960 = 22230
    Total number of E type of garments in all three stores = (15*25200)/100 + (50*54000)/360 + (17*36000)/100 = 3780 + 7500 + 6120 = 17400
    Total number of F type of garments in  all three stores = (21*25200)/100 + (28*54000)/360 + (18*36000)/100 =  5292 + 4200 + 6480 = 15972
    Hence , total number of D type of garments in all three stores is maximum


Directions (6-10): The table shows the data regarding the population of literacy/illiteracy and employed /unemployed among  the population in 6 different states. Study the table carefully and answer the related questions.

  1. What is the difference between the total number of employed males in state C and D together and the total number of employed females in state E and F ?
    A) 132700
    B) 110500
    C) 750000
    D) 150000
    E) 145750
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Number of employed males in state C =  (960000*36*4)/(100*9) = 153600
    Number of employed males in state D = (540000*40*9)/(100*16) = 121500
    Total number  of employed males in state C and D together = 153600 + 121500 = 275100
    Number of employed females in state E = (620000*30*8)/(100*15) = 99200
    Number of employed  females in state F = (480000*20*9)/(100*20)= 43200
    Total number of employed females in state E and F together = 99200 + 43200 = 142400
    Req. diff. =  275100 – 142400 = 132700
  2. Total employed population of state A is apprx. What % of the total literate population of state D?
    A) 37%
    B) 22%
    C) 10%
    D) 18%
    E) 28%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Total number of employed population  of A = (240000*24)/100 = 57600
    Total literate population of state D = (540000*60)/100 = 324000
    Req. % = (57600*100)/324000 = 17.78% = 18% (approx.)
  3. The number of literate females in state C is approx. what % more than the number of literate females in state E?
    A) 80%
    B) 75%
    C) 77%
    D) 65%
    E) 60%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of literate females in state C = (960000*88*5)/(100*11) = 384000
    Number of literate females in state E = (620000*75*7)/(100*15) = 217000
    Req. % = (384000 – 217000)/(217000*100) = 76.95 = 77%(approx.)
  4. What is the approximate average number of employed females in all the states together ?
    A) 62450
    B) 84150
    C) 74500
    D) 79080
    E) 74582
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Number of employed females in state A = (240000*24*5)/(100*12) = 24000
    Number of employed females in state B = (360000*15*2)/(100*5) = 21600
    Number of employed females in state C = (960000*36*5)/(100*9)= 192000
    Number of employed females in state D = (540000*40*7)/(100*16) = 94500
    Number of employed females in state E = (620000*30*8)/(100*15)=
    99200
    Number of employed females in state F = (480000*20*9)/(100*20)=43200
    Total number of employed females in all the states together = 24000 + 21600 + 192000 + 94500 + 99200 =   474500
    Req. average = 474500/6 =  79083.33 = 79080(approx.)
  5. What is the respective ratio between the number of literate females in state B and the number of literate males in state C ?
    A) 2 : 5
    B) 3 : 8
    C) 4 : 7
    D) 8 : 3
    E) 3 : 7
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of literate females in state B = (360000*92*12)/(100*23) = 172800
    Number of literate males in state C = (960000*88*6)/(100*11) = 460800
    Req. ratio = 172800 : 460800 = 3 : 8

Click here for Data Interpretation Questions

 

 

Related posts

10 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 46”

  1. IBPS RRB PO-2018

    calculation bahott h isme….

  2. Adamant

    nice questions..
    pls post more of this type.
    ty

  3. MAYANK BHARADWAJ100%

    exact data and same question asked in IBPS –PO IN 2015-(-6 TO 10)

  4. .-•~¹°” Ambi the akdduu ˆ”°¹~•

    ty banya mam :)) superb DIs

  5. जय तिवारी ™????

    lenghtyyyyyyyyy

  6. happy :)

    explain 1 no plz
    how to start 😛

  7. Karthi Civil

    hi pls post nabard and rbi based data intrepretaion

Leave a Comment