Quantitative Aptitude: Data Interpretation for SBI PO Set 13

Direction (1-5): Refer to the graphs and answer the following questions.
The first bar graph shows the marked up price of articles with respect to their cost price and the second bar graph shows the discount % given in respective articles.

  1. If the cost price of Q is decreased by 10% (other prices remaining same), then what is the different between the new profit% and original one?
    A) 15%
    B) 10%
    C) 12%
    D) 9%
    E) Cannot be determined
    View Answer
      Option C
    Explanation
    :
    Using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    For article Q:
    180% of CP = (100+p%)/(100-40) * CP
    CP gets cancelled out, so p% = 8%
    Now new CP = 90% of CP
    So using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    180% of CP = (100+p%)/(100-40) * 90% of CP
    New p% = 20%
    So difference = 20 – 8 = 12%
  2. Cost price of P is 10% more than the cost price of R. If selling price of R is Rs 320, find the selling price of P.
    A) Rs 548.5
    B) Rs 577.5
    C) Rs 532.5
    D) Rs 553.5
    E) Cannot be determined
    View Answer
      Option B
    Explanation
    :
    Let CP of R = Rs x
    For R:
    Using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    160% of CP = (100+p%)/(100-60) * CP
    p = -36, means there is a loss of 36%
    Now SP of R = Rs 320
    So CP of R = 100/64 * 320 = Rs 500
    So CP of P = 110% of 500 = Rs 550
    For P: using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    150% of CP = (100+p%)/(100-30) * CP
    p = 5%
    So SP of P = 105% of 550 = Rs 577.5
  3. If the cost price of Q and S is same, then selling price of S is how much % less than the selling price of Q?
    A) 79%
    B) 63%
    C) 82%
    D) 67%
    E) Cannot be determined
    View Answer
      Option B
    Explanation
    :
    Let CP of Q = CP of S = Rs 100
    p% of Q = 8% [from Question 1]
    So SP of Q = 108% of 100 = Rs 108
    For S: using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    200% of CP = (100+p%)/(100-80) * CP
    p = -60%, so there is a loss of 60%
    So SP of S = 40% of 100 = Rs 40
    Now SP of Q = Rs 108  and SP of S = Rs 40
    Required % = (108-40)/108 * 100 = 63%
  4. If the selling price of T is increased by 20%, then what would be the discount%?
    A) 50%
    B) 58%
    C) 45%
    D) 40%
    E) 52%
    View Answer
      Option D
    Explanation
    :
     For T:
    using MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    150% of CP = (100+p%)/(100-50) * CP
    p = -25, so loss of 25%
    Let CP = Rs 100, so SP = Rs 75
    Now SP is increased by 20%, so new SP = 120% of 75 = Rs 90
    and MP = 150% of 100 = Rs 150
    So discount % = (150-90)/150 * 100 = 40% 
  5. If the marked price of S is increased by 10% (keeping other prices same) which is same as the cost price of T, then what is the cost price of S given that selling price of T is Rs 660?
    A) Rs 400
    B) Rs 500
    C) Rs 440
    D) Rs 550
    E) Rs 360
    View Answer
      Option A
    Explanation
    :
    For S:
    Let CP of S = Rs x
    So MP = 200% of x = Rs 2x
    Increased MP = 110% of 2x = Rs 22x/10
    For T:
    So CP of T = Rs 22x/10
    and from above question, loss is 25%
    So SP of T = 75% of  22x/10
    So 75% of  22x/10 = 660, solving x = Rs 400  

 

Direction (6-10): The following table shows the statistics of 5 players. Answer the questions based on information given.

 

  1. What is the difference in the number of matches played by A and D?
    A) 55
    B) 47
    C) 50
    D) 40
    E) 44
    View Answer
      Option D
    Explanation
    :
    Played by A = 20/0.25 = 80
    Played by D = 16/0.40 = 40
    So difference = 40
  2. If all players A, B, C, D, and E are associated with different teams P,Q, R, S, T respectively, then which of the following team won the series?
    A) P
    B) R
    C) T
    D) S
    E) Cannot be determined
    View Answer
      Option E
    Explanation
    :
    The given goals are of individual players of the teams. How other players played is not given, so cannot be said by just seeing the goals of a single player of team.
  3. Which player has the best strike rate in terms of minutes?
    A) A
    B) B
    C) C
    D) D
    E) E
    View Answer
      Option A
    Explanation
    :
    A = 2234/20 = 111.7
    B = 2563/18 = 142.4
    C = 2434/19 = 128.1
    D = 1926/16 = 120.4
    E = 2017/17 = 118.6
    The lower the strike rate, best it is considered  
  4. If the difference in number of shots by two players is 25, then what is the difference in the strike rate of these?
    A) 23
    B) 24
    C) 22
    D) 21
    E) Cannot be Determined
    View Answer
      Option C
    Explanation
    :
    Number of shots of
    A = 20/0.25 = 80
    B = 18/0.24 = 75
    C = 19/0.2375 = 80
    D = 16/0.32 = 50
    E = 17/0.20 = 85
    So these two players are B and D
    Difference in their strike rates =2563/18 – 1926/16 = 142.4 – 120.4 = 22
  5. If there are 24 matches left to be played, than what should be the goals/match ratio of B for the rest of games if he wants to overtake A in terms of number of goals scored?
    A) 0.275       
    B) 0.395       
    C) 0.225       
    D) 0.375       
    E) 0.345
    View Answer
      Option D
    Explanation
    :
    At current rate, A will score = 24*0.25 = 6 goals more in 24 matches, so A’s goals will be 20+6 = 26
    So B to overtake A needs 27 total goals thus needs these 9 more goals (18+9 = 27) in 24 matches
    So goal : match = 9 : 24 = 0.375       

Related posts

25 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation for SBI PO Set 13”

  1. Lonely little kid

    tq

  2. ^^^Jaga^^^....

    mam …q1 mai cp 100 liya jayega ???

    1. 100 lene ki need hi nhi hai.
      CP cancel hi ho jaega

      1. ^^^Jaga^^^....

        mam mujhe kuch samjh mai nahi araha

        1. ^^^Jaga^^^....

          got it got it

          1. ^^^Jaga^^^....

            mam???
            180% of CP = (100+p%)/(100-40) * 120% of CP ye to loss hoga na 10%

          2. ^^^Jaga^^^....

            so q1 mai ye 20% kese hua …?

  3. Rise And Shine

    Thank u AZ team 🙂

    1. ^^^Jaga^^^....

      ho gaya sab qestions?

  4. ^^^Jaga^^^....

    mam …no 8 ka ans sahi hai???instruction diya hai ki lower strike rate is considered as better…so uske according 111. better hai

      1. ^^^Jaga^^^....

        thank u mam…

        ___/____

      2. hapusingh

        nice work bro ,first di is the exact one which i solved in SBI PO MAINS 2016. if possible can u provide time work question which came in SBI PO MAINS 2016 .

        1. We ll try to provide if get.
          Do u remember anything that what type of it was asked ?

  5. Ankit Saxena

    thank you @Shubhra_AspirantsZone:disqus mam nice set questions

    1. dream girl ;;;;/@ :)

      explain 1st one

      1. Ankit Saxena

        I will explain each and every question sis sorry bata nahin paaya was busy

        1. dream girl ;;;;/@ :)

          aare koi na bro jab bhi free hona tb bta dena 🙂

  6. dream girl ;;;;/@ :)

    mam qno 1 mai 20% profit kaise aya?
    if cp=100
    10% less 90
    MP=90*180/100 so, 162
    discount= 162*60/100 so, 97.2
    so profit is 7.2*100/90 = 8%

    so dono mai 8% araha

    1. Profit% calculate karne k liye 7.2 ku liya ??
      Profit is based on CP and SP
      But u have used discount here

Leave a Comment