Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 10 (for SBI PO)

Directions (1 – 5):
The first pie chart shows the distribution of students who participated from different states A, B, C, D and E in five sports P, Q, R, S and T. The second pie chart shows the distribution of students who participated in different sports P, Q, R, S and T from given states.

  1. If 25% of students from state A participate in sport R, then what percent of students who participate in sport R are from state A?
    A) 46%
    B) 67%
    C) 54%
    D) 37%
    E) 58%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Number of students from state A who participated in R = 25% of 22% of 4800 = 264
    Total Number of students who participated in R = 12% of 4800 = 576
    So required % = 264/576 * 100 = 46%
  2. If from states A and D, no one took part in sport Q, then find the number of students from state B who took part in sport Q given they are 78 less than the average number of students participated from all states in sport Q.
    A) 161
    B) 155
    C) 125
    D) 146
    E) 182
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Number of students participated in sport Q = 14% of 4800 = 672
    Now no one from A and D participated in Q, so average of students from each state = 672/3 = 224 (i.e. from states B, C and E)
    So number of students who participated from state B = 224 – 78 = 146
  3. If in sport S, 25% of students from state B participated, 25% students more than from state B participated from state C and ratio of students who participated from states A, D and E is 4 : 6 : 5, then find the number of students from state D who participated in sport S.
    A) 620
    B) 720
    C) 590
    D) 630
    E) 420
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Who participated in sport S = 32% of 4800 = 1536
    Students from state B who participated in S = 25% of 18% of 4800 = 216
    Students from state C who participated in S = 125% of 216 = 270
    So who participated from states A, D and E = 1536 – (216+270) = 1050
    From A : D : E is 4 : 6 : 5
    So 4x + 6x + 5x = 1050
    Solve, x = 70
    So from D = 6x = 6*70 = 420
  4. If a total of 552 students from states A, B, C and E participated in sport T, then find how much percent of students from state D participated in sport T.
    A) 25%
    B) 17%
    C) 33%
    D) 35%
    E) 28%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Number of students who participated in sport T = 18% of 4800 = 864
    So number of students from state D who participated in sport T = 864 – 552 = 312
    Number of students who participated from state B = 26% of 4800 = 1248
    So required% = 312/1248 * 100 = 25%
  5. If 70% of students from state E and 75% of students from state C do not won any prizes, then find the % of students from these two stets who won the prizes?
    A) 25%
    B) 32%
    C) 24%
    D) 28%
    E) 23%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Who won prizes from state E = 30% of 20% of 4800 = 288
    Who won prizes from state C = 25% of 14% of 4800 = 168
    So total from these two states who prizes = 288+168 = 456
    Total students who participated from these 2 states = (20+14)% of 4800 = 1632
    So required % = 456/1632 * 100 = 28%

Directions (6 – 10): Study the following and answer the questions that follow:

There are some people who want to eat three different fruits – orange, grapes and strawberry.
Number of people who want to eat oranges is 4500, of which 26 2/3% people want to eat both oranges and grapes only. The number of people who want to eat both grapes and strawberry only are 33 1/3% greater than those who want to eat all the three fruits. The number of people who want to eat strawberry but not grapes is 3700. The number of people who want to eat only grapes is 1900 less than those who want to eat strawberry but not grapes. The number of people who want to eat grapes but not oranges is 3000. The number of people who want to eat both oranges and strawberry only is 1500.

  1. What is the total number of people who want to eat grapes?
    A) 5100
    B) 5800
    C) 5600
    D) 5400
    E) 5200
    View Answer
    Option A
    Solution:

    b + d + f + g = 1800 + 1200 + 900 + 1200 = 5100
    The question will be solved using venn diagram as:
    Given:
    Number of people who want to eat oranges is 4500 so
    a + e + g + f = 4500
    of which 26 2/3% people want to eat only oranges and grapes so
    f = 26 2/3% of 5500 = 1200
    The number of people who want to eat grapes and strawberry both are 33 1/3% greater than those who want to eat all the three fruits. So
    d is 33 1/3% greater than g
    The number of people who want to eat strawberry but not grapes is 3700. So
    c + e = 3700 (means strawberry and oranges)
    The number of people who want to eat only grapes is 1900 less than those who want to eat strawberry but not grapes. So
    b = (c+e) – 1900 = 3700 – 1900 = 1800
    The number of people who want to eat grapes but not oranges is 3000. So
    b + d = 3000
    From above, b = 1800. So
    d = 3000 – 1800 = 1200
    From above d is 33 1/3% greater than g. So
    1200 = (100 + 33 1/3)% of g
    Solve, g = 900
    Now we have,
    The number of people who want to eat oranges and strawberry both is 1500. So
    e = 1500
    Now from above, we have
    a + e + g + f = 4500
    c + e = 3700
    b = 1800
    d = 1200
    f = 1200
    g= 900
    So from a + e + g + f = 4500, we get: a + e = 4500 – (900+1200) = 2400
    Now a + e = 2400, c + e = 3700, and e = 1500
    So a = 900, and c = 2200
  2. What is the number of people who want to eat both oranges and grapes only?
    A) 1600
    B) 1900
    C) 1200
    D) 1500
    E) 1100
    View Answer
    Option C
    Solution:

    f = 1200
  3. What is the number of people who want to eat only one of the fruits?
    A) 4200
    B) 5500
    C) 5900
    D) 4800
    E) 4900
    View Answer
    Option E
    Solution:

    a + b + c = 900 + 1800 + 2200 = 4900
  4. What is the ratio between people who want to eat only strawberry and who want to eat both grapes and strawberry?
    A) 4 : 9
    B) 11 : 6
    C) 12 : 7
    D) 15 : 11
    E) 10 : 7
    View Answer
    Option B
    Solution:

    c : d = 2200 : 1200 = 11 : 6
  5. What is the number of people who want to eat more than one fruit?
    A) 3600
    B) 4000
    C) 3200
    D) 4800
    E) 4500
    View Answer
    Option D
    Solution:

    d + e+ f + g = 1200 + 1500 + 1200 + 900 = 4800

Related posts

/