# Quantitative Aptitude: Inequalities Set 7

New Pattern Inequalities Questions in Quantitative Aptitude for upcoming IBPS PO/RRB, NICL, LIC, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

1. Quantity I: Distance, if a man covers a distance of 22 hours. he covers first half at 15 km/hr and 2nd half at 18 km/hr
Quantity II: Distance, if a man covers a distance in three equal parts in 20 hours. He covers first part at 10 km/hr, 2nd at 15 km/hr and 3rd at 30 km/hr
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option A
Solution
:
Quantity I:
(2*15*18)/33 * 22 = 360 km
Quantity II:
Average speed will become 15 km/hr
So distance 15*20 = 300 km
I>II
2. Quantity I: Cost price, if a man reduces the selling price by Rs 12 and by this the profit of 5% converts to a loss of 2.5%
Quantity II: Cost Price, if a man increases the selling price by Rs 42 and by this the loss of 20% converts to a profit of 10%
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option A
Solution
:
I:                                                 CP           SP
Gain= 5% = 1/20                      20          (20+1) = 21 ………..(1)
Loss = 2.5% = 1/40                  40           (40-1)=39 …..……..(2)
Multiply (1) by 2 to make CP same in both
So from (1) CP = 40, SP = 42
Now difference in SP = 42-39 = 3
So 3== 12
1 == 4
So 40 == 160
II: Similarly do II part
.                                                 CP           SP
Loss= 20% = 1/5                     5              4   ………..(1)
Gain = 10% = 1/10                  10           11 …..……..(2)
Multiply (1) by 2 to make CP same in both
So from (1) CP = 10, SP = 8
Now difference in SP = 11-8 = 3
So 3== 42
1 == 14
So 10 == 140
So I > II
3. Quantity I: Age of father, if age of Abhishek is 1/6th of his father’s and 10 years after Abhinav’s age becomes half of Abhishek’s father’s age.
Quantity II: Age of father, if 5 years ago age of A’s father was three times the age of A and 5 years hence his age will be double A’s age.
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥  Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I:
………………………Abhishek……………Father
………………………..…..1…………………….6                             (1)
10 years after.    Abhinav              Father
.                                 1 ……………………2                              (2)
Now Abhivav is 10 years old so after 10 years he will be 20
Put in (1)
father = 40
Now 40-10 = 30
II:
.                             A              A’s father
5 years ago          1                       3
5 years hence      1                      2
So 3-2 = 1
1 == 10
3 == 30
So 30+5 = 35
II>I
4. Quantity I: Find amount after 4 years, if rate of interest is 20% and the principal amount is Rs 8000
Quantity II: Find the amount after 4 years, if Rs 10,000 becomes Rs 12,000 in 2 years at compound interest.
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥  Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option E
Solution
:
I:  SI = 20*4 = 80%
100% = 8000
180% = Rs 14400
II.
10000 : 12000 :: 12000 : x
x = 12000*12000/10000 = Rs 14400
II>I
5. Quantity I: Share of A, if A and B invested Rs 22000 and Rs 25000 respectively in a scheme. After half a year A reduces his investment by 50% and B reduces by 20% and they earn a profit of Rs 5200 after a year.
Quantity II: Share of A, if A and B invested Rs 30000 and Rs 35000 in a scheme. Both increase their investments by Rs 5000 after 8 months and they earn a profit of Rs 6150 after a year.
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥  Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I:
22000        :        25000
*6                          *6
=132                      =150
11000        :        20000
*6                          *6
=66                      =120
132+66      :     150+20
11 : 15
A’s share = 11/26 * 5200 = Rs 2200
II:
30000        :        35000
*8                          *8
=240                      =280
35000        :        40000
*4                          *4
=140                      =160
240+140      :     280+160
19 : 22
A’s share = 19/41 * 6150 = Rs 2850
So II > I
6. Quantity I: Days in which B can complete work alone, if A and B can complete work in 40 days, B and C in 20 days and C and A in 30 days.
Quantity II: Days in which B can complete work alone, if A and B can complete work in 24 days and A is 50% more efficient than B.
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I:
A + B = 40……..3
B + C = 20………6   ……..(LCM = 120)
C+ A = 30……….4
Total = 2 (A+B+C) = 3+6+4 = 13
So A+B+C = 13/2
(A+B+C) – (B+C) = 13/2 – 4 = 5/2
So B can complete work in 120/(5/2) = 48 days
II: Efficiency A …….. B   = 3 : 2
So days = 2 …. 3
LCM of 2 and 3 is 6
A = 2………6/2 = 3
B = 3………6/3 = 2
Total A+B = 3+2 = 5
So 6/5 == 24
So 1 == 20
So 3 == 60
So II > I
7. Quantity I: speed of swimmer in still water, if he swims a distance of 36 km downstream in 6 hours and a distance of 40 km upstream in 8 hours
Quantity II: speed of swimmer in still water, if he can swim downstream at 14 km/hr and upstream at 6 km/hr.
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥  Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I:
Speed downstream = 36/6 = 6 km/hr
Speed upstream = 40/8 = 5 km/hr
in still water = 1/2 (6+5) = 5.5 km/r
II:
1/2 (D+U) = 1/2 (14+6) = 10 km/hr
II > I
8. Quantity I: Marks of new student, if the average marks of 25 students is55 and after the marks of new student also taken into consideration, average increases by 2 marks
Quantity II: Marks of new student, if the average marks of 20 students is 80 and after the marks of new student also taken into consideration, average increases by 1.5 marks
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I: 55 + 2*25 = 105
II: 80 + 1.5*20 = 110
Ii > I
9. Quantity I: Total surface area of cylinder who radius is 7 cm and height is 10 cm
Quantity II: Total surface area of cuboid whose dimensions are 10×12×15 cm
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option C
Solution
:
I: 2πr(r+h) = 748 cm2
II: 2 (lb+bh+lh) = 900 cm2
10. Quantity I: x, if 6x2 – 29 x – 20 = 0
Quantity II: y, if 6y2+ 13y – 15 = 0
A) Quantity I > Quantity II
B) Quantity I ≥ Quantity II
C) Quantity II > Quantity I
D) Quantity II ≥ Quantity I
E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Option B
Solution
:
x = 5/6, 4
y = -3, 5/6

## 19 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Inequalities Set 7”

1. K!nG Iz B!nG

___//\___

2. AVI™ (Sinchen loveR)

doubt in Q3rd abhinav ka relation to kisi se bi nhi h na to ratio diya na kuz to phir ese to kuz bi imagine kr skthee h
for xample mne maan liya
abhishek age : abhishek father age = 10:60 10 year after 20 : 70 then Abhinav age 35 bcoz uske father ki half h
phir to A > B hoga

3. AVI™ (Sinchen loveR)

8/10
Thnxxx

4. _/_

ty
nice qz from all chapters

5. KaRi\$hMa

pls check 3rd ques. answer should be A…i think here in 1st statement at abhinav’s place here should be abhishek else answer will be cnd….??

1. Jellyfish

Nahi he dekho hame abhishek father age puch hai
Abhishek=1/6abhishek father age
Abhinav age after 10 yrs means
Abhinav+10=1/2abhishek father age
So let’s take abhishek father age will be X
Hence,
Abhishek=X/6
Abhinav=1/2x-10
Abhi abhishek -abhinav age’s
1/2x-x/6=10
X=30
That it abhishek father age

1. KaRi\$hMa

apne in dono ki age minus kyu ki h??? abhishek-abhinv

1. Jellyfish

Father age puch hai isliye

1. KaRi\$hMa

ohkk thnku..:):)

2. thinker

Nice question smjh me Ni aarha tha

6. Jellyfish

8/10 ty

7. thinker

Mam question 3 me doubt h

8. thinker

Question 3me doubt ye h Ki Abhishek k father Ki present age ka 1/2abhinav Ki age k equal h ya father Ki 10year bad age ka 1/2 hoga .it is doubtful

9. Pawan

please explain question 3rd..how u have taken age 20

10. EKTA

PLSSS CHECK QUESTION NO 3

11. EKTA

THANk u mam …seriously quiz is very nice… and this site is best site…here all student are seriously…yaha koi b chit chat nai karta he…i love it

12. jaga

thank u

13. Would you be taken with exchanging hyperlinks?

14. Hiya very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also?I’m happy to search out so many useful info right here in the put up, we want work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .