Quantitative Aptitude: Number Series 31

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, UIICL, OICL and other competitive exams

Directions(1-5): Find the missing number in the following number series.

  1. 20     24     33    49     74     ?
    A) 115
    B) 88
    C) 96
    D) 110
    E) 123
    View Answer
      Option D
    Solution:
    20 + 2^2 = 24
    24 + 3^2 = 24
    33 + 4^2 = 49
    49 + 5^2 = 74
    74 + 6^2 = 110
  2. 1     ?     27    64     125
    A) 8
    B) 11
    C) 12
    D) 16
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution:
    1  = 1^3
    ? = 2^3 = 8
    3 = 3^3
    4 = 4^3
    5 = 5^3
  3. 12   14    17    13   ?   14   21    13
    A) 11
    B) 8
    C) 10
    D) 12
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:

    12…..(+2)……14….(+3)…..17…..
    (-4)……13……(-5)……8……(+6)……14……(+7)…..21…..(-8)…..13
    +2, +3, -4, -5, +6, +7, -8
  4. 5    11     ?      55      117
    A) 22
    B) 25
    C) 33
    D) 30
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:
    5  * 2 + 1 = 11
    11 * 2 + 3 = 25
    25 * 2 + 5 = 55
    55 * 2 + 7 = 117
  5. 85     43    44    67.5     ?     345
    A) 125
    B) 140
    C) 137
    D) 112
    E) None of these
    View Answer
      Option C
    Solution:
    85 * 0.5 + 0.5 = 43
    43 * 1 + 1 = 44
    44 * 1.5 + 1.5 = 67.5
    ? = 67.5 * 2  + 2 = 137
    137 * 2.5 + 2.5 = 345

Directions(6-10): In each of the following questions number series, there is a wrong number that does not follow the pattern of the series. Find the wrong number.

  1. 62    87    187    420    812    1437
    A) 87
    B) 187
    C) 420
    D) 812
    E) None of these
    View Answer
      Option C
    Solution:
    62 + 5^2 = 62 + 25 = 87
    87 + 10^2 = 87 + 100 = 187
    187 + 15^2 = 187 + 225 = 412
    412 + 20^2 = 412 + 400 = 812
    812 + 25^2 = 812 + 625 = 1437
  2. 120    137    170    222    290   375
    A) 137
    B) 170
    C) 222
    D) 290
    E) 375
    View Answer
      Option B
    Solution:
    120 + 1 * 17 = 137
    137 + 2 *17 = 171
    171 + 3 * 17 = 222
    222 + 4 * 17 = 290
    290 + 5 * 17 = 375
  3. 550   542   537   521    496   460
    A) 496
    B) 521
    C) 537
    D) 542
    E) 460
    View Answer
      Option D
    Solution:
    550 – 2^2 = 546
    546 – 3^2 = 537
    537 – 4^2 = 521
    521 – 5^2 = 496
    496 – 6^2 = 460
  4. 12      48     168     500    1260   2520
    A) 500
    B) 168
    C) 48
    D) 1260
    E) 2520
    View Answer
      Option A
    Solution:
    12 * 4 = 48
    48 * 3.5 = 168
    168 * 3 = 504
    504 * 2.5 = 1260
    1260 * 2 = 2520
  5. 24   536   487    703     670    742
    A) 536
    B) 487
    C) 670
    D) 703
    E)742
    View Answer
      Option C
    Solution:
    24 + 8^3 = 536
    536  – 7^2 = 487
    487 + 6^3 = 703
    703 – 5^2 = 678
    678 + 4^3 = 742

                                   Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

10 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series 31”

  1. Himanshu ਅਰੋੜਾ(Phenomenal)

    thanx 🙂

  2. Jeetesh Chandra

    ty az..))

  3. Sachin shukla( Banker 2018)

    ty)))Good qsns

  4. ครђ

    :)) Nice set ma’am !!

    Thanks (;

  5. !!angry bird !!

    ty mam:)

  6. jaga

    thank u mam 🙂

  7. swati

    amazing set…. thank you teamAZ

  8. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

    tq कैक्टस katedar

Leave a Comment