Quantitative Aptitude: Number Series 33

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, UIICL, OICL and other competitive exams.

Directions(1-5): What will come in place of question mark in the given number series.

  1. 17 9      15     40      5       ?
    A) 620
    B) 650.25
    C) 550.5
    D) 688
    E) 540.15
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    17 * 0.5 + 0.5 = 9
    9 * 1.5 + 1.5 = 15
    15 * 2.5 + 2.5 = 40
    40 * 3.5 + 3.5 = 143.5
    143.5 * 4.5 + 4.5 = 650.25
  2. 2     9     25      82      335      ?
    A) 1456
    B) 1246
    C) 1682
    D) 1560
    E) 1550
    View Answer
      Option C
    Solution:
    2 * 1 + 7 = 9
    9 * 2 + 7 = 25
    25 * 3 + 7 = 82
    82 * 4 + 7 = 335
    335 * 5 + 7 = 1682
  3. 1548      516     129     43     ?
    A) 9.82
    B) 11.11
    C)13.25
    D)10.75
    E) 11.25
    View Answer
      Option D
    Solution:
    1548/ 3   = 516
    516/4 = 129
    129/3 = 43
    43/4 = 10.75
  4. 41      164       2624       ?        6045696
    A)94464
    B) 84500
    C)94502
    D) 78542
    E) 82456
    View Answer
      Option B
    Solution:
    41  *   2^2 = 164
    164  *  4^2 = 2624
    2624  *  6^2 = 94464
    94464  *  7^2 = 6045696
  5. 4       9       29       119       599        ?
    A) 2998
    B) 4578
    C) 3245
    D) 2000
    E) 3599
    View Answer
      Option E
    Solution:
    4 * 2 + 1 = 9
    9*3  + 2 = 29
    29 * 4 + 3 = 119
    119* 5 + 4 = 599
    599*6 +5=3599

    Directions(6-10): In the  following number series only one number is wrong. Find the wrong number.

  6. 133     183     241      307     381      463     480
    A) 307
    B) 133
    C) 480
    D) 241
    E) 381
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    133 + 50 = 183
    183 + 58 = 241
    241 + 66 = 307
    307 + 74 = 381
    381 + 82 = 463
    463 + 90 = 553
  7. 31     15      21    50    155.3      767.25
    A) 767.25
    B) 155.3
    C) 15
    D) 31
    E) 50
    View Answer
      Option B
    Solution:
    31 * 0.5 – 0.5 = 15
    15 * 1.5 – 1.5 = 21
    21 * 2.5 – 2.5 = 50
    50 * 3.5 – 3.5 = 171.5
    171.5  *  4.5 – 4.5 = 767.25
  8. 18       119      708       3530       14136      42405
    A) 14136
    B) 708
    C) 119
    D) 3530
    E) 42405
    View Answer
      Option D
    Solution:
    18 * 7 – 7 = 119
    119* 6 – 6 = 708
    708 * 5 – 5 = 3540
    3540 * 4 – 4 = 14136
    14136 * 3 – 3 = 42405
  9. 500     484     451      384      260      80
    A) 80
    B) 260
    C) 451
    D) 484
    E) 500
    View Answer
      Option B
    Solution:
    500 – 16 = 484
    484 – 33(= 16 + 17) = 451
    451 – 67(= 33 + 2 * 17) = 384
    384 – 118(= 67 + 3 * 17)= 266
    266 – 186(= 118 + 4 * 17)= 80
  10. 9    10.8    18     21.6     36      64.8
    A) 21.6
    B) 10.8
    C) 36
    D) 18
    E) 9
    View Answer
      Option D
    Solution:
    9 + 1.8 = 10.8
    10.8 + 2* 1.8 = 14.4
    14.4 + 2 *3.6 = 21.6
    21.6 + 2*7.2 = 36
    36+ 2 * 14.4 = 64.8

 

                                   Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series 33”

  1. Sachin shukla( Banker 2018)

    ty

  2. ****

    thnks az team..

Leave a Comment