Quantitative Aptitude: Number Series 34

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, UIICL, OICL and other competitive exams.

Directions(1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

  1. 3     732      1244      1587      1803      1928      ?
    A) 2010
    B) 1992
    C) 1781
    D) 1550
    E) 1227
    View Answer
      Option B
    Solution:
    732   –   3 = 729 = 9^3
    1244 – 732  = 512 = 8^3
    1587 – 1244 = 343 = 7^3
    1803 – 1587 = 216 = 6^3
    1928 – 1803 = 125 = 5^3
    1928 + 4^3 = 1928 + 64 = 1992
  2. 8     11     17     ?     65     165.5      498.5
    A) 21.1
    B) 28.8
    C) 32
    D) 30.5
    E)  27.5
    View Answer
      Option D
    Solution:
    8 * 0.5 + 7 = 4 + 7 = 11
    11 * 1 + 6 = 17
    17  *  1.5  + 5 = 30.5
    30.5 * 2 + 4 = 61 + 4 = 65
  3. 5     12     36     123       ?       2555      15342
    A) 508
    B) 415
    C) 510
    D) 488
    E) 498
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    5 * 1 + 1 * 7 = 12
    12 * 2 + 2 * 6 = 36
    36 * 3 + 3 * 5 = 123
    123 * 4 + 4 * 4 = 508
    508 * 5 + 5 * 3 = 2555
  4. 4.5       ?       25.5       33         38.5         42       43.5
    A) 10
    B) 22
    C) 20
    D) 18
    E) 16
    View Answer
      Option E
    Solution:
    4.5 + 11.5  = 16
    16  + 9.5 = 25.5
    25.5 + 7.5 = 33
    33 + 5.5 = 38.5
  5. 1     2    6     21      88   445    ?
    A) 1908
    B) 2676
    C) 2150
    D) 1500
    E) 1880
    View Answer
      Option B
    Solution:
    1 * 1 + 1 = 2
    2 * 2 + 2 = 6
    6 * 3 + 3 = 21
    21 * 4 + 4 = 88
    88 * 5 + 5 = 445
    445 * 6 + 6 = 2676


Directions(6-10)
: In each questions below, a number series is given in which one number is wrong. Find out the wrong number.

  1. 13       13       65        585      7605     129285
    A) 129285
    B) 585
    C)  13
    D) 65
    E) 7605
    View Answer
      Option C
    Solution:
    13  * 1 = 13
    13 * 5 = 65
    65 * 9 = 585
    585 * 13 = 7605
    7605 * 17 = 129285
  2. 1331       2197       3370      4914       6859
    A)  2197
    B) 1331
    C) 3370
    D) 4914
    E) 6859
    View Answer
      Option C
    Solution:
    11 * 11 * 11 = 1331
    13 * 13 * 13 = 2197
    15 * 15 * 15 = 3375
    17 * 17 * 17 = 4914
    19 * 19 * 19 = 6859
  3. 4       210         369       513        634       734
    A) 447
    B) 330
    C) 215
    D) 200
    E) 450
    View Answer
      Option D
    Solution:
    4 + 14^2 = 4 + 196 = 200
    200 + 13^2 = 200 + 169 = 369
    369 + 12^2 = 369 + 144 = 513
    513 +11^2 = 634 + 121 = 634
    634 + 10^2 = 634 + 100 = 734
  4. 4       11     24      53       109    221
    A) 25
    B) 4
    C) 53
    D) 11
    E) 109
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    4 + 1 * 7 = 11
    11 + 2 * 7 = 25
    25 + 4 * 7 = 53
    53 + 8 *7 = 109
    109 + 16 * 7 = 221
  5. 15     18    15    19     17       20
    A) 20
    B) 16
    C) 19
    D) 18
    E) 17
    View Answer
      Option B
    Solution:
    15 + 3 = 18
    18 – 2 = 16
    16 + 3 = 19
    19 – 2 = 17
    17  + 3 = 20

 

                                   Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series 34”

  1. _/_

    ty
    Excellent quiz BANYA MAM

  2. ครђ

    Thanks Banya ma’am 🙂

  3. 'Sita'

    10th one ans 18 na ??

Leave a Comment