Quantitative Aptitude: Number Series Set 63

 

Directions: The following series are based on a certain pattern. Find the number represented by question mark (?) in the following series:

  1. 3     4    ?    11    25    78
    9
    6.5
    4.5
    5
    6
    Option C
    Solution:
    *1+1, *1.5-1.5, *2+2, *2.5-2.5, *3+3
    4*1.5 – 1.5=4.5.
  2. 1    6    33    170    ?    4294
    857
    755
    812
    923
    778
    Option A
    Solution:
    *5+1, *5+3, *5+5, *5+7, *5+9
    170*5 +7=857.
  3. 4    ?    16    42    92    174
    10
    6
    12
    8
    11
    Option B
    Solution:
    +12+1, +32+1, +52+1, +72+1, +92+1
    4+12+1=6.
  4. 6    6    8    11    14.5    ?
    17.25
    18.5
    17.75
    18.25
    19.50
    Option D
    Solution:
    /2+3, /2+5, /2+7, /2+9, /2+11
    14.5/2+11=18.25.
  5. 4    6    12    ?    30    42
    22
    26
    18
    16
    None of these
    Option C
    Solution:
    4 (3 and 5 are prime no)
    6 (5 and 7 are prime no)
    12 (11 and 13 are prime no)
    18 (17 and 19 are prime no)
    30 (29 and 31 are prime no)
    42 (41 and 43 are prime no).
  6. 21    32    ?    87    131    186
    54
    65
    73
    68
    70
    Option A
    Solution:
    +11*1, +11*2, +11*3, +11*4, +11*5
    32+(11*3)=54.
  7. 5    12    24   ?    52    68
    48
    36
    42
    38
    None of these
    Option B
    Solution:
    2+3 , 5+7 , 11+13 , 17+19 , 23+29 , 31+37
    17+19=36.
  8. 13    17    ?    37   53    73
    21
    25
    32
    35
    20
    Option B
    Solution:
    +4, +8, +12, +16, +20
    17+8=25.
  9. 3    7   19    55    163     ?
    487
    366
    389
    435
    None of these
    Option A
    Solution:
    3           7        19      55            163             487(163+324)
    .      4          12       36      108            324
    4*3=12, 12*3=36, 36*3=108, 108*3=324.
  10. 11    16    23    32    43    ?
    64
    73
    67
    56
    None of these
    Option D
    Solution:
    11      16       23      32     43      56
    .     5         7        9       11      13


 

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 63”

  1. princess(@@@@)

    Thank AZ 5/10 tym up?

Leave a Comment