Quantitative Aptitude: Partnership Set 2

  1. A and B invested in a business in ration 7 : 6. After 7 months, C joined them with double the investment made by B. If A and C together got Rs 2380 from the total profit after a year, what was the annual profit?
    A) Rs 3430
    B) Rs 2880
    C) Rs 2920
    D) Rs 3570
    E) Rs 3850
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Investment of A = 7x, B = 6x. So that of C = 2*6x = 12x
    So ratio of A : B : C is
    7x*12 : 6x*12 : 12x*5
    7 : 6 : 5
    Let annual profit = Rs x. So
    (7+5)/(7+6+5) * x = 2380
    So x = Rs 3570
  2. A invested Rs 5000 in a business. After 4 months B joined him by investing Rs 4800. After a further of 2 months, C joined them with Rs 5200. If after the end of year, they earned a total profit if Rs 14,400, then what is the difference between the shares of A and B?
    A) Rs 2570
    B) Rs 2400
    C) Rs 2560
    D) Rs 2500
    E) Rs 2000
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of profit of A : B : C is
    5000*12 : 4800*8 : 5200*6
    50*12 : 48*8 : 52*6
    25 : 16 : 13
    So difference in shares of A and B = (25-16)/(25+16+13) * 14400 = Rs 2400
  3. A, B and C invested in ratio 1/2 : 3/4 : 2/3. After 6 months C withdrew his 1/4th investment. If after 8 months A and B got a share of Rs 16,000 out of the total profit, then find the share of C?
    A) Rs 7,000
    B) Rs 8,000
    C) Rs 8,400
    D) Rs 7,800
    E) Rs 7,300
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Investments of A : B : C = 1/2 : 3/4 : 2/3 = 6 : 9 : 8
    After 6 months C withdrew 1/4th , so 1/4 * 8 = 2, so invested = 8-2 = 6 for another 6 months
    So now ratio of shares of A : B : C is
    6x*8 : 9x*8 : 8x*6 + 6x*2
    4 : 6 : 5
    Let x is total profit. So (4+6)/(4+6+5) * x = 16000
    x = 1600*15
    So share of C = 5/15 * 1600*15 = Rs 8000
  4. A total of Rs 84,000 is invested in a business. Investment of A is Rs 4000 less than that of B and B’s investment is Rs 4000 less than that of C. If A invested his amount for 5 months and B and C each for 4 months, then out of total profit if Rs 63,000 what is the share of A?
    A) Rs 21,000
    B) Rs 19,980
    C) Rs 21,320
    D) Rs 15,250
    E) Rs 22,250
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Let C’s investment is Rs x, then B’s = Rs (x – 4000), then A’s = Rs (x – 4000 – 4000) = Rs (x – 8000)
    So (x-8000) +(x-4000) + (x) = 84000
    Solve, x = 32,000
    So ratio of shares of A, B and C is
    24000 * 5 : 28000*4 : 32000*4
    15 : 14 : 16
    So A’s share = 15/(15+14+16) * 63000 = Rs 21000
  5. A invested Rs 5500 for 2 months more than B while B invested Rs 4000 for 1 month more than C who invested Rs 5600. If out of a total profit of Rs 6000, the difference in the shares of C and B is Rs 250 then find the time for which A invested the money.
    A) 5 months
    B) 7 months
    C) 9 months
    D) 8 months
    E) 6 months
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let C invested money for x months, then B for (x+1) months and then A for (x+1+2) = (x+3) months
    So ratio of shares of A : B : C is
    5500*(x+3) : 4000*(x+1) : 5600*x
    55(x+3) : 40(x+1) : 56x
    Given
    (56x – 40x – 40)/(55x+165+40x+40+56x) * 6000 = 250
    Solve, x = 5
    So A invested for 5+3 = 8 months
  6. A invested Rs 25,300 for 7 months, B invested Rs 25,200 for 11 months and C invested Rs 27,500 fir 7 months. Find the share of A and C together out of a total profit of Rs 33,600.
    A) Rs 18,600
    B) Rs 17,500
    C) Rs 19,500
    D) Rs 21,500
    E) Rs 19,200
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Ratio of shares of profit of A : B : C is
    25300*7 : 25200*11 : 27500*7
    23*7 : 252 : 25*7
    23 : 36 : 25
    Total of profit of A and C is (23+25)/(23+36+25) * 33600 = Rs 19,200
  7. In a business, A invested Rs 25,000 and B invested Rs 24,000. As his salary A got 1/50th of the total profit of Rs 60,000 after which the remaining amount was shared among A and B in the ratio of their shares in profit. Find the difference in the shares of both.
    A) Rs 2,300
    B) Rs 2,440
    C) Rs 2,500
    D) Rs 2,400
    E) Rs 2,380
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Ratio of shares A : B is
    25000 : 24000
    25 : 24
    A got 1/50 * 60000 = Rs 1200 extra
    So remaining profit to be shared between A and B is 60,000 – 1200 = Rs 58,800
    So now B got = 24/(25+24) * 58,800 = Rs 28,800
    So A got = 1200 + (58800 – 28000) = Rs 31200
    So different in shares = 31200 – 28800 = Rs 2400
  8. In a business A and B invested Rs 5,000 and Rs 6,000 respectively. After 9 months from start of business, C invested Rs 12000 and A and B both withdrew Rs 1,000 each from their investments. If at the end of year B and C together got Rs 12,250 from the total profit, then what is the total profit?
    A) Rs 18,900
    B) Rs 13,600
    C) Rs 15,100
    D) Rs 15,300
    E) Rs 16,300
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ratio of shares A : B : C is
    5000*9 + 4000*3 : 6000*9 + 5000*3 : 12000*3
    19 : 23 : 12
    Let x is the total profit
    So [(23+12)/54]*x = 12,250
    Solve, x = Rs 18,900
  9. In a business, A and B invested Rs10,000 and Rs 11,000 respectively. After 4 months they both withdrew Rs 1000 from their respective investments. After a further of 6 months, A invested Rs 1000 more and B invested Rs 2000 more. What is the difference in the shares of both if Rs 54,450 is received as total profit after a year?
    A) Rs 2480
    B) Rs 3490
    C) Rs 2310
    D) Rs 3150
    E) Rs 3220
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Ratio of shares of profit of A : B is
    10000*4 + 9000*6 + 10000*2 : 11000*4 + 10000*6 + 12000*2
    10000*6 + 9000*6 : 11000*4 + 10000*6 + 12000*2
    10*6 + 9*6 : 11*4 + 10*6 + 12*2
    10*3 + 9*3 : 11*2 + 10*3 + 12
    57 : 64
    Difference = (64-57)/(57+64) * 54450 = Rs 3150
  10. In a business, A and B invested Rs 2600 and Rs 3900 respectively. After half year, A withdrew half and B withdrew 1/3rd from their investments. What is the difference in the shares of both, if a total profit of Rs 16,800 is received after a year?
    A) Rs 4200
    B) Rs 5700
    C) Rs 4500
    D) Rs 5830
    E) Rs 4770
    View Answer
    Option A
    Solution:

    B withdrew =1/3 * 3900 = 1300, so for last 6 months invested 3900-1300 = 2600
    Ratio of shares of profit of A : B is
    2600*6 + 1300*6 : 3900*6 + 2600*6
    26 + 13 : 39 + 26
    2 + 1 : 3 + 2 = 3 : 5
    So difference = (5-3)/(3+5) * 16800 = Rs 4200

Related posts

/