Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 2

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Two students appeared at an examination. One of them secured 17 marks more than the other and his marks was 60% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them?
    A) 33, 42
    B) 51, 34
    C) 50, 60
    D) 45, 35
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the marks secured by them be x and (x+17)
    sum of their marks =x+(x+17)=2x+17
    Given that (x+17) was 60% of the sum of their marks.
    ⇒(x+17)=60/100(2x+17)==> 5x+85=6x+51
    X=34
    Then (x+17)=34+17=51
  2. If the price of petrol increases by 20% and Novena intends to spend only an additional 10% on petrol, by how much percent will she reduce the quantity of petrol purchased?
    A) 8%
    B) 7 ¼%
    C) 8 1/3%
    D) 9%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let the price of the petrol be Rs 100.
    Now New Price is 120.
    She intend to spend is Rs 110.
    Amount become 120-110=10
    10/120*100 = 8 1/3 % Reduction
  3. 30% of the men are more than 50 years old and 70% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?
    A) 60%
    B) 70%
    C) 80%
    D) 90%
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let number of men = 100
    less than or equal to 50 years old is 70
    then 30 men are greater than 50 years of age.
    Number of men above 50 years who play football = 20% of 30 = 6
    20% of all men play football means total no. of men who play football = 20, out of which 6 men are above 50 years old.
    So, 20 – 6 = 14 men are less than or equal to 50 years old.
    Therefore, percentage of football players less than or equal to 50 years = (14/20)*100 = 70%
  4. A man spends 20% of his income on food, 15% on children’s education 25% on shopping ,10% on house rent and saves the remaining. What is his income?
    A) Rs 25000
    B) Rs18000
    C) Rs23000
    D) Rs30000
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    let his income be 100%
    Then spend (20+15+25+10)=70%
    Remaining 30% saving
    30== 6900
    100 ? ==  Rs23,000
  5. The present population of a district is 2,80,000. If it increases at the rate of 2.5% per annum then at the end of 2 years, it will be:
    A) 2,55,800
    B) 2,85,400
    C) 3,45,000
    D) 2,94,175
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    2,80,000*102.5/100*102.5/100= 2,80,000*205/100*205/100
    41*41*175= 2,94,175.
  6. Mr. Ram purchases some articles with market price of Rs.6000. If the tax of the article increased from 10/3 % to 7/2 % then what will be the difference in his purchases.
    A) 10
    B) 9
    C) 5
    D) 8
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Given that the market price of the articles is Rs.6000.
    7/2 % of Rs.6000 = 7/2 x 1/100 x 6000
    10/3 % of Rs.6000 = 10/3 x 1/100 x 6000
    Then, the required difference = 7/2 x 1/100 x 6000 – 10/3 x 1/100 x 6000
    ==> Rs.10
  7. A seller takes 5% on all his sales upto Rs. 5000 and 4% on all his sales exceeding Rs.5000. He returns RS.67150 to his owner after deducting his commission. Then the amount of his total sales is :
    A) Rs 90000
    B) Rs 70000
    C) Rs 75000
    D) Rs 95000
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let his total sales be Rs.X
    Now, Total sales – commission = Rs.67150
    X – [ 5% of 5000 + 4% of (X-5000)] = 67150
    X – [5/100 x 5000 + 4/100 x 5000] = 67150
    X – [250 – 200 +4X/100 ] = 67150
    X – 50 – 4X/100 = 67150
    96X = [50 + 67150]100
    X = 70,000
  8. The cost of packaging of the fruits is 30% the cost of fresh fruits. The cost of fruits increased by 20% but the cost of packaging decreased by 25%, then the percentage change of the cost of packed oranges, if the cost of packed fruits is equal to the sum of the cost of fresh fruits and cost of packaging.
    A) 4%
    B) 6.5%
    C) 5.2%
    D) 4.8%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let initial Cost of fresh, fruits = 100.
    packaging cost = 30. Initial total cost = 100 + 30 = 130
    After increasing in cost of fresh fruit 20%,
    Cost of fresh fruits = 120
    And cost of packing decreases by 25 % so,
    Cost of packing = 6.
    Total cost = 120 + 6 = 126.
    Increased cost = 130 – 126 = 4.
    % increased = (4*100) /130 = 5.2%.
  9. A spends his money from his saving in different way that is he spends 35% on hotel,20% on food and 25% on purchase and after that all expenditure he saved 7200.Find the how much he spent on Purchase.
    A) Rs9000
    B) Rs8500
    C) Rs7600
    D) Rs9200
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    The total income as 100% so ,(100% – 35%+20%+25%) = 80% and now (100% –80% ) = 20%
    Purchase 7200 x 25 / 20 = 9000.
  10. A salary is 40 percent more than B. B’s salary is 30 percent less than C. If the difference between the salary of C and A is 1200 rupees, then what is the monthly income of C.
    A) 50000
    B) 60000
    C) 70000
    D) 80000
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    A = (140/100)*B
    B = (70/100)*C
    [(100/70) – (140/100)]*B = 1200.
    B = 42000.
    C = (100/70)*42000 = 60000

 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 2”

  1. Ravi Upadhyay

    maam rrb po mains ke liye thda tough question dijiye.. quant and reasnng ke… wid new pttrn,,, dhnyaawaaadd agr naukri lagi

  2. the walking dead

    9-10:)

  3. Rahul Chaudhary

    3rd wala me 50 hona chahiye 25 ki jagah

Leave a Comment