Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 20

  1. By selling a bag of Rs.810 the mano incurs a loss of 10%. What is the gain or loss percentage if he sells the same bag at Rs. 930?
    3.3%
    4.3%
    3.3%
    5.3%
    7.3%
    Option C
    CP = 810 / 0.9 = 900
    New SP = Rs. 930
    Profit (%) = [930-900 / 900] X 100 = 3.3%

     

  2. A fruitseller loses Rs. 40 by selling some oranges at the rate of Rs. 3 per orange and gains Rs.60, if he sells them at Rs. 3.25 per orange. The number of oranges sold by him ?
    4 oranges
    40 oranges
    400 oranges
    300 oranges
    450 oranges
    Option C
    Alternatively: Rs. 0.25 is the difference on 1 orange
    Rs. 1 is the difference on 1/0.25 = 4 orange
    Rs. 100 is the difference on 4 x 100 = 400 oranges

     

  3. A dealer buys a refrigerator at Rs. 20000 and gets 10% and 20% successive discounts. He spends 10% of his CP on transport.At what price (in rupees) should he sell the refrigerator to earn a profit of 10% ?
    Rs.17400
    Rs.17424
    Rs.15424
    Rs.16424
    Rs.14424
    Option B
    Price after 10% discount = 20000 – 10 % of 20000 = 20000 – 0.1 x 20000 = 18000
    Price after another 20% discount = 18000 – 20 % of 18000 = 14400
    Price after 10% of transportation charges = 14400 + 14400 x 0.1 = 15840
    Price after 10% of profit = 15840 + 15840 x 0.1 = Rs.17424
    ∴ Selling price = 8712

     

  4. A vegetableseller use a weighing balance that shows 1500 g for a kilogram. He further marks- up his cost price by 40%. what is the profit percentage ?
    115 %
    112 %
    102 %
    110 %
    105 %
    Option D
    Let the cost price of one gram be Rs. 1, then the mark up price be Rs. 1.2 per g.

    Let the cost price of one gram be Rs. 1, then the marked price be Rs. 1.4per g
    he sells 1000 g to 1500 g,
    he charges 1500 X 1.4 = Rs. 2100 for 1000g ie) Rs.1000
    profit %= 2100 -1000 / 1000 X 100 = 110 %

     

  5. A shop keeper sells rice at the cost price but dishonestly he uses a weight of 900 g instead of 1kg. Then what is his percentage of profit?
    13.1%
    12.1%
    12%
    11%
    11.1%
    Option E
    Profit (%) = goods lefts / goods sold X 100 = ( 100 / 900 ) X 100 = 11.1%

     

  6. Srujan purchases guava at Rs. 5 per dozen and sells them at Rs. 12 for every 5 guavas. What is the profit percentage ?
    424 %
    454 %
    486 %
    409 %
    476%
    Option E
    Cost price (CP) = 5 / 12 ,
    Selling price (SP) = 12 / 5
    Profit (%) = [ (SP – CP) / CP ] x 100
    ∴ Profit (%) = [( 12 / 5 – 5 / 12 ) / (5/ 12) ] X 100 = 476 %

     

  7. Two third of a bedsheets was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%. If the total profit was Rs. 400, the value of the bed sheets (in rupees) was :
    Rs. 400
    Rs. 450
    Rs. 420
    Rs. 300
    Rs. 410
    Option A
    Total profit = 15000 x ( 2 / 3 ) x 5 % ( find from the option)
    = 15000 x ( 2 / 3 ) x ( 5 / 100)
    = 500
    Total loss = 15000 x ( 1 / 3 ) x 2 %
    = 5000 x ( 1 / 3 ) x ( 2 / 100)
    = 100
    Net gain = ( 500 – 100 ) = Rs. 400

     

  8. A discount of 20% in the price of wheat makes customers to purchase 6 kg more for Rs. 240. What is the original price per kg of the wheat ?
    Rs. 12 per kg
    Rs. 10 per kg
    Rs. 30 per kg
    Rs. 14 per kg
    Rs. 20 per kg
    Option B
    discount in price = 20% ( 1 / 5 )
    Increase in amount = 25 % (1 / 4) = 6 kg
    original amount of wheat needed = 6 X 4 =24 kg
    ∴ Original price of the wheat = 240 / 24
    = Rs. 10 per kg

     

  9. In a sweet stall the owner cheats both to his whole-seller and his customer by 10% by his faulty weighing machine .He actually weighs 10% more while purchasing from wholesaler and weighs 10% less while selling to his customer. What is his net profit percentage, when he sells at CP ?
    22 2/9%
    12 2/9%
    13 2/9%
    15 2/9%
    16 2/9%
    Option A
    Amount purchased = 1100 g
    Amount sold = 900 g
    Profit % = (200 / 900) X 100
    = 22 2/9%

     

  10. A man buys pens at150 rupees per dozen and sells them at 30 rupees per piece. What is the profit?
    Rs.200
    Rs.220
    Rs.210
    Rs.260
    Rs.250
    Option C
    Each dozen carries cost 150 rupees and are sold for
    12 x 30 = 360 rupees
    profit = SP-CP
    profit = Rs.210

     

Related posts

Leave a Comment