# Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 26

1. A scooter and a bike were sold for rs. 9100 each. The scooter was sold at a loss of 30% and the bike at a gain of 30%. The entire transactions has resulted in how much amount loss?
1800
1400
1100
1600
1700
Option A
Total SP on scooter and bike =9100+9100
According to question,
Total SP on both =9100/70*100+
9100/130*100 =13000+7000=20,000
The result in whole transaction is = 20,000-18,200=1800 loss.

2. The selling price of a book decreased by〖33〗_3^1 but the revenue generated by the sale of DVDs remained same. What is the percentage increase in the number of DVDs sold ?
40%
50%
30%
20%
10%
Option B
Let the old SP and revised SP =3x and 2x
Price * no. items =Revenue
ATQ, revenue in both case is equal
Then , Ratio of no. of times = 2.3
revenue = 3x*2 =2x*3
increased in no. of times =1/2*100 =50%

3. The cost price 20 articles is the same as the selling price of x articles . If the profit is 25%, then the value of x is,
14 articles
16 articles
17 articles
18 articles
19 articles
Option B
CP of 20 articles = SP of x articles
CP/SP= x/20
profit= 20-x
profit%= 20x-x/x*100
25=20-x/x*100
x=16 articles

4. A loss of 19% is converted to profit of 17%, when the selling price of articles is increased by rs. 360. Find the cost price of article.
2000
1000
3000
4000
5000
Option B
Let CP of articel = 100
Difference in % increased in profit and loss =+17-(-19) = 17+19 =36%
36%=360
CP=360/36*100= 1000

5. A person earns a profit of 20% by selling the pen after allowing a discount of 15% . If marked price of the pen is 600. Then find the cost price of the pen.
324
425
556
226
110
Option B
CP= 600*85/100*100/120=rs 425

6. A man buys a rice packet for rs.3600. He sells 1/3rd at a loss of 20% and 2/5th at a loss of 25%. At what price must he sell the remaining rice so as make an overall profit of 10%?
1400
1200
1800
2000
none of these
Option B
Total CP= rs.3600
overall profit=10%
total SP=3600*110/100=3960
ATQ, in 1st case CP=1/3rd of 3600=1200
loss=20%
SP=960
in 2nd case CP=2/5th 3600=1440
profit=25%
SP=1440*125/100=1800
total SP in both cases=1800+960=2760
remaining SP=3960-2760=1200

7. A shopkeeper marked MRP of a product after giving 10% discount, he earns 20% profit. What will be his profit or loss percent if he allows a discount of 15%?
40/3
25/3
20/3
10/3
none of these
Option A
Let MP be rs.100x
SP=rs.90x
CP=90x*100/120=75x
new SP=100-15=85x
profit%=10/75*100=40/3%

8. Sriman sold a table for rs.950. If he had sold it for rs.50 more, the selling price would be 25% more than cost price, what is the profit percent when article is sold for rs.200 more than original selling price?
40
38
42.75
43.75
50
Option D

9. A book vendor sold a book at a loss of 10%. Had he sold it for rs.108 more, he would have earned a profit of 10%. Find the CP of book.
540
630
600
580
none of these
Option A
Let CP of book=100x
loss=10%
SP=90x
when,profit 10%, SP=110x
difference in SP=110x-90x=20x
CP=108/20x*100x=rs.540

10. One trader calculates the percentage of profit of a ticket on the buying price and another calculates on the selling price. When their selling price are the same, then difference of their actual profit is rs.80 and both claim to have made 20%profit. What is the selling price of each.
2000
3200
3400
2800
2400
Option E
Let CP of ticket in both cases=100x
profit=20%
in 1st case CP=100x
when profit 20% on CP, profit=20x
SP=120x
in 2nd case, CP=100x
SP=120x
when profit 20% on SP, profit=24x
difference of profit in both cases,4x=80
SP of ticket=80/4x*120x=2400

## 6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 26”

1. slot gacor

Thanks for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

2. النفط

There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don?t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as well

3. 먹튀검증

I have observed that of all types of insurance, health insurance coverage is the most marked by controversy because of the struggle between the insurance policy company’s need to remain adrift and the customer’s need to have insurance policies. Insurance companies’ earnings on well being plans are incredibly low, as a result some businesses struggle to generate income. Thanks for the strategies you discuss through this blog.

4. Average Handle Time (AHT)

It?s arduous to search out knowledgeable people on this topic, however you sound like you understand what you?re talking about! Thanks

5. water jug pump

One more important area is that if you are an elderly person, travel insurance pertaining to pensioners is something you should make sure you really take into account. The more aged you are, the greater at risk you happen to be for allowing something undesirable happen to you while in most foreign countries. If you are not covered by many comprehensive insurance plan, you could have a few serious troubles. Thanks for giving your guidelines on this website.

6. kontol besar

In my opinion that a property foreclosure can have a significant effect on the client’s life. Property foreclosures can have a 6 to ten years negative affect on a client’s credit report. A borrower who has applied for home financing or any loans even, knows that a worse credit rating is, the more hard it is to have a decent financial loan. In addition, it might affect any borrower’s chance to find a quality place to let or rent, if that turns into the alternative property solution. Interesting blog post.