Quantitative Aptitude Questions for SBI PO, NIACL, NICL Set 16

  1. A and B started a business. Their investments were in ratio 6 : 5. After 7 months another partner C joined them and the respective ratio between the investments of A and C was 5 : 6. If after a year a total of Rs 63000 is earned as profit, find the total profit shares A and C together?
    A) Rs 31300
    B) Rs 40500
    C) Rs 46900
    D) Rs 30900
    E) Rs 42300
    View Answer
    Option B
    Solution:

    B/A = 5/6 and A/C = 5/6
    So B : A : C = 5*5 : 6*5 : 6*6 = 25 : 30 : 36
    So profit ratio is 25*12 : 30*12 : 36*5 [C’s investment for only 5 months]
    which is 5 : 6 : 3
    So total share of A and B = (6+3)/(5+6+3) * 63000 = Rs 40500
  2. The length and the breadth of a rectangular card are increased by 1 m and 2 m respectively and due to this the area of the card increased by 66 sq. m. But if the length and breadth are decreased by 2 m and 1 m respectively, area is decreased by 51 sq. m. Find the perimeter of the original card.
    A) 75 m
    B) 68 m
    C) 72 m
    D) 60 m
    E) 78 m
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Let original length = l, breadth = b, so area = lb
    When l and b increased:
    (l+1)(b+2) = lb + 66
    Solve, 2l + b = 64
    When both decreased:
    (l-2)(b-1) = lb – 51
    Solve, l + 2b = 53
    Now solve both equations, l = 25, b = 14
    Perimeter = 2(25+14)
  3. When Rs 3500 is lent at 8% per annum, simple interest of Rs 1120 is received after some years. In order to receive Rs 2160 as simple interest on Rs 4500 in same time, the sum will have to be invested at how much rate percent per annum?
    A) 10%
    B) 4%
    C) 5%
    D) 8%
    E) 12%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    1120 = 3500*8*t/100
    So t = 4 years
    So 2160 = 4500*R*4/100
    R = 12%
  4. In a business, A, B and C invested Rs 7000, Rs 8000 and Rs 9000 respectively for 4 months, 6 months and 5 months respectively. In the last 4 months, they again invested money as Rs 9000, Rs 7000 and Rs 8000 respectively. If after a year, the total profit earned is Rs 23,870, what did B got as his share?
    A) Rs 5500
    B) Rs 8280
    C) Rs 8360
    D) Rs 6400
    E) RS 9000
    View Answer
    Option C
    Solution:

    7000*4 + 9000*4 : 8000*6 + 7000*4 : 9000*5 + 8000*4
    7*4 + 9*4 : 8*6 + 7*4 : 9*5 + 8*4
    64 : 76 : 77
    So B got = [76/217]*23,870 = 8360
  5. If 400 coins consists of 25 paise, 50 paise and rupee coins whose values are in the ratio of 1 : 3 : 6. The number of 50 paise coins is
    A) 180
    B) 150
    C) 120
    D) 100
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let coins be a, b, c resp.
    Then a+b+c = 400
    Now values are x, 3x and 6x
    Then, x = (25/100)*a, so a = 4x
    3x = (50/100)*b, so b = 6x
    And 6x = 1*c, so c = 6x
    So now a+b+c = 400, so 4x + 6x + 6x = 400
    Solve, x = 25
    50 paise coins are b which equals 6x = 6*50 = 150
  6. How many three digit numbers are there each of which is divisible by 5?
    A) 130
    B) 188
    C) 180
    D) 120
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:

    For a number to be divisible by 5, the last digit should be 0 or 5, so two choices for last digit, 9 choices (1-9) for first digit and 10 choices (0-9) for second digit.
    So total = 9*10*2 = 180
  7. Four years ago, the ratio of ages of Amit and Bhuvan was 7 : 11. 5 years hence the respective ratio will be 5 : 7. Find the sum of their present ages.
    A) 58
    B) 62
    C) 69
    D) 52
    E) 72
    View Answer
    Option B
    Solution:

    7x and 11x
    4+5 years now
    So (7x+9)/(11x+9) = 5/7
    Solve, x = 3
    So Amit’s present age = 7x + 4 = 25 and Bhuvan’s = 11x+4 = 37
    So sum = 25+37
  8. Rs 9404 is divided among A, B, and C, so that if the amounts being invested at 4% simple interest, the amounts received after 2, 3 and 4 yrs by A, B, and C respectively is equal. Find the share of A?
    A) Rs 2,458
    B) Rs 3,248
    C) Rs 2,922
    D) Rs 3,220
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    9404 will be divided in ratio –
    1/[100+rt1] : 1/[100+rt2] : 1/[100+rt3]
    1/[100+4*2] : 1/[100+4*3] : 1/[100+4*4]
    1/108 : 1/112 : 1/116
    = 812 : 783 : 756
    So A gets 812/(812+783+756) * 9404
  9. A and B are pipes such that A can empty the tank in 40 minutes and B can fill in 15 minutes. The tank is full of water and pipe A is opened. If after 10 minutes, pipe B is also opened, then in how much total time the tank will be full again?
    A) 12 minutes
    B) 6 minutes
    C) 16 minutes
    D) 10 minutes
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Emptying pipe A is opened first for 10 minutes, so in 10 minutes the part of tank it has emptied is (1/40)*10 = 1/4
    Now filling pipe is also opened, now since only 1/4 of the tank is empty so 1/4 is only to be filled by both pipes, let it take now x minutes, so
    (1/15 – 1/40)*x = 1/4
    Solve, x= 6
    So total = 10+6 = 16 minutes [total time is asked – 10 minutes when emptying pipe was only opened, 6 minutes when both were operating.]
  10. A job that can be completed by 3 men and 18 women in 10 days will be completed by 5 men and 30 women in how many days?
    A) 6
    B) 3
    C) 5
    D) Cannot be determined
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution:

    3m + 18w = 10 D
    Or 3(1m + 6w) = 10D
    Or 1m + 6w = 30D
    So 5(1m + 6w) = 30/5
    Or 5m + 30w = 6D

Related posts

45 Thoughts to “Quantitative Aptitude Questions for SBI PO, NIACL, NICL Set 16”

  1. Nazriya @ SBI PO

    thanq mam

  2. Shivani ( શિવાની)

    Thanks team

    1. Yogi ji

      Ac Wali shivani

      1. Shivani ( શિવાની)

        Hmm ji

        1. Yogi ji

          I am Ahuja shivani

          1. Shivani ( શિવાની)

            Ooo Teri achha aftr holi…. Long time na…. How’s u

          2. Yogi ji

            Like u. Sbi hai Tera.

          3. Shivani ( શિવાની)

            Hnji

          4. Yogi ji

            Aur Kaun sa fill kiya exam

          5. Shivani ( શિવાની)

            Nicl Bs

          6. Shivani ( શિવાની)

            Ao last date n?

          7. Yogi ji

            I can’t fill yaar. Date nhi pta

          8. Shivani ( શિવાની)

            Ohh achha

          9. Yogi ji

            Uski post bhut kum hai yaar

          10. Shivani ( શિવાની)

            But dnt miss d single oppurtunity

          11. Yogi ji

            Bob Manipal karegi

          12. Shivani ( શિવાની)

            Ha Dekhte h tym h na

          13. Yogi ji

            Gud kr de. I am also fill

          14. Shivani ( શિવાની)

            Hmm bye ahuja hv to go now…

          15. Yogi ji

            Nice to meet u. Bye

          16. Yogi ji

            Idhar hi aata Hu bus main

          17. Shivani ( શિવાની)

            Hmm I know

        2. Yogi ji

          Daily aaya kr nyt 8 and nyt 10 quiz hta yha

          1. Shivani ( શિવાની)

            Self study se itta tym nhi milta sbi z around the corner. So can’t

          2. Yogi ji

            Yes. I am also come only in nyt 10 pm bus

          3. Shivani ( શિવાની)

            Hmm achha h Chlye pdhye….

    2. Yogi ji

      Hello shivani.

      1. Shivani ( શિવાની)

        Aapne farmers k krz ko maaf kr ek umda frz nibhaya…. H mukhyamantri bn k…. Really appreciatable

        1. Yogi ji

          Sahi yaar up ab change hga. Nxt term Maharashtra, mp. Modi ji jo bolte wo krte

          1. Shivani ( શિવાની)

            Ji achhe din Aagye h….

          2. Yogi ji

            Sbi fill kiya tune

  3. Yogi ji

    In first ques. B/a kyu kiya?

    1. Kuki a/c diya hua hai.
      To B : A : C nikalne k liye

  4. Yogi ji

    Explain 10 ques

  5. Yogi ji

    What is the ans of 10 ques

      1. Yogi ji

        Chd nhi hga kya

        1. Suraj

          nhi,, 6 days hi hoga

          1. Yogi ji

            Sbi clerk notification any idea?

  6. jaga

    A, B and C invested Rs 7000, Rs 8000 and Rs 9000 respectively for 4 months, 6 months and 5 months respectively. In the last 4 months, they again invested money as Rs 9000, Rs 7000 and Rs 8000

    7000*4+ 16000*4 : 8000*6+15000*4 9000*5+17000*4

    mam ese nahi hoga ??

    1. Nhi.
      A ne 7000 rs 4 months k liye kiye invest.
      Then next last month 4 months me 9000 kiye
      Ye nhi kha na ki add kiye usi investment me

      1. jaga

        Ok mam.

        Thank u

Leave a Comment