Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 14

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions(1-10): What will come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 23% of 8040 + 42% of 545 = ?% of 3000
    A)  55.55
    B)  69.27
    C) 42.56
    D) 60.15
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:

    23* 8040 + 42 * 545  = ? * 3000
    => 184920 + 22890 = ? * 3000
    => ? = 207810/3000
    => ? = 69.27
  2. 12(1/3) + 10(5/6) – 7(2/3) – 1(4/7) = ?
    A) 14(10/13)
    B) 11(22/23)
    C) 13(1/11)
    D) 13(13/14)
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution:
    12(1/3) + 10(5/6) – 7(2/3) – 1(4/7) = ?
    => (12 + 10 – 7 – 1) + [(1/3) + (5/6)- (2/3)-(4/7)] = ?
    => 14 +[(14+35-28-24)/42] = ?
    => 14 – (3/42) =13(13/14)
  3. 3463 * 295 – 18611 = ? + 5883
    A) 100501
    B) 997091
    C) 145785
    D) 997000
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:
    =>1021585 – 18611 = ? + 5883
    => ? = 1002974 – 5883
    => ? = 997091

  4. 4530 – 132 * 328 ÷ 16 = ? * 12
    A) 152
    B) 160
    C)166
    D) 110
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution:
    4530 – 132 * 328 ÷ 16 = ? * 12
    => 4530 – 2706 = ? * 12
    => ? = 1824/12 = 152
  5. 7428 * (3/4) * (2/9) * ? = 619
    A)  2.5
    B) 1.15
    C) 0.5
    D) 3.4
    E) None of these
    View Answer
      Option C
    Solution:
    7428 * (3/4) * (2/9) * ? = 619
    => 1238 * ? = 619
    => ? = 619/1238 = 0.5
  6. 1478.4 ÷ 56 + 66.8 * 57 = (? * 3) + (34 * 34.5)
    A) 801
    B) 887
    C) 720
    D) 789
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:
    1478.4 ÷ 56 + 66.8 * 57 = (? * 3) + (34 * 34.5)
    => 26.4 + 3807.6 = ? * 3 + 1173
    => 3834 – 1173 = ? * 3
    => ? = 887
  7. 896 – (?)^3 = 4608 ÷ 12
    A)  (0.7)^3
    B) (0.75)^3
    C) (1.5)^3
    D) (2)^3
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution:
    896 – (?)^3 = 384
    => (?)^3 = 512
    => ? = 8 = (2)^3
  8. (3/19) of  30%  of  3420 = (?)^2 * 2
    A) 9
    B) 7
    C) 10
    D) 13
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution:
    (3/19) of 30% of 3420 = (?)^2 * 2
    => (3/19) * (30/100)* 3420 = (?)^2 * 2
    => 162 = (?)^2 *2
    => ? = 9
  9. (5*7)%  of  (34*55) + 456.60 = 699.1 + ?
    A) 412
    B) 350
    C)400
    D) 422
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution:
    (5*7)%  of  (34*55) + 456.60 = 699.1 + ?
    => [(34*55*5*7)/100] + 456.60 = 699.1 + ?
    => 1111.1 = 699.1 + ?
    => ? = 1111.1 – 699.1 = 412
  10. (27)^2 * 6 ÷ 9 + (7)^3 + 71 = (?)^3 – 431
    A) 17
    B) 19
    C) 20
    D) 11
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution:
    (27)^2 * 6 ÷ 9 + (7)^3 + 71 = (?)^3 – 431
    => 486 + 343 + 71 + 431 = (?)^3
    => (?)^3 = 1331 = (11)^3
    => ? = 11

         Click here for more questions on Simplifications

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 14”

  1. ครђ

    Thanks Banya Ma’am :))

    6/8 😛

  2. swati

    thank you team az

  3. AJAY YADAV

    thanks mam

  4. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

    tq sir

Leave a Comment