Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 40

Simplification Questions for SBI PO, IBPS PO/Clerk, IBPS RRB, NIACL, NICL, RBI Grade B, OICL, UIICL, BoB and other competitive exams.

Directions : What approximate value will come in place of ? in the following questions? (You are expected to calculate approximate values)

  1. (34.96% of 731) + ? + (22% of 124) = 365
    A) 76
    B) 85
    C) 72
    D) 88
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    35% of 731 +x+22% of 124=365
    255+x+25=365
    x=85.
  2. 1432 * 3 – 2375 * 6 / 5 – 1350 / 4=?
    A) 984
    B) 1022
    C) 1109
    D) 1312
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    1432 * 3 – 2375 * 6 / 5 – 1350 / 4 = x
    4296- 2850-337=x
    x=1109.
  3. 19.862 – 15.012 + (2314.9+88.2 )/? =271
    A) 18
    B) 32
    C) 28
    D) 25
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    202-152+2403/x=271
    400 -225 + 2403/x=271
    2403/x=271-400+225
    2403/96=x
    x=25.
  4. ³√35900 * 36.88 +148.04=?
    A) 1370
    B) 1123
    C) 1255
    D) 1654
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    ³√35900 * 36.88 +148.04=x
    33*37+148=x
    x=1370 .
  5. 5 17/37 * 4 51/52 * 11 1/7 + 2 3/4=?
    A) 264
    B) 358
    C) 312
    D) 306
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    202 /37 * 259 /52 * 78 /7 + 11/ 4 =x
    101*3 + 11/4
    303+2.75=305.75=306.
  6. (4722+3272+5324) / (491+769+132)=?
    A) 12
    B) 18
    C) 10
    D) 15
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    13316/1392 = 13400/1400 = 9.5=10.
  7. 377.98 / 8.93 + 123.94 / 8.01 + 1460 * 1.25 = ?
    A) 1752.6
    B) 1882.5
    C) 1625
    D) 1750
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    378/9 + 124/8+ 1825=x
    42+15.5+1825=x
    x=1882.5.
  8. 335.01 * 244.99 / 55 = ?
    A) 1289
    B) 1356
    C) 1490
    D) 1562
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    335*245/55=x
    335*4.5=x
    x=1490.
  9. (13.67)2 – (4.77) 2 + (8.26) 3 – (5.23) 3 = ?
    A) 593
    B) 580
    C) 565
    D) 584
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    188-23+572-144=760-167=x
    =593.
  10. [(1.3)2 * (4.2)2 ] / 2.7 =?
    A) 16
    B) 18
    C) 11
    D) 22
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (1.69 *17.64 )/2.7 =11.

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 40”

  1. Tapan

    thank you so much

  2. Tapan

    in exam hall it is possible to solve like solution no 9.

Leave a Comment