Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 11

Time Speed Distance Questions for SBI PO, IBPS PO, RRB, NIACL, LIC, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Two buses start at same time from Chennai and Bangalore, which are 250km apart. If the two buses travel towards each other, they meet after 1hr and if they travel in same direction they meet after 5hrs. What is the speed of the bus starts from Chennai if it is know that the one which started from Chennai has more speed than the other one?
    A) 150km/hr
    B) 100km/hr
    C) 45km/hr
    D) 80km/hr
    E) 120km/hr
    View Answer
    Option A
    Solution:

    S=D/T
    Here we have two speeds. We get 2 equations as.
    250/1hr = C+B—-1 (Travelling in opposite direction, speed must be added ie C+B)
    250/5hr = C-B—-2 (Travelling in same direction, speed to be subtracted. ie C-B)
    solving 2 eqn C=150km/hr.
  2. Car A leaves the city at 5pmm and is driven at a speed of 30km/hr. 3hrs later another car B leaves the city in the same direction as car A. In how much time will car B be 12kms ahead of car A if the speed of car B is 50km/hr?
    A) 5hrs
    B) 4.2hrs
    C) 8hrs
    D) 5.1hrs
    E) 12hrs
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Car A travels 3hrs. 3*30=90km
    Difference between speeds 50-30=20km/hr
    Distance ahead 12km . 90+12=102km
    T=D/S ===>102/20=5.1hrs.
  3. Two train starts at the same time from Delhi and Agra and proceed towards each other at the rate of 40km/hr and 37 1/2km/hr. When they meet it is found that one train has traveled 200km more than the other train. What is the distance between Delhi and Agra?
    A) 6200km
    B) 5000km
    C) 4200km
    D) 4800km
    E) 6000km
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Speed ratio 40:37 1/2==>40: 75/2==>80:75 ie 16:15
    ratio diff betwwen speed is 1[16-15]
    1 ===> 200 (more distance)
    [16+15]31 ===>?
    31*200=6200km.
  4. If a car runs at 45km/hr, it reaches its destination late by 10 min but if runs at 60km/hr it is late by 4min. What is the correct time for the journey?
    A) 24min
    B) 14min
    C) 32min
    D) 20min
    E) 46min
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Distance = diff in time *(S1*S2)/S1-S2
    D=[10-4]/60hr * (45*60)/[60-45] = 6/60 * 45*60/15 ==>18km
    time T=D/S(take any one of the speed) 18/45 =2/5hrs =  2/5*60=24min
    then correct time is 24-10=14mins.
  5. A bike rider starts at 40km/hr and he increases his speed in every 1 hour by 2km/hr. Then the maximum distance covered by him in 24 hrs is:
    A) 682km
    B) 540km
    C) 620km
    D) 612km
    E) 500km
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Speed of the rider: 40km/hr
    He increases his speed in every 1 hr by 2km/hr.
    Distance covered by every 1 hr will be 40,42,44….upto 12terms. i.e. (for 24hrs)
    Sum of 1st n terms=n/2 ( (2a+(n-1)d)
    12/2 * (2*40+11*2)==>12/2 * (80+22)==>612km
  6. Two friends Ram and Ravi are travelling from point A to B, which are 600km apart. Travelling at a certain speed Ram takes 1hr more than Ravi to reach point B. If Ram doubles his speed he will take 1hr 30mins less than ravi to reach point B. At what speed was Ram driving from point A to B?
    A) 150km/hr
    B) 120km/hr
    C) 80km/hr
    D) 45km/hr
    E) 92km/hr
    View Answer
    Option B
    Solution:

    T = D/S. Let x be the speed
    600/x = T+1 , 600/2x = T – 3/2
    Equate T
    (600-x)/x = (600+3x)/2x
    1200-12x = 600+3x ==>x=120km.
  7. A man takes 4hrs 30min in walking to a certain place and riding back. He would have gained 2hrs by riding both ways. The time he would take to walk both ways, is:
    A) 5hrs10min
    B) 4hrs30min
    C) 7hrs
    D) 5hrs40min
    E) 4hrs
    View Answer
    Option C
    Solution:

    W+R = 4hrs 30min ie 9/2hrs
    R+R=2hrs==>R=1hr
    then 2W=9/2-1=7/2 , W=7/2*2=7hrs
  8. Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 300 metres, in what time will they cross each other travelling in opposite direction?
    A) 25 sec
    B) 18 sec
    C) 14 sec
    D) 12 sec
    E) 20 sec
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Speed of the first train = [300/10] m/sec = 30 m/sec.
    Speed of the second train = [300/15] m/sec =20 m/sec.
    speed = (30 + 20) m/sec = 50m/sec.
    Required time = (300+300)/50secc = 12 sec.
  9. The driver of a car sees a school van 60m ahead of him. After 30seconds the school van is 60m behind. If the speed of the car is 45kmph, what is the speed of the School Van?
    A) 31.8kmph
    B) 20.2kmph
    C) 18.6kmph
    D) 26.4kmph
    E) 30.6kmph
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Relative speed = (60+60)/30 = 4m/s = 4 * 18/5 = 14.4kmph
    Speed of the school van = 45 – 14.4= 30.6kmph
  10. The distance between two cities A and B is 330km. A train starts from A at 8 AM. and travels towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 AM. and travels towards A at 75 km/hr. At what time do they meet?
    A) 10 AM.
    B) 10 : 20 AM.
    C) 11 : 45 AM.
    D) 11 : 15 AM.
    E) 11 AM
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Distance travelled by first train in one hour
    = 60 x 1 = 60 km
    Therefore, distance between two train at 9 AM.
    = 330 – 60 = 270 km
    Now, Relative speed of two trains = 60 + 75 = 135 km/hr
    Time of meeting of two trains =270/135=2 hrs.
    Therefore, both the trains will meet at 9 + 2 = 11 AM.

   Click here for more Questions on Time, Speed and Distance

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 11”

  1. Sharabi

    Thank u AZ ..nice que
    @mod thoda level high kriye … ques ke tb maja ayega

    1. deepali

      pre m isse high aega kya :/

      1. Sharabi

        Hmm no idea but…
        Prepare for d worst 🙂

  2. DHANANJAY

    Ty mam
    Nice quiz

  3. jaga

    travelling opposite direction speed must be added not subtracted

    thank u mam

Leave a Comment