Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 8

Time Speed Distance Questions for NICL, SBI PO, IBPS PO, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

  1. Two trains are running with speed 40kmph and 60kmph in the same direction. A man in the slower train passes by the faster train in 36seconds. Find the length of faster train?
    A) 100mtr
    B) 150mtr
    C) 200mtr
    D) 250mtr
    E) 300mtr
    View Answer
      Option C
    Solution:

    In the same direction speed … 60 -40 =2okmph
    20* 5/18 * 36 =200mtr
  2. After travelling two hours a train met with an accident due to this it stops for an hour. After this the train moves at 66(2/3)% speed of its original speed and reaches to destination 3hour late. If the accident would occur at 200km ahead in the same line then the train reaches only 2.5hours late. Then find the distance of journey and the original speed of the train?
    A) 2400km,600kmph
    B) 1800km,300kmph
    C) 2400km,400kmph
    D) 1800km,200kmph
    E) 2000km,100kmph
    View Answer
      Option B
    Solution:

    Due to 200km it saves 5hrs.
    For 3hrs it has to run 200*2*3 =1200km
    66(2/3)% = 2/3
    .                     after………..normal
    speed             2         :       3
    time               3         :       2
    .                             3-2 =1.
    1 =2 ( train stops for 1 hr out 3hrs. so 3-1 =2)
    2 =4
    1200/4 = 300kmph
    so  2hr*300 = 600km
    Now total distance = 1200 +600 = 1800km
  3. A man travels a distance in three equal parts. He covers first part at 20kmph,second part at 40kmph and third part at 120kmph. Find the distance if he covers total distance in 20hrs.
    A) 1400km
    B) 1200km
    C) 1440km
    D) 1600km
    E) 1500km
    View Answer
      Option C
    Solution:

    Distance = average speed * time
    Average speed will be….72kmph
    72*20 =1440km
  4. A person who can walk down a hill at the rate of 6kmph and climb up the hill at rate of 4kmph. He ascends and comes down to his starting point in 5hrs. how far did he ascends ?
    A) 12km
    B) 14km
    C) 20km
    D) 24km
    E) 16km
    View Answer
      Option A
    Solution:

    First find average speed = 2*6*4/(6+4)
    Time = 5hrs
    distance = 48/10 * 5 =24
    one side distance = 24/2 =12km
  5. A student walks from his house at a speed of 2(1/2)km per hour and reaches his school 6minutes late. The next day he increases his speed by 1kmph and reaches 6minutes before school time. How far is the school from his home?
    A) 5/4km
    B) 9/4km
    C) 7/4km
    D) 11/4km
    E) 10/4km
    View Answer
      Option C
    Solution:

    S1*S2/difference of speed *(( late + early)/60)
    = (5/2 * 7/2)/1 * 12/60= 7/4km
  6. In covering a distance of 60km Abhi takes 2hrs more than Sam. If Abhi triples his speed then he would take 2hrs less than Sam. Abhi speed in kmph is ?
    A) 10kmph
    B) 12kmph
    C) 15kmph
    D) 20kmph
    E) 14kmph
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .              Abhi triples his speed
    .                          triple…………….normal
    speed                     3……………………1
    time                       1…………………..3
    .                                       3 -1 =2
    2=4hrs
    3=6hrs
    so Abhi cover60km in 6hrs
    60/6 =10kmph
  7. Two men start together to walk a certain distance, one at 5kmph and another at 4kmph. The former arrives an hour before the latter. Find the distance?
    A) 10km
    B) 15km
    C) 20km
    D) 25km
    E) 30km
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .              speed          5………….4
    .              time            4…………..5
    .                                      5 -4 =1
    1=1
    5=5hrs
    distance = 4*5 = 20km
  8. A man covers a distance in downstream at 18kmph. If the speed of stream is 2kmph then find his speed in upstream?
    A) 12kmph
    B) 14kmph
    C) 16kmph
    D) 18kmph
    E) 20kmph
    View Answer
      Option B
    Solution:

    .               18 – 2 – 2= 14kmph
  9. The distance between a thief and apolicemen is 300m. the speed of thief is 12m/s and the speed of police is 15m/s. find the distance covered by police to catch the thief?
    A) 1000m
    B) 1200m
    C) 1500m
    D) 2000m
    E) 1300m
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .               300/(15-12) =100sec
    15*100 = 1500m
  10. Two trains of same length passes each other in 36sec. if the speed of trains are 40kmph and 20kmph respectively, then find the length of train?
    A) 200 m
    B) 400 m
    C) 600 m
    D) 300 m
    E) 500 m
    View Answer
      Option D
    Solution:

    2x/(40+20) * 18/5 = 36
    2x= 600
    x = 300m

Click here for more Questions on Time Speed Distance

 

 

Related posts

55 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 8”

  1. Prasanjit Nayak

    Can u plz explain how average speed is 72 km in question no 3

  2. Sneha

    explain the third qus

  3. AVI™ (Sinchen loveR)

    In Q 2 option C also follow all conditions but only .1 difference comes so can we accept it as a ans or its wrong ??

    1. AVI™ (Sinchen loveR)

      u can easily solve with the help of options so go for it
      its also easy
      u can understand Q 3?

        1. AVI™ (Sinchen loveR)

          use these given value and solve

    1. AVI™ (Sinchen loveR)

      its very simple
      downstream speed =18
      stream speed 2 but when we swim against stream speed it will be double so now stream speed 4
      so 18-4=14ans

    2. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      downstream =x+y
      upstream =x-y
      now (x-y)^2 = (x+y)^2 -4xy
      =(18)^2 -4*14*4 =14 km/hr

  4. _/_

    Q4. There are 3 containers A, B and C which contain water, milk and acid respectively in equal quantities. 10% of the content of A is taken out and poured into B. Then, the same 10% from B is transferred to C, from which again the same 10% is transferred to A. What is the proportion of milk in container A at the end of the process ?
    (a) 9/10
    (b) 1/11
    (c) 1/121
    (d) 10/1011
    (e) None of these

    1. AVI™ (Sinchen loveR)

      process kitni baar ki h ye to bathoo 1,2,3,4???

      1. _/_

        etna hi hai qs me

        1. AVI™ (Sinchen loveR)

          na phir to nhi hoga ese kese hoga process to btani pdegi ki kitni baar kiya h
          2 baar kiya hoga to alag aayga 3 baar kiya hoga to alag % aayega

    2. Jellyfish

      quantity A 100x (water) Ataken 10% water poured into B
      means A remaining 90X
      now,B=100Xmilk710X water
      10%poured into c means remaining 10x,x
      C contained 100x acid 10x milk x water
      10% poured into A
      (90x+x/10) water x milk 10x acid
      X=1011/10=101.1=10/1011

  5. AVI™ (Sinchen loveR)

    done
    plz explain Q 3 in details
    >>>TY,,,TY<<<

  6. _/_

    qs 3 ?
    mere kuch or aa rha

  7. Oliver Queen

    Que-3 ?

    1. Oliver Queen

      ye kaun sa method h?

      1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

        given spd
        s(1) =20km/hr
        s(2) =40km/hr
        s(3) =120km/hr
        take lcm =120
        let distance =120
        d(1) =d(2) =d(3) =40
        now t1 +t2+t3 =20
        (40/20) +(40/40)+(40/120) =20
        =>10/3 =20 =>1 =6
        so 120 =720 => d =720 km

  8. Jellyfish

    Que no 9 easier way
    X/12=X+300/15
    X=1200
    1200+300=1500 thief covered dist &police covered dist 1200km

  9. Jellyfish

    Mam qye 3 explain
    Average of 3quantity is
    3*a*b*c/(ab)+(BC)+(ca) when dist is same
    According to this formula
    3*30*40*120/8000=36*20=720 ans ???

      1. Jellyfish

        i think mam ka galat ho gaya hoga
        aayat math ke liye konsa book follow karti ho ??

      2. AB

        After travelling two hours a train met with an accident due to this it stops for an hour. After this the train moves at 66(2/3)% speed of its original speed and reaches to destination 3hour late. If the accident would occur at 200km ahead in the same line then the train reaches only 2.5hours late. Then find the distance of journey and the original speed of the train?
        A) 2400km,600kmph
        B) 1800km,300kmph
        C) 2400km,400kmph
        D) 1800km,200kmph
        E) 2000km,100kmph

        appka soln chahiye mam

        1. aayat

          Ye mujhe bhi nai aya try karti hu

    1. aayat

      2nd question smjh aya ??

      1. Jellyfish

        2nd muze problem ho rahi hai

  10. Gusto

    Qn2 —
    diff of time= 3 – 2.5 = 1/2 hr
    original spd = V
    66 2/3% of its original spd = 2/3*V
    1/2 = 200/(2V/3) – 200/V
    1/2 = 200*/2V
    V = 200 km/hr
    let normal time = T
    extra time = 3T/2 – T = T/2
    T/2 = 3
    T = 6 hrs
    total distance = 200 + 200*6 = 1400 km

    1. aayat

      Sir ratio wale metd se kaise karenge??

      1. Gusto

        ratio wale se mujhe nhi ata sorry

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          spd ratio =2:3
          => time ratio =3:2
          now 3/2 -1 =30 mins
          =>1 =60mins
          since in time 1 it travelled 200km
          =>200 =60min=>200km/hr =spd
          now again 3/2 -1 =3
          =>1= 6 hrs
          =>distance in 6 hrs =6*200 =1200
          => totl dist =1200+200 =1400

          1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            ..:)))

    2. Jellyfish

      dear
      x/y-x/2/3*y=2…1
      x/y-x+200/4y=1/2..2
      solve 1&2 ye method galat hai kya?

      1. Gusto

        isse to X & Y ki value hi nhi ayega

        1. Jellyfish

          But dist &speed unknown hai to Lena hoga ??

        2. Jellyfish

          thx got it..

  11. Gusto

    Qn3 —
    let distance of each equal part = D
    then total distance = 3D
    T1 +T2 +T3 = 20
    D/20 +D/40 +D/120 = 20
    10D/120 = 20
    D = 240
    total distance = 3D = 720

  12. Bubli

    ques no 3 ka ans to optin se differ aa ra 😛

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      yes ans is 200/1400

      1. Bubli

        ok sir 😛 apna solution do

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          spd ratio =2:3
          => time ratio =3:2
          now 3/2 -1 =30 mins
          =>1 =60mins
          since in time 1 it travelled 200km
          =>200 =60min=>200km/hr =spd
          now again 3/2 -1 =3
          =>1= 6 hrs
          =>distance in 6 hrs =6*200 =1200
          => totl dist =1200+200 =1400

      2. AMAZON

        @@disqus_0OrBOABGUE:disqus Please dear tell me in this question , i didn’t get after 2=4 and 3=6 fir time 6 kese aaya hain
        kindly explain?

        6 : In covering a distance of 60km Abhi takes 2hrs more than Sam. If Abhi triples his speed
        then he would take 2hrs less than Sam. Abhi speed in kmph is ?

        . Abhi triples his speed
        . triple…………….normal
        speed 3……………………1
        time 1…………………..3
        . 3 -1 =2
        2=4hrs
        3=6hrs
        so Abhi cover60km in 6hrs
        60/6 =10kmph

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          see here…:)
          let initial spd s(i) of abhi =1 now trippling his speed mns 1*3 =3
          now ini.to increased spd ratio
          s(i)————-s(c)
          1—————-3
          => initial to increased time ratio
          T(i)———–T(c)
          3—————-1
          now 2 ratio =(+2-(-2))=4 => 3 ratio = inital time = 6hrs
          now ini.spd =totl dist/ini.time =60/6 =10km/h

        2. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          6hrs is the initial time of abhi with which he covers 60 kms

Leave a Comment