Reasoning: Data Sufficiency Quiz Set 9

Data Sufficiency Reasoning Questions and Answers NICL AO, SBI PO, IBPS PO, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions (1-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

  1. What is the direction of point A with respect to point K?
    Statement I: Point A is 6 m to the west of point B. Point C is 6 m to the south of point B. Point E is 4 m to the south of point D. Point C is 8 m to the west of point D. Point E is 10 m to the east of point F.
    Statement II: Point I is 7 m to the north of point H. Point I is 3 n to the west of point J. Point H is 6 m to the west if point G. Point F is 4 m to the north of point G. Point K is 2 m to the south of point J.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Point A in statement I and K in statement II. Point F in both statement s joins them to tell the direction.
  2. What is the distance between the final positions of Arun and Amit?
    Statement I: Arun starts from a point in north direction. After walking for 6 m he turns to right and walks 8 m to reach point B. Next he takes a right turn again and walks 5 m before turning to left. Next he walks 7 m and turns right. Leaks for 5 m and stops finally.
    Statement II: Amit starts walking in south direction form point B. Walks for 8 m and takes a left turn. Next walks for 10 M and turns to right, walks for and finally stops.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Since we do not know the final distance of Amit we cannot know the actual stopping point of Amit so cannot be determined from any of the statement or both together.
  3. How is B related to A?
    Statement I: K is brother of B. A is father of E. A is son of C. G is son of D. H is sister of G.
    Statement II: F is niece of G and sister of A. B is sister in law of G. D has only 3 children one of them being girl
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both statements C and D are not linked in any way. If c and d are a couple then only B is wife of A.
  4. How is ‘may’ written in code language?
    Statement I: In that code language, ‘she he we’ is written as ‘ip ap de’ and ‘they we may’ is written as ‘ip pu od’.
    Statement II: ‘she could we’ is written as ‘ap su ip’ and ‘we he should’ is written as ‘en de ip’.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Codes for they and may both are unknown, so can’t be find for ‘may’.
  5. Who is tallest among – A, B , C, D, E and F?
    Statement I:  C is taller than B and shorter than D. D is not the tallest. B is taller than E. F is taller than C and also A.
    Statement II: F is taller than C and B both. D is taller than B. E is shorter than B. A is shorter than D.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I F is tallest.
    From II F or D is tallest.
  6. How is A related to F?
    Statement I: M is sister of F. B is mother of M. D is father of L. L is brother-in-law of A. C is married to D and has only 2 children one of them being B. Only one of the children of D is married.
    Statement II: H is niece of G who is brother of A. K is father of A. B is only daughter-in-law of J. G is son of J. F is sister of H.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
     Option A
    Solution:
    From I: D and C have 2 children – B and L. Only 1 is married. B has children, so only B is married. L is not married so A can only be husband of B so father of F.
    From II: B is only daughter-in-law, can be wife of A, G or any other son of K and J. so A can be father or uncle of F.
  7. How is C related to A?
    Statement I: C is married to D. F is sister of A. H who is not married is son of D. F is sister-in-law of B. A is married to B.
    Statement II: A is husband of B. G is daughter of B. F is sister of A. D is father of H. C is mother of F
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
     Option B
    Solution:
    From I, gender of A and B is not known, so A can be son or daughter of C. So C mother/father of A
    From II, C is mother of A
  8. What is the direction of point A with respect to point G?
    Statement I: Point A is 5 m north of point B. Point B is 7 m to west of point C. Point E is 4 m west of point D. Point G is somewhere south of point E. Point C is 2 m north of point D.
    Statement II: Point A is 6 m west of point B. Point C is 3 m to south of point B. Point D is 2m north of point E. Point E 6 m west of point G. Point D is 8 m to west of point C.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From I, A is north-west of G
    From II also, A is north-west of G
  9. Who is sitting opposite E in a circle in which 6 people are sitting facing centre.
    Statement I: E is sitting to immediate left of A. There are 2 people in between A and C. F is immediate neighbor of C. D is sitting opposite B.
    Statement II:  B and E are sitting together. A is sitting opposite A. F and D are sitting together. A and B are not sitting together.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I, F is sitting opposite E.
    From II, many arrangements are possible.
  10. Who is sitting second to the left of B in a line in which all people are facing north? (B is not sitting at any extreme end)
    Statement I: C is sitting to immediate left of E. There are 2 people between A and E. D and A are immediate neighbors. There are 2 people between B and F. B and E are not sitting together.
    Statement II: D is sitting to immediate left of A. There are 2 people between A and E. C is sitting second to left of F
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option C
    Solution:
    From I, arrangement is D A B C E F
    From II also, arrangement is D A B C E F

Click here for more quizzes on Data Sufficiency

 

 

Related posts

15 Thoughts to “Reasoning: Data Sufficiency Quiz Set 9”

  1. thinker

    Sir how attempt such lenthy ques .

  2. Oliver Queen

    Ma’am In 3rd Que -B, A Ki Mother hogi

    1. Oliver Queen

      D’s children will be C,G,H and B is sister-in-low of G so she will be wife of C and mother of A’s

      1. gaury verma

        can it be possible that D has 3 children G,H and third one that is a boy (don’t have name) whose wife is B nd also sister in law of G. nd C is husband of H ..whose children r F nd A. https://uploads.disquscdn.com/images/ef00221560302af962c67556118c7f0dbd4549d68d9315d26d5a41ac1b4d2bea.jpg

        1. Oliver Queen

          How did you fix that “C” is the husband of “H”?

    2. AVI™ (Sinchen loveR)

      no we can’t fixed get
      probability only

  3. EKTA

    mam see question no 9 and 6 .plss elaborate mam…..
    thank u mam seriously level is nice

  4. EKTA

    mam one request plss post data sufficiency question with three options ..

  5. Sudipta Basak

    Correct ans of 5 is either or

  6. AVI™ (Sinchen loveR)

    9/10
    Thnxxx:)))

  7. ~~Sb acha hoga Ab ~~√

    mam in que no 10 no of total students r not given..lot more soln possible..explain pls

  8. Soumyadip.

    6th to 2nd st se hi ho rha

Leave a Comment