# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 58

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

1. A and B both sold the same Bicycle. The price of the Bicycle is Rs. 36,000. A gives a discount of 15% on whole, while B gives a discount of 10% on the first Rs 25,000 and 15% on the rest Rs. 11000. What is the difference between their selling price ?
A) Rs1020
B) Rs980
C) Rs1530
D) Rs1250
E) None
Option D
Solution:

Aâ€™s Discount = 15% of 36000=5400
Bâ€™s Discount = 10% of 25000 + 15% of 11000 = 2500+ 1650=4150
The difference in selling price is same as difference in discount = 5400 -4150 = Rs1250.
2. The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:
A) 380
B) 400
C) 420
D) 360
E) None
Option B
Solution:

Let the no be x and y.
x*y=9375 and x/y=15
xy/(x/y)=9375/15
y2=625
y=25
then x=15y=15*25=375
375+25=400.
3. A bag contains 8 green, 6 white and 10 blue balls. Four balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are Green, is:
A) 12/583
B) 15/532
C) 5/759
D) 8/721
E) None
Option C
Solution:

P= n(e)/n(s)
=8C4/24C4
=(8*7*6*5) /(24*23*22*21)
=5/759.
4. P salary is 75% more than Q’s. P got a raise of 40% on his salary while Q got a raise of 25% on his salary. By what percent is P’s salary more than Q’s?
A) 75%
B) 96%
C) 85%
D) 66%
E) None
Option B
Solution:

Let Q’s salary = 100; Q’s salary after rise = 125.
Then P’s salary = 175.
P’s salary after rise = 245.
Difference between Pâ€™s and Qâ€™s salary = 245-125 = 120; .
then 120*100/125 = 96%.
5. A shopkeeper sold 12 watches at a profit of 20% and 8 watches at a profit of 10%. If he had sold all the 20 watches at a profit of 15%, then his profit would have been reduced by Rs. 36. What is the cost price of each watch?
A) 210
B) 150
C)180
D) 120
E) None
Option C
Solution:

Let CP of each watches = 10 Rs.
In 1st case
Total cp of 20 watches = 200
Total sp of 20 watches =(120+24)+(80+8) =232
Profit = 232 – 200 = 32
In Second case profit = 15% of 200 = 30
So, 32 â€“ 30 = 36
1 = 18
10 = 180.
6. Total number of men, women and children working in a factory is 27. They earn Rs. 6000 in a day. If the sum of the wages of all men, all women and all children is in ratio of 18: 10: 12 and if the wages of an individual man, woman and child is in ratio 6: 5: 3, then how much a men earn in a day?
A) Rs280
B) Rs340
C) Rs220
D) Rs300
E) None
Option D
Solution:
Ratio of number of men, women and children,
= (18/6): (10/5):(12/3) = 3:2:4
Total (Men +Women +Children) = 27
3X +2X +4X = 27
9X = 27
X = 3
Hence, number of men = 3x = 9
Share of all men = (18*6000)/40 = Rs. 2700 [18+10+12 =40]
Thus, share of each man = 2700/9 = Rs. 300.
7. Two students appeared at an examination. One of them secured 20 marks more than the other and his marks was 60% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:
A) 40, 60
B) 55, 75
C) 42, 62
D) 38, 58
E) None
Option A
Solution:

Let their marks be (x + 20) and x.
Then,
x+20=60/100(x+20+x)
==> 5(x + 20) = 3(2x + 20)
==>5x+100=6x+60|
==>x=40.
So, their marks are 40 and 60.
8. Two cyclist start from the same place in opposite direction the first cyclist goes towards north at30km/hr and the second cyclist goes towards south at 25km/hr. Approximately What time will they take to be 62.5km?
A) 2hrs12mins
B) 1hr 8mins
C) 1hr 30mins
D) 2hrs
E) None
Option B
Solution:

Both 1hr travelled 30+25=55km
Then 55 == 1
62.5 ? ==>62.5/55=1 7.5/55hrs
7.5/55hrs=55 60
7.5 ? = 8.1mins(approx.)
So time=1hr 8mins.
9. A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work?
A) 18days
B) 22 days
C) 15 days
D) 12 days
E) None
Option A
Solution:

2(A + B + C)’s 1 day’s work = (1/30+1/24+1/20) =15/120=1/8
A+B+C=1/(2*8)=1/16.
Work done in 10days=10/16=5/8.
Remaining =3/8work.
Aâ€™s 1day work=1/16 â€“ 1/24=1/48
Then 48*3/8=18days.
10. Starting from my office, I reach the house 25 min late if I walk at 4kmph. Instead, if I walk at 6 kmph, I reach the house 15 min early. How far is my house from my office?
A) 12km
B) 6km
C) 8km
D) 10km
E) None
Option C
Solution:

distance=[Time diff *(s1*s1)]/(s1-s2)
=(40/60 *24)/2
=8km.

## 5 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 58”

1. karthik

thanks please post quizzes for SO

2. Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

3. Thanks for revealing your ideas on this blog. Furthermore, a delusion regarding the finance institutions intentions when talking about foreclosure is that the loan company will not take my payments. There is a certain quantity of time that the bank requires payments occasionally. If you are far too deep in the hole, they’re going to commonly call that you pay the actual payment 100 . However, that doesn’t mean that they will have any sort of payments at all. In the event you and the bank can manage to work something out, the particular foreclosure procedure may halt. However, in case you continue to skip payments wih the new program, the property foreclosures process can just pick up from where it left off.

4. I love reading a post that will make people think.
Also, thanks for allowing for me to comment!

5. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this good post.