Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 22

Word Problems Quantitative Aptitude for SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICl, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A person has two sugar solutions one containing sugar 25% and another contains 40% sugar. If he mix them in the ratio of 2:1 and makes a solution of x litres which has x% sugar in it, find the value of sugar in it.
    A) 8 Litre
    B) 9 Litre
    C) 10 Litre
    D) 11 Litre
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution
    :
    25%——————————40%
    x%
    2———————————-1
    (40-x)/(x-25)=2/1 => x=30
    30% of 30= 9 L
  2. A person invests RS 12000 at Compound Interest at 10% rate of interest. If after 2 years he increases his sum by 20% and halves the rate of interest, then find the Compound Interest for 3 years.
    A) Rs 4086
    B) Rs 3972
    C) Rs 4212
    D) Rs 4000
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution
    :
    Total= 2400+1440+240+6=4086
  3. A person sold an article in Rs 55,000 at 20% discount on Marked Price and gains 18% on CP. Find the gain percent if he sold it at Marked Price.
    A) 45.5%
    B) 47.5%
    C) 55%
    D) 42%
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution
    :
    20% discount =1/5 (1 – discount, 5 – MP)
    => MP:SP= 5:4
    % Profit= 18%=9/50
    => CP:SP= 50:59
    Make SP same in both equation, we get
    CP:SP:MP=200:236:295
    Required %= (295-200)/200*100= 47.5%
  4. If average of 5 consecutive odd numbers is 43. Then find the 20% of the total of least number and the greatest number.
    A) 17
    B) 16
    C) 17.2
    D) 16.2
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    Average of 5 odd number is 43, means 43 is the mid number of these 5 number, so numbers are: 39, 41, 43, 45, 47
    (39+47)*20/100=17.2
  5. A tap can empty a cistern in 12 hours. If another tap B is on then cistern is emptied in 15 hours. If tap B can fill 10 Litre in a minute then find the amount of water which cistern can hold.
    A) 30,000 litre
    B) 40,000 litre
    C) 25,000 litre
    D) 36,000 litre
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution
    :
    —-Hours————–Efficiency (Total Work = LCM 12, 15=60)
    A = 12  ——————– 5
    A + B = 15—————–4
    Difference = 5-4=1 this is due to B
    In 1 hour B can fill 10*60=600 L
    1->600 L
    60(total work)->60*600=36,000 L
  6. A train starts from P at 8 AM and can reach its destination Q at 12 AM. Another train start from Q at 9 AM and can reach P at 2 PM. At what time will they meet each other?
    A) 10:10 AM
    B) 11:10 AM
    C) 10:40 AM
    D) 11:40 AM
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    A=> <=B
    |————(20 KM)——————|
    P                                                       Q
    Ratio of Time A:B=4:5
    Speed= 5:4
    The difference in start time of A and B is 1 hour, in this 1 hour A will travel 5 km, in the remaining 15 KM they will travel together and meet.
    Time=15/9=1 hour 40 mins
    Time=9 AM + 1hour 40 mins =10:40 AM
  7. The total Selling Price of two watches is Rs 840, one is sold at 25% profit and another at 16(2/3) % Profit. There is 20% profit in the whole transaction. The cost price of watch that is sold on 25% gain is?
    A) Rs 280
    B) Rs 420
    C) Rs 350
    D) Rs 380
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution
    :
    25 —————————– 16 (2/3)
    —————- 20
    2———————————–3
    2/5*700=280 [700 is the CP on SP=840 and profit 20%]
  8. Mr. Ramesh opened a workshop investing Rs 50,000.He invested additional amount of Rs 10,000 every year. After two years his brother joined him with Rs 90,000. On completion of 4 years they earned a profit of Rs 2,20,000. Find the share of Ramesh
    A) Rs 90,000
    B) Rs 1,30,000
    C) Rs 1,10,000
    D) Rs 1,20,000
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution
    :
    Ramesh = 50000+60000+70000+80000=Rs 260000
    Brother = 90000+90000 = Rs 180000
    R:B=13:9
    R=13/22*220000=130000
  9. Kamla got married 6 years ago. Today her age is 5/4 times her age at the time of marriage. His son’s age is 1/7.5 times her age. The age of her son is?
    A) 2 years
    B) 3 years
    C) 4 years
    D) 5 years
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    5/4 *6 = 30/24
    Now 30 years ; At marriage = 24 years
    Son = 30/7.5 = 4 years
  10. If radius of a cylinder increases by 20% and height increases by 25% . Find the Percent change in volume.
    A) 80%
    B) 65%
    C) 50%
    D) 40%
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution
    :
    Volume= πr2h
    r= 2 times
    h = 1 times
    r = 20% increase =1/5 =>5——6
    5——6
    h= 25% increase =1/4=>4——-5
    _____________
    100—–180
    (180-100)/100*100=80%

 

Related posts

3 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 22”

  1. purvi

    thanku mam 🙂

  2. kt

    Q2 1440 kyo lia 5% lena hai not 10%???

Leave a Comment