Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 42

Data Interpretation Questions (DI) for IBPS PO 2017, IBPS Clerk, NIACL, NICL, SBI PO, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions (1-5): The below bar graph shows the production (in thousands) of different items by a manufacturing firm in 6 different months.

  1. If only 80% of the pencils manufactured in may are suitable for sale and a discount of 10% is given on the MP, then what is the profit% ?
    A) 30
    B) 10
    C) 8
    D) 12
    View Answer
    Option C
    Solution :

    Pencils produced in may = 70000
    suitable to sale = 80% = 56000………total CP ( including defected produce) = 70*2000 = 140000
    MP = Re. 3 per pencil ..discount 10 % so SP =Re. 2.7
    Total SP. 2.7*56000 = 151200 ..Profit = 11200..profit % = 11200*100/140000 = 8
  2. In how many months scales manufactured are greater than average scales manufactured over the given months?
    A) 3 months
    B) 5 months
    C) 2 months
    D) 4 months
    View Answer
    Option D
    Solution :

    Average production over the given months (scales) 265000/6 = 44000(appx)
    jan ,april , may and june are the months .
  3. If in July production of markers increases by 20% , scales by 15% and sharpeners by 12% over the previous month , then What is the total production of all the three products in july ?
    A) 115950
    B) 114950
    C) 119450
    D) 115490
    View Answer
    Option B
    Solution :

    In june markers produced = 20000 ..increase in july – 20% i.e 4000
    scales produced in june = 45000 …increase in july – 15% i.e 6750
    sharpeners in june = 35000…….increase in july -12% i.e 4200
    total in june ..1,00,000 ….increase in july ……..14950 >> increased production = 114950
  4. By how much is the the production of all the items in june less than the production in april (in rupees) ?
    A) 198500
    B) 189500
    C) 158900
    D) 185900
    View Answer
    Option A
    Solution :

    production in april……….june ……change…….amount ( in CP)
    .     pencils……..45………….65………..(-20)………..(-40)
    .      erasers…….30…………35………..(-5) …………..(-7.5)
    .     markers……60…………20…………(+40)………….(+240)
    .      scales………45…………..45…….no change
    .      sharpeners.40…………..35………….(+5)………….(+6)
    total change …………………….246- 47.5 = 198.5 *1000 = 198500 rupees
  5. What is the total revenue generated if all the items produced in February are sold (assume MP to be SP here) ?
    A) 945000
    B) 949000
    C) 995400
    D) 954000
    View Answer
    Option B
    Solution :
    revenue from pencils = 40*3 = 120
    revenue from erasers = 35*2.4 = 84
    revenue from markers = 70*9 = 630
    revenue from scales = 35* 2 = 70
    revenue from sharpeners= 30*1.5 = 45
    total = 949 ….multiply by thousand = Rs. 949000

Directions (6-10): Read the below data carefully and answer the following questions :

The line graph indicates the no. of days taken by six boys to complete a work.

The chart below shows the number of days taken by six girls to complete a work.

  1. If pulkit and paras started to work and after 2 days they were replaced by neha, ruhi and happy then they stopped , how much work is still left ? (Neha, Ruhi and Happy worked for 2 days together)
    A) 1/10
    B) 1/6
    C) 1/9
    D) 1/12
    View Answer
    Option B
    Solution :

    Let work = 180 units
    pulkit’ 1 day’s work ……….20 ( work/ no. of days taken)
    paras’s 1 day’s work ……..20
    neha’s 1 day’s work……….7.5
    happy’s 1 days work……..7.5
    ruhi’s 1 day’s work ……..20
    paras and pulkit worked for 2 days…..(20+20)*2 = 80…remaining work = 100
    now for 2 days ( 7.5+7.5+20)*2 = 70 …..remaining work = 30 ..so 30/180 = 1/6
  2. If all the boys work together then time taken by them will be how much less than the time taken by purvi, hema , neha and happy together to do the work ?
    A) 2 * 2/5 days
    B) 2 * 3/5 days
    C) 2 * 1/5 days
    D) 2* 4/5 days
    View Answer
    Option C
    Solution :

    total days taken by boys to do the work = 180/100 = 9/5 days
    days taken by 4 girls = 180/45 = 4 days …difference = 4-9/5 = 11/5 days
  3. Pradeep and Nikku started work. Pradeep worked at 120% of his efficiency and Nikku at 5/6 of his normal routine work. They started work on alternate days starting with Pradeep. How many days will be taken by them to complete the work?
    A) 10* 4/5 days
    B) 10* 5/6 days
    C) 10* 3/4 days
    D) 11 days
    View Answer
    Option B
    Solution :

    Pradeep’s one day’s work ………..180/12 = 15 units
    N one day’s work…………….180/10 = 18 units
    now, Pradeep works at 120% of 15 = 18 units
    Nikku at 5/6 of 18 = 15 units
    Pradeep + Nikku’s 2 days’ work = 33
    In 10 days ……………….33*5 = 165 units
    Remaining ………15 units ….Pradeep does…18 days a day so to do 15 units He will take 5/6 days therefore total time taken = 10* 5/6 days
  4. How many days will it take to complete the work if Punit does the 25% of the work alone and 10% is done by Nikku alone and the remaining is done by Suman ??
    A) 19 days
    B) 16 days
    c) 13 days
    D) 17 days
    View Answer
    Option D
    Solution :

    Punit’s 1 day’s work ………15 units so to do 25% work ( assumed total work = 180) = 45 he will take 3 days
    to do 10% work..i.e 18 units nikku will take 1 days …noe remaining work = 180-63 = 117
    to do 117 , suman will take 117/9 = 13 days ( suman’s 1 day’s work = 180/20 = 9 units)
    Total days = 3+1+13 = 17 days
  5. Ashu started working alone at his normal efficiency but after 5 days of starting he found that he has done only 25% work so to complete the remaining work on time by how much percentage he should increase his efficiency?
    A) 12.5%
    B) 15%
    C) 10%
    D) 20%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ashu’s 1 day’s work …180/15 = 12 units
    In 5 days he should have done …60 units
    but he did……………….180/4 = 45 units
    so remaining work = 135 units so complete it in 10 days he should do 135/10 = 13.5 units per day
    therefore increased efficiency … 13.5 – 12 = 1.5 >> 1.5*100/12 = 12.5%

Click here for more Data Interpretation Sets

 

 

 

Related posts