Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 42

Data Interpretation Questions (DI) for IBPS PO 2017, IBPS Clerk, NIACL, NICL, SBI PO, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions (1-5): The below bar graph shows the production (in thousands) of different items by a manufacturing firm in 6 different months.

  1. If only 80% of the pencils manufactured in may are suitable for sale and a discount of 10% is given on the MP, then what is the profit% ?
    A) 30
    B) 10
    C) 8
    D) 12
    View Answer
    Option C
    Solution :

    Pencils produced in may = 70000
    suitable to sale = 80% = 56000………total CP ( including defected produce) = 70*2000 = 140000
    MP = Re. 3 per pencil ..discount 10 % so SP =Re. 2.7
    Total SP. 2.7*56000 = 151200 ..Profit = 11200..profit % = 11200*100/140000 = 8
  2. In how many months scales manufactured are greater than average scales manufactured over the given months?
    A) 3 months
    B) 5 months
    C) 2 months
    D) 4 months
    View Answer
    Option D
    Solution :

    Average production over the given months (scales) 265000/6 = 44000(appx)
    jan ,april , may and june are the months .
  3. If in July production of markers increases by 20% , scales by 15% and sharpeners by 12% over the previous month , then What is the total production of all the three products in july ?
    A) 115950
    B) 114950
    C) 119450
    D) 115490
    View Answer
    Option B
    Solution :

    In june markers produced = 20000 ..increase in july – 20% i.e 4000
    scales produced in june = 45000 …increase in july – 15% i.e 6750
    sharpeners in june = 35000…….increase in july -12% i.e 4200
    total in june ..1,00,000 ….increase in july ……..14950 >> increased production = 114950
  4. By how much is the the production of all the items in june less than the production in april (in rupees) ?
    A) 198500
    B) 189500
    C) 158900
    D) 185900
    View Answer
    Option A
    Solution :

    production in april……….june ……change…….amount ( in CP)
    .     pencils……..45………….65………..(-20)………..(-40)
    .      erasers…….30…………35………..(-5) …………..(-7.5)
    .     markers……60…………20…………(+40)………….(+240)
    .      scales………45…………..45…….no change
    .      sharpeners.40…………..35………….(+5)………….(+6)
    total change …………………….246- 47.5 = 198.5 *1000 = 198500 rupees
  5. What is the total revenue generated if all the items produced in February are sold (assume MP to be SP here) ?
    A) 945000
    B) 949000
    C) 995400
    D) 954000
    View Answer
    Option B
    Solution :
    revenue from pencils = 40*3 = 120
    revenue from erasers = 35*2.4 = 84
    revenue from markers = 70*9 = 630
    revenue from scales = 35* 2 = 70
    revenue from sharpeners= 30*1.5 = 45
    total = 949 ….multiply by thousand = Rs. 949000

Directions (6-10): Read the below data carefully and answer the following questions :

The line graph indicates the no. of days taken by six boys to complete a work.

The chart below shows the number of days taken by six girls to complete a work.

  1. If pulkit and paras started to work and after 2 days they were replaced by neha, ruhi and happy then they stopped , how much work is still left ? (Neha, Ruhi and Happy worked for 2 days together)
    A) 1/10
    B) 1/6
    C) 1/9
    D) 1/12
    View Answer
    Option B
    Solution :

    Let work = 180 units
    pulkit’ 1 day’s work ……….20 ( work/ no. of days taken)
    paras’s 1 day’s work ……..20
    neha’s 1 day’s work……….7.5
    happy’s 1 days work……..7.5
    ruhi’s 1 day’s work ……..20
    paras and pulkit worked for 2 days…..(20+20)*2 = 80…remaining work = 100
    now for 2 days ( 7.5+7.5+20)*2 = 70 …..remaining work = 30 ..so 30/180 = 1/6
  2. If all the boys work together then time taken by them will be how much less than the time taken by purvi, hema , neha and happy together to do the work ?
    A) 2 * 2/5 days
    B) 2 * 3/5 days
    C) 2 * 1/5 days
    D) 2* 4/5 days
    View Answer
    Option C
    Solution :

    total days taken by boys to do the work = 180/100 = 9/5 days
    days taken by 4 girls = 180/45 = 4 days …difference = 4-9/5 = 11/5 days
  3. Pradeep and Nikku started work. Pradeep worked at 120% of his efficiency and Nikku at 5/6 of his normal routine work. They started work on alternate days starting with Pradeep. How many days will be taken by them to complete the work?
    A) 10* 4/5 days
    B) 10* 5/6 days
    C) 10* 3/4 days
    D) 11 days
    View Answer
    Option B
    Solution :

    Pradeep’s one day’s work ………..180/12 = 15 units
    N one day’s work…………….180/10 = 18 units
    now, Pradeep works at 120% of 15 = 18 units
    Nikku at 5/6 of 18 = 15 units
    Pradeep + Nikku’s 2 days’ work = 33
    In 10 days ……………….33*5 = 165 units
    Remaining ………15 units ….Pradeep does…18 days a day so to do 15 units He will take 5/6 days therefore total time taken = 10* 5/6 days
  4. How many days will it take to complete the work if Punit does the 25% of the work alone and 10% is done by Nikku alone and the remaining is done by Suman ??
    A) 19 days
    B) 16 days
    c) 13 days
    D) 17 days
    View Answer
    Option D
    Solution :

    Punit’s 1 day’s work ………15 units so to do 25% work ( assumed total work = 180) = 45 he will take 3 days
    to do 10% work..i.e 18 units nikku will take 1 days …noe remaining work = 180-63 = 117
    to do 117 , suman will take 117/9 = 13 days ( suman’s 1 day’s work = 180/20 = 9 units)
    Total days = 3+1+13 = 17 days
  5. Ashu started working alone at his normal efficiency but after 5 days of starting he found that he has done only 25% work so to complete the remaining work on time by how much percentage he should increase his efficiency?
    A) 12.5%
    B) 15%
    C) 10%
    D) 20%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ashu’s 1 day’s work …180/15 = 12 units
    In 5 days he should have done …60 units
    but he did……………….180/4 = 45 units
    so remaining work = 135 units so complete it in 10 days he should do 135/10 = 13.5 units per day
    therefore increased efficiency … 13.5 – 12 = 1.5 >> 1.5*100/12 = 12.5%

Click here for more Data Interpretation Sets

 

 

 

Related posts

123 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 42”

  1. Ambika

    yes we ll make that also

  2. ****

    thanku mam :))

  3. Destiny : Ultimate

    Thankyou so much 🙂

  4. poohhhhhh

    total work 180 units kaise aaya

    1. Ambika

      LCM taken of no. of days taken by all

      1. poohhhhhh

        ok….thanx mam

      2. poohhhhhh

        mam mera total work unit 360 aa rha hai

        1. Ambika

          yaa u can take that

        2. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          hi batman sir,…..:))

      3. Alice

        Q6
        pulkit-9days
        paras-9days
        neha-24
        ruhi-9
        happy-24

        ma’am 180 not 72?

        1. Ambika

          yess i have taken 180 ..72 is where ???

          1. Alice

            lcm of 9,9,24,9,24 = 72?

            is the number of days taken by me are correct?

          2. Ambika

            yes yes its correct but u didn’t consider all the 12 people

          3. Alice

            okkk…its a single wrk completed by all of them. i took it as individual no. of days taken by all of them to do work individually..

          4. Alice

            thank you ma’am 🙂

          5. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            yes it is single work .

          6. Alice

            yup..i interpreted it wrong

          7. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            it happens sometime Dear .:

        2. Ambika

          ohkk but 72 can’t be taken for 15 na …i have taken 180 for all including boys and girls

          1. Ambika

            15 for ashu and 15 for hema too …72 can’t fit here na so 180 taken
            u can take any number u want

          2. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            it is correct dear ..where you get problem

          3. Alice

            got it knw..i understood ques wrong

          4. Alice

            yup this is where i gt stuck..wen 4 persons are working we take lcm of those 4 only why here everyone’s work in being taken into account?

            but mod says its a single work done by all of them and the number of days is indicative of days individual person worked for those many days on the same work…not the individual person takes days to complete the whole work.

          5. Ambika

            no but if u take LCM of these 5 people as 72 then too the answer will come as 1/6
            it won’t make any difference …it is my method of doing ques ..if u feel comfortable doing traditional method u can go for that too

          6. Ambika

            yes right :))

          7. Alice

            hope it helps everyone nw 🙂

          8. Ambika

            yess i ll keep in mind to give a more elucidated solution next time 🙂

          9. AMAZON

            @Alice thankyou dear

          10. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            in 2 DI .first qo ,you should place an extra info ,qo looks more appropriate
            If pulkit and paras started to work and after 2 days they were replaced by neha, ruhi and happy they were work for 2 days then they too stopped , how much work is still left ?

          11. Ambika

            yess it is like that only..typo

          12. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            i know .the sense by which you made this qo but seems it looks improper,many are stuck on that point

          13. Alice

            no prblm 🙂

          14. Ambika

            yes it is edited now.. refresh the page once

          15. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            Yup :

          16. Alice

            i got the same doubt

          17. Ambika

            u can take any LCM u want but answer will remain always the same

          18. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            heeeheee…:)

          19. Ambika

            🙂 how is that possible ??

          20. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            ??????

          21. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            problm????

          22. Ambika

            if in question 1st ,if it is only asking about the 4 people pulkit paras neha ruhi happy
            then in that case there is no need to find out the lcm of whole , right?
            but problem is , answer is not coming same from both the cases, which is supposed to be same , isn’t?

          23. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            6th que??

          24. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            qo is correct .

          25. Ambika

            yes it is but i think they r not getting the method ..

          26. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            1/6 ans is comming?? whers the pblm

          27. Ambika

            what rearrangement ???

          28. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            make work equal if not getting i think thats only otherwise its correct…..:))

          29. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            ——————–

          30. Ambika

            ohkk…but still answer will be same na
            efficiency = 100/no. of days

          31. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            yesss off course for better undestanding i meant to say i did it that way only now when i saw the comment then i checked the soln posted in that heheheheh….:)))

          32. Alice

            yup..its same..perfectly fine 🙂

          33. Ambika

            now everything clear ???

          34. Alice

            yes ma’am 🙂

            it ws already wen u explained last time..i took it wrong

          35. Ambika

            no pblm 🙂
            keep learning 🙂

          36. Ambika

            explain ur solution i ll check that

          37. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            answer is coming
            by LCM approach .without knowing the whole work how could you find out the their efficiency of per day,so it is necesry

        3. Ambika

          it means he has to complete whole work in the specified time only
          he did 45 in 5 days but he was supposed to do 60 units so to compensate this 15 units’s deviation he will have to work more in next days to complete the work in time.

          so remaining work = 135 and time 10 days so he should do 135/10 = 13.5 units per day now

          and change is 13.5 – 12 = 1.5 and % = 1.5/12 *100 = 12.5

  5. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

    What is the total revenue generated if all the items produced in February are sold (assume MP to be SP here) ?
    A) 945000
    B) 994000
    C) 995400
    D) 954000
    View Answer
    Option D
    Solution :
    revenue from pencils = 40*3 = 120
    revenue from erasers = 35*2.4 = 84
    revenue from markers = 70*9 = 630
    revenue from scales = 35* 2 = 70
    revenue from sharpeners= 30*1.5 = 45
    TOTAL=949 INSTEAD OF total = 954
    RE-CHECK QO NO 5/

    1. poohhhhhh

      949 ans aa rha hai mera

      1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

        YES ,You are Rite then,. correct Option is not there…

        1. poohhhhhh

          next di mae total work unit aapka kya aa rha hai?

          1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            yes you can take 180 or 360 .both are correct here ,we take such value which is minimum possible value of that given no.

    2. Ambika

      ok wait i ll check

    3. Ambika

      yes my mistake ..we ll edit thankyou

      1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

        Anytym >Miss

    4. AMAZON

      @@imvendetta:disqus Hey , i didn’t get the question number 10th’s answer from second last line
      would you like to explain dear?
      so remaining work = 135 units so complete it in 10 days he should do 135/10 = 13.5 units per day
      therefore increased efficiency … 13.5 – 12 = 1.5 >> 1.5*100/12 = 12.5%
      Didn’t get this?

      1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

        sure .let me explain

      2. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

        Ashu started working alone at his normal efficiency but after 5 days of starting he found that he has done only 25% work so to complete the remaining work on time by how much percentage he should increase his efficiency?
        A) 12.5%
        B) 15%
        C) 10%
        D) 20%

        Ashu’s 1 day’s work …360/15 = 24 units
        In 5 days he should have done=120 units
        but he did 180/4 = 90 units
        so remaining work = 270 units he has to complete it in 10 days
        he should do 270/10 = 27 units per day
        therefore increased efficiency …27-24 ==3==3*100/24 = 12.5%

        1. AMAZON

          @@imvendetta:disqus Thankyou so much bro 🙂

          1. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

            i think you were stuckd in decimal values.sometimes it complicates values that y i took 360

          2. AMAZON

            you got it right buddy
            thanks again:)

  6. ??????????||ꀸΞ౮ɿՆɿς||√乇刀り乇イイム™

    Qo no=6

    Let total work=LCM of All members=360
    Pulkit 1 Day work=360/9=40
    Paras 1 day work=360/9=40
    2 day they work togeather=(40+40)*2=160

    Neha 1 day work=360/24=15
    Ruhi 1 day work=360/9=40
    happy 1 day work=360/24=15
    N+R+H worked for 2 days ,=(15+40+15)=70*2=140
    total work completed by them=160+140=300
    left work=60/360=1/6

    1. SHAHU PAWAR

      how do you get lcm 360 explanation please

      1. Ambika

        9……10………12…….15…….20……..24.. are the number of days taken by all
        360 is assumed total work which is LCM of all these figures.

  7. _/_

    anyone tell me 7?

      1. Ambika

        yes just 5 mint plz

      2. Ambika

        see i have taken the total work to be 180 units
        so to get one day’s work we ll divide no. of days taken by a person by 180

        so one day’s work of punit will be …..180/12 = 15 units
        similarly we ll get …ashu’s 1 day’s work .. 12 units …………nikku’s work………..18 units
        paras’s 1 day’s work ……………….20 units…..pulkit too ….20 units and …pradeep …15 units

        adding all we get …20+20+15+15+12+18 we get 100
        similarly for girls we ll get 45

        1. _/_

          ty got it my mistake

    1. aayat

      BOYS-12……15……10…9….12…..9
      ………………………..180……………
      …………15…….12….18…20..15….20
      15+12+18+20+15+20=100
      180/100=9/5
      GIRL-10…..15…..24……24
      …………………120………
      ……..12………8…….3…….3
      12+8+3+3=30
      120/30=4
      LESS=4-9/5=11/5

  8. _/_

    superb mod
    ty 🙂

  9. aayat

    Q6–PUL…PAR….NEHA……RUHI……HAPPY
    …..9………9………..24………9………….24
    ……………………….72……………………..
    8……………8……….3………8…………….3
    PUL+PAR=16*2=32
    32/72=4/9 WORK DONE
    REST=1-4/9=5/9
    N+R+H=14*2=28
    28/72=7/18
    5/9-7/18==3/18=1/6

  10. _/_

    qs 10
    complete it in 10 days ??

    1. Ambika

      yes jo normal time wo le rha hai usme hi complete karna hai

      5 days me 60 karna tha na but hua kitna – 45 to remaining 10 days me wo 135 krega (180-45 ) = 135

      1. _/_

        abhi bhi ni aaya 10 days ?

        1. Ambika

          normal time kita leta wo 15 days na
          first 5 days me usne total work (180) ka 25 % kiya means 45
          left work = 135 and days left = 10 days (15-5 )

  11. Diya

    in ques 1st why we not take total cp = 56×2000 ??

    1. Ambika

      we ll have to take cost of defected products too…. only then we ll able to get real profit

    2. nani maripi

      Bcoz ,we need the total cp there..not only the one which are eligible for sale

  12. Jellyfish

    que 4 xplain pls

    1. Ambika

      production in June and production in April difference ( in rupees )

      1. surya kumari

        Mam, I weak in quant..how to solve DI with new pattern questions…pls suggest me

  13. Ashish Kori

    You people are doing wonderful job…unique one…if possible make di on various miscellaneous chaptrs..like time and distance…boat n stream…pipe n cristen….patnershp…si/ci….n etc all other topic…..take one topic n make various di on that chaptrs..i know u ppl are doing….its jus my suggestion looking to ibps po

    1. Ambika

      yes we ll 🙂
      keep giving suggestions !!

      1. Ashish Kori

        Thank you

  14. AVI™ (Sinchen loveR)

    done .thnxx

    1. Ak$hita $inghal

      If in July production of markers increases by 20% , scales by 15% and sharpeners by 12% over the previous month , then What is the total production of all the three products in july ?
      A) 115950
      B) 114950
      C) 119450
      D) 115490
      View Answer
      Option B
      Solution :
      In june markers produced = 20000 ..increase in july – 20% i.e 4000
      scales produced in june = 45000 …increase in july – 15% i.e 6750
      sharpeners in june = 35000…….increase in july -12% i.e 4200
      total in june ..1,00,000 ….increase in july ……..14950 >> increased production = 114950
      bro isme 20000*120/100 kiu ni hua….cz increase hua h na?

      1. AVI™ (Sinchen loveR)

        pura Question bathoo
        DI k question without diagram k smj m nhi aate

  15. shaja jose

    @@disqus_sqmL5JaJJZ:disqus how you can assume total work is 180 units…any idea behind?

    1. Ambika

      u can assume any figure u feel easy doing calculations with

      I have taken a common multiple of all the values given

      1. Ruchiie

        Mam in que 10 .. where it is given that work should be completed in 10 days..

        1. Ambika

          see it is given that
          the work is to be done in the prefixed time that is 15 days

          he has worked for 5 days already and completed 25% work
          so in the remaining 10 days he have to do remaining 75% work

          1. Ruchiie

            Okk ty mam?

      2. Ak$hita $inghal

        pls post daily ambi…cz DI mein bhut work krna h…so for alll…pls do post on regular basis.. nd take each topic…pls…mah request

        1. Ambika

          yes sure 🙂
          we ll post .

  16. Sourav

    in q-4 y u need the cost price?? only diff of prodction of manufacturd are required.

  17. vamsy

    Mam plz explain question 4th the value is increasing from 45 to 65 then why d change is negative ?

  18. MiMi

    thnk u ambi sis…

  19. Zelanian Zephyr

    in Q10, how 10days is considered?

Leave a Comment