Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for IBPS PO Prelims Set 69

Directions (1-5): Study the table and answer the questions that follow.

  1. Find the approximate average number of valid votes polled in village C over the given years.
    A) 2690

    B) 2980
    C) 2360
    D) 3480
    E) 3760
    View Answer
      Option D
    Solution:
    (3620 +3350+ 3470)/3 = 3480
  2. If in city A, the percentage increase in total votes polled in 2015 over 2010 is 5% less than the percentage increase in total votes polled in 2010 over 2005, then find the number of total votes polled in 2015?
    A) 4670

    B) 5700
    C) 5100
    D) 590
    E) 4620
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    % increase in 2010 = (4250-3400)/3400 * 100 = 25%
    So in 2015 = 120/100 * 4250 = 5100 [5% less so 20% increase]
  3. If 35% of total votes polled in village A in 2005 are from females and total valid voted by females is 1065, then find the number of valid votes from males in village A in same year.
    A) 1265
    B) 1695
    C) 2756
    D) 2891
    E) 1167
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total valid votes are 2760 and by females is 1065 so remaining by males.
    2760 – 1065 = 1695
  4. What is the average number of invalid votes polled in 2010?
    A) 380
    B) 320
    C) 390
    D) 410
    E) 440
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    4250-3830 = 420, 4300-3990 = 310, 3880-3470 = 410
    (420+310+410)/3 = 380
  5. Total invalid votes polled in village B in 2005 is what percent greater than total invalid votes in village C in 2005?
    A) 58%
    B) 52%
    C) 49%
    D) 45%
    E) 40%
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    Invalid in B in 2005 = 3800-3450 = 350
    Invalid in C in 2005 = 3600-3350 = 250
    So required % = (350-250)/250 * 100 = 40%

Directions (6-10): Study the following bar graph and answer the questions that follow:

  1. What is the average number (in thousand) of cars produced by company A in given years?
    A) 63
    B) 65
    C) 72
    D) 69
    E) 66
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Average = 1/6 * (55+55+64+63+76+77) = 65 thousand
  2. Number of cars produced by company A in 2011 and 2014 is what percent less than those produced by company B in 2013 and 2016?
    A) 17.48%
    B) 18.36%
    C) 27.59%
    D) 15.37%
    E) 22.72%
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Required % = [(62+81) – (55+63)]/(62+81) * 100 = (143-118)/143 * 100 = 17.48%
  3. Number of cars produced by both companies in 2011 and 2012 is what percent of number of cars produced by both companies in 2014 and 2016?
    A) 75.28%
    B) 81.35%
    C) 73.19%
    D) 82.14%
    E) 63.27%
    View Answer
      Option D
    Solution:

    Required % = (55+56+55+64)/(63+59+77+81) * 100 = 230/280 * 100 = 82.14%
  4. What is the ratio of number of cars produced by company A in 2012 and 2013 together to number of cars produced by company B in the same years together?
    A) 18 : 13
    B) 18 : 15
    C) 17 : 18
    D) 19 : 14
    E) 17 : 11
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    A : B
    (55+64) : (64+62) = 119 : 126 = 17 : 18
  5. Suppose in year 2017, production of both companies increase by 20% each with respect to previous year, then total cars produced by both companies in 2017 is what percent more than total cars produced by both companies in 2015?
    A) 39.13%
    B) 31.66%
    C) 34.17%
    D) 28.02%
    E) 30.75%
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    A in 2016 = 77 thousand, so in 2017 = 120/100 * 77thousand = 92,400
    B in 2016 = 81 thousand, so in 2017 = 120/100 * 81thousand = 97,200
    Total cars in 2015 = (76+69) = 145,000
    Total cars in 2017 = 92400 + 97200 = 189,600
    So required % = (189600 – 145000)/145000 * 100 = 30.75%

Click here for Data Interpretation Sets

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions for IBPS PO Prelims Set 69”

  1. Wikki Waran

    3.what logic is this
    2760 – 1065 = 16954

    1. typo happens

      its 1695 instead of 16954

  2. Wikki Waran

    Thank you

Leave a Comment