Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 24

Directions (1 – 5): Study the following bar graph carefully and answer the questions that follow:
The bar graph shows the number of students who joined the school in a particular year and who left the school in same year. The number of students in 2010 = 2500

  1. What is the percentage increase/decrease in the strength of the students in school from 2012 to 2013?
    A) 3.45% increase
    B) 5.67% decrease
    C) 4.08% increase
    D) 3.18% decrease
    E) Cannot be determined
    View Answer
    Option C
    Solution:

    In 2012, students are = 2500 + (300-250) + (250-350) = 2450
    And in 2013, students are = 2450 + (500-400) = 2550
    So % increase = (2550-2450)/2450 * 100 = 4.08%
  2. If in 2015, the school organized an annual function, in which 45% students took part and 30% of them won various prizes, then what % of students in 2015 won the prizes?
    A) 12.8%
    B) 16.6%
    C) 12.2%
    D) 13.5%
    E) 15.7%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    In 2015, students are = 2550 + (450-300) + (400-500) = 2600
    Students who took part in function = 45% of 2600
    And who won prizes = 30% of 45% of 2600 = 351
    So required % = 351/2600 * 100 = 13.5%
  3. If the given data is just an estimation, and in real the number of students who join the school in 2013 is 50 more, in 2015 is 70 more and in 2016 is 60 less, then what is the total number of students in school in years 2016? (Other values are same)
    A) 2830
    B) 2710
    C) 2820
    D) 2750
    E) 2700
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Students in 2012 = 2450,
    So In 2013 now, 2450 + (500+50 – 400) = 2600
    Now in 2014, number of students = 2600 + (450-300)= 2750 [There is no change in data in 2014]
    In 2015, = 2750 + (400+70 -500) = 2720
    In 2016, = 2720 + (550-60-500) = 2710
  4. For which of the following years, the percentage increase/decrease is the highest with respect to the previous year?
    A) 2011
    B) 2014
    C) 2013
    D) 2016
    E) 2012
    View Answer
    Option B
    Solution:

    In 2011 = 50/2500 * 100 = 2%,
    In 2012 = 100/2550 * 100 = 3.9%,
    In 2013 = 100/2450 * 100 = 4.08%,
    In 2014 = 150/2550 * 100 = 5.88%,
    In 2016 = 50/2600 * 100 = 1.9%
  5. The number of students in years 2012 and 2016 together is what percent of the number of students in years 2011 and 2014 together?
    A) 81.34%
    B) 98.18%
    C) 105.23%
    D) 97.14%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    In 2012 + 2016 = 2450 + 2650 = 5100
    In 2011 + 2013 = 2550 + 2700 = 5250
    Required % = 5100/5250 * 100 = 97.14%

Directions (6-10): Study the following table to answer the questions that follow:
The table shows the number of products produced and sold by a company in respective years

  1. What is the percentage of unsold C products in tears 2013 and 2015 together?
    A) 9.82%
    B) 8.23%
    C) 7.65%
    D) 8.92%
    E) 9.28%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Unsold C in 2013 = 300 – 283 = 17, in 2015 = 350-309 = 41
    So required % = (17+41)/(300+350) *100 = 8.92%
  2. What is the average number of all products sold in all the years together?
    A) 934
    B) 953
    C) 919
    D) 902
    E) 968
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Product A sold in all years = 224 + 146 + 275 + 319 = 964
    Product B sold in all years = 808
    Product C sold in all years = 1155
    Product D sold in all years = 1004
    Product E sold in all years = 834
    So required average = (964+808+1155+1004+834)/5 = 953
  3. Number of unsold A and B products in 2013 and 2016 forms what percent of sold C and E products in 2015?
    A) 24.57%
    B) 22.38%
    C) 26.54%
    D) 20.39%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Unsold A and B in 2013 and 2016 = (250-224) + (180-152) + (350-319) + (280-262) = 103
    Sold C and E in 2015 = 309 + 196 = 505
    So required % = 103/505 * 100 = 20.39%
  4. The company was able to sold how much percent of D products in the given period?
    A) 80.32%
    B) 84.45%
    C) 85.63%
    D) 84.97%
    E) 81.61%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    In all years, D products sold are = 237 + 273 + 180 + 314 = 1004
    And produced = 280 + 300+ 310 + 360 = 1250
    So required % = 1004/1250 * 100 = 80.32%
  5. What is the percentage of sold B and E products in 2014?
    A) 87.34%
    B) 84.23%
    C) 82.67%
    D) 74.66%
    E) 72.29%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Sold B and E in 2014 = 166 + 206 = 372
    Total produced B and E in 2014 = 200+250 = 450
    Required % = 372/450 * 100 = 82.67%

Related posts

12 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 24”

  1. K!nG Iz B!nG

    10x mam??

  2. Hemant ahuja?

    Nice di

  3. (¯·.¸¸.-> °º åɱβȋ º° <-.¸¸.·¯)

    ty mam 🙂

  4. GiGi

    Mam question No 10… check again
    200+250 = 550 (Wrong)
    450
    Required % = 372/450 * 100 = 82.6%

  5. Pradeep Narayan

    nyc di…..mam ……:))))

  6. MiMi

    thank u mam :))

  7. Divaker

    i ave doubt for question no 8 there is not mentioned together than why we consider both 2013 and 2016

    1. Because respectively is not written so
      u will have to take together

Leave a Comment