# Quantitative Aptitude Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2017 (Memory Based)

Hello Aspirants

We are sharing some of the memory based questions from Quantitative Aptitude section asked in IBPS RRB PO (Scale-I) Main Exam held on 5th November 2017.

Number Series:

Find odd one out:

1. 3, 4, 9, 28, 113, 565, 3397
2. 4, 6, 12, 30, 60, 315, 1260
3. 200, 196, 192, 180, 160, 130, 88
4. 9.2, 10.6, 7.6, 12.4, 6, 14, 4.4
5. 1, 730, 973, 1054, 1081, 1069, 1093

Word Problems:

1. A train is 216 m long. It crosses a platform in 19 seconds with speed 21 m/s. If some 22 m long boxes are added in train and it crosses same platform, then it takes 15 seconds to cross the platform at same speed. How many boxes were addedÂ  to the train? (Options: 3, 4, 5, 7, 8)
2. A can complete a work in 36 days. B is 33.33% more efficient than A. In how many days both complete the work if they work on alternate days starting with A?
3. Rakesh adds 12% of his salary in PPF. Remaining 3/8 in clothes. Difference between PPF and clothes expenses is Rs 10500. Remaining in house rent and others. If house rent expenses is Rs 1500 less than expenses in others, then what is the house rent expenses
4. A and B started business with Rs 600 and Rs 500 respectively. After 4 monthsÂ  C replaces B with X% of Bâ€™s capital. After 1 year Câ€™s share out of the total profit 24000 is 5600. Find the value of X.
5. In bag A there are 5 red balls, X green balls and 7 yellow balls. Probability of drawing one green ball from bag A is 2/5. In bag B there are (X-3) red balls, (X-4) green balls and 6 yellow balls. 2 balls are drawn from bag B. Find the probability that both the balls are red colour?

Share more questions you remember!!!

## 39 Thoughts to “Quantitative Aptitude Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2017 (Memory Based)”

1. Arti solanki

Explanation of word problem plz

2. Always smile

1=3
2=29-3/7
4=70
5=2/15

1. Always smile

is it correct?

3. Nikki

Word problems kse solve hogi

4. Nikki

Ansr of 2nd word problem 31 days?

1. ~The last samurai of 2016~

yes
36…27
108
3..4
7 in 2 days
7*15=105-108=3/3 by a
15*2+1=31

1. SAANIYAA

27 how?

1. ?â‹†?Â ? Â ? ????????? Â ? ??â‹†?

1/3 w =12 => 1 work =36 day by A
now A:B =3:4 = eff.ratio
=> A:B=4:3 = tym ratio
now 4 ratio =36 => 3 ratio =27 =b
=> a =36
=> b =27
lcm =108 so a =3 and b =4
a——-b——-a——-b
3——-4——-3——4
=> 7 work =2 days
=> 105 work =30 days
remaining work =108 -105 =3
=> 3A =3 => a =1 day
so total days =30+1 =31 days

1. SAANIYAA

thank u ðŸ™‚

2. ?â‹†?Â ? Â ? ????????? Â ? ??â‹†?

…:)

5. Lokesh Jangid

Descriptive Book for IBPS PO Mains 2017: Vol. I (Essay Writing) Download Now

6. ~The last samurai of 2016~

1)wrong h kuch
2/ 31
3/ 13k
4/ 70%
5/ 2/21

1. *********

no.., exactly asked nmber of boxes

1. ~The last samurai of 2016~

yes bt according to data given there…ans shows in fraction..may be numeric value differs

1. *********

okk

2. Target 2017

yes..in 1 ans will be 6…

7. siddy93

need DI question

8. Shubham Sawarn

Let total ruppes Rakesh have 100x
In PPF he invested = 12x
In clothes he invested = 3/8* 88 = 33x
33 X – 12x = 10500
21x = 10500
X = 500
Total amount = 50000
House + other = 27500
House = other – 1500
O – 1500 + O = 27500
2O = 29000
O = 14500
H = 13000

9. Shubham Sawarn

Bag A Bag B
Red – 5 Red – 5
Green – 8. Green – 4
Yellow -7 yellow -6

5C2/ 15C2 = 2/21

1. BT

green ball in bag A 8 kaise aaaya …plz tell

1. Nishu

x/12+x = 2/5 …….. x =8 balls

10. Shubham Sawarn

A -36. 3

108

B -27. 4

7 unit in 2 days
105 unit in 30 days
108 unit in 31 days

1. aryan chintu

pls say how you got 27

11. wolverine

3) let salary be x
ppf=12x/100
remain=>88x/100
clothes=33x/100
remain=>55x/100
a/c
33x/100 — 12x/100 = 10500
x=50000
other – household =1500
other = 1500 +household

a/c
other + household =27500
2h=26000
h=13000

12. wolverine

a b c
600*12 500*4 5x*8

x*24000/230+x 5600
x=70

1. subhain

70 how
40x=5600
x=140

1. harish bodhu

i think its 70%

1. subhain

2. RBI 27NOV 2017

140 he aayega

1. subhain

thanks sir..

2. Aspirant

Bro ,could u plz explain 1 first one??

3. RBI 27NOV 2017

24k ki jagh 18400 hona chaiye na

13. wolverine

2) 31
5) 2/21

14. Shubham Sawarn

A : B : C
C = 500*X/100 = 5X

600*12 : 500*4 : 5X *8
180 : 50 : X

X / 230+X = 5600/24000
X / 230+X = 7/30
30 X = 230*7 + 7X
23 X = 230*7
X = 70

1. Anil Shivpuje

thanks

2. RBI 27NOV 2017

24000 ki jgh 18400 hona chaiye na

15. Nishu

Q1 – ANS 8 when it takes T=19 sec with boxes

16. DHANANJAY

2)
A=36
B=27
LCM 108
A…3
B…4
108/7=15*3/7
15 pair mean 15*2=30
Rest work 3/3=1days
30+1=31
3)consider rakesh salary 100
Ppf=12
Rest 88*3/8=33 spend for purchasing clothes
Diff…33-12=21…..10500
Total amt 50000
Now,
55/100*50000=27500
X+x-5000=27500
X=14000
&13500
4)
1800:500:5x
5x/(2300+5x)=7/30
X=70
I think 1st some value are wrong because platform dist less than train..
5)
5c2/15c2=2/21 simple one..