Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 101

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

  1. [559/13 + 19*7] – 819 / 21 of 3 = ?
    150
    125
    163
    144
    174
    Option C
    [559/13 + 19*7] – 819 / 21 of 3 = ?
    => ( 43 + 133 ) – 819 / 63 = ?
    => 176 – 13 = ?
    => ? = 163

     

  2. {[36*23 + 442 / 17] + [18* 25 – ?] – 209 } = 778
    350
    285
    299
    310
    317
    Option E
    {[36*23 + 442 / 17] + [18* 25 – ?] – 209 } = 778
    => ( 828 + 26 ) + (450 – ?) – 209 = 778
    => 1095 – ? = 778
    => 1095 – 778 = ?
    => ? = 317

     

  3. {[42% of 550 + 16] – 12 * (244 / 4 – 54)} = ?
    163
    105
    111
    125
    150
    Option A
    {[42% of 550 + 16] – 12 * (244 / 4 – 54)} = ?
    =>{ (231 +16) – 12*(61-54)} = ?
    => (247 – 12*7) = ?
    => ? = 163

     

  4. [613 – {(64 + 37*16) – 501} * (946 / 86 – ?)] = 148
    18
    8
    12
    10
    16
    Option B
    [613 – {(64 + 37*16) – 501} * (946 / 86 – ?)] = 148
    => [613 – (656 – 501)* (11- ?) ] = 148
    => 613 – 155*(11 – ?) = 148
    => ? = 8

     

  5. (35% of 40% of 650 – 62) + ? * (592 / 16 – 26) = 315
    10
    22
    15
    30
    26
    Option E
    (35% of 40% of 650 – 62) + ? * (592 / 16 – 26) = 315
    => (35% of 260 – 62) + ? *(37 – 26) = 315
    => (91 – 62) + ?*11 = 315
    => ? = 26

     

  6. If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books ?
    Rs. 1450
    Rs. 1520
    Rs. 1250
    Rs. 1000
    Rs. 1800
    Option E
    Least Cost Price = Rs. (200 * 8) = Rs. 1600.
    Greatest Selling Price = Rs. (425 * 8) = Rs. 3400
    Required profit = Rs. (3400 – 1600) = Rs. 1800.

     

  7. The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 kms. what was the total distance travelled in 12 hours?
    552 kms
    488 kms
    450 kms
    352 kms
    500 kms
    Option A
    Total distance travelled in 12 hours
    = (35+37+39+…..upto 12 terms)
    This is an A.P with first term, a=35, number of terms, n= 12,d=2.
    Required distance = 12/2[2 x 35+{12-1) x 2] = 6(70+23) = 552 kms.

     

  8. A train of length 110 meter is running at a speed of 60 kmph. In what time, it will pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
    7
    6
    5
    2
    4
    Option B
    Distance = 110 m
    Relative speed = 60 + 6 = 66 kmph (Since both the train and the man are in moving in opposite direction)
    = (66*5/18) m/sec = 55/3 m/sec
    Time taken to pass the man = (100*3/55) = 6 s

     

  9. Sobha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?
    12
    8
    10
    6
    14
    Option D
    Let Sobha’s age =x and her brother’s age =x−4
    Sobha’s father’s age =x+38
    Sobha’s mother’s age =(x−4)+36=x+32
    Sobha’s father’s age – Sobha’s mother’s age
    = (x+38)−(x+32)
    = 6

     

  10. Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?
    7/11
    6/13
    6/11
    5/11
    3/10
    Option C
    Ratio of water filled by A,B,C per minute = 1/30:1/20:1/10 = 2:3:6
    Proportion of R any time = 6/(2+3+6) = 6/11

     


Related posts

Leave a Comment