Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 106

Directions(1-5): Find the missing term “?” of the following series.

  1. 27,40,66,105,?,222
    142
    150
    147
    157
    140
    Option D
    +13*1
    +13*2
    +13*3
    +13*4
    +13*5
    ? = 157

     

  2. 230,240,260,?,380,540
    300
    220
    310
    280
    200
    Option A
    +10
    +20
    +40
    +80
    +160
    ? = 300

     

  3. 57,?,63,69,77,87
    59
    42
    40
    44
    50
    Option A
    +2,+4,+6,+8,+10
    ? = 59

     

  4. 35,36,74,225,?,4525
    904
    950
    888
    910
    890
    Option A
    +1*1
    +2*2
    +3*3
    +4*4
    +5*5
    ? = 904

     

  5. 350,349,341,314,?,125
    200
    250
    210
    245
    230
    Option B
    -1^3, -2^3, -3^3, -4^3, -5^3
    ? = 250

     

  6. Karan invested a sum of Rs.4800 partially in two schemes A and B in the ratio of 2:x resp. Scheme A and scheme B is offering simple interest of 8% and 6% per annum resp. If the simple interest earned from scheme A after 3 years is equal to the simple interest earned from scheme B after 8 years , then find the value of x?
    3
    2
    4
    5
    1
    Option E
    Amount invested in scheme A = 2/(2+x)*4800 = Rs.9600/(2+x)
    Amount invested in scheme B = x/(2+x)*4800 = Rs.4800x/(2+x)
    Now, 9600/[2+x]*8%*3 = 4800x/[2+x]*6%*8
    => x = 1

     

  7. 720 litres of milk and water in the ratio of 5:3 resp. If (x+5)% of this mixture is taken out and is mixed with 6 litres of water in a bucket such that the quantity of water in the bucket is 60 litres, then find the value of x ?
    10
    15
    12
    13
    16
    Option B
    Quantity of milk in the solution = (5/8)*720 = 450 litres
    Quantity of water in the solution = 720 – 450 = 270 litres
    Now, (x+5)% of 270 + 6 = 60
    => x = 15

     

  8. The total time taken by a boatman to travel a distance of (x+60) km upstream and (x-30) km downstream is 26 hours. If the boat speed and speed of stream is 12 km/hr. and 3 kmhr. resp. find the time taken by the boatman to travel (x+42) km upstream.
    18 hours
    16 hours
    14 hours
    13 hours
    10 hours
    Option A
    Downstream speed of boat = 12+3 = 15 km/hr.
    Upstream speed of boat = 12- 3 = 9 km/hr.
    Therefore, (x+60)/9 + (x-30)/15 = 26
    => (10x + 600 + 6x – 180)/90 = 26
    => x = 1920/16 = 120
    Required time = (120+42)/9 = 18 hours

     

  9. The length of the cuboidal room is equal to the length of side of square of area is 576 m^2. If the breadth and height of the cuboidal room is 12 m and 8 m resp. find the maximum length of a stick that can be placed inside the room.
    25 m
    20 m
    28 m
    23 m
    22 m
    Option C
    Length of the cuboidal room = (576)^1/2 = 24 m
    Breadth = 12 m
    Height = 8 m
    Required length of the stick = (24^2+12^2+8^2)^1/2
    = 28 m

     

  10. A student bought a pen and notebook for Rs. 200. He sold the notebook at a profit of 20% and the pen at a loss of 30%. If in the whole transaction, he made a profit of Rs.15 find the cost price of notebook.
    160
    140
    100
    150
    130
    Option D
    Let the CP of notebook be x.
    CP of pen = (200 – x)
    Now, 0.2x – 0.3(200 – x) = 15
    => 0.2x – 60 + 0.3x = 15
    => x = 150

     


Related posts

Leave a Comment