Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 110

Directions(1-5): What will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. ? = (7.12^1.98 + 23.88^2.01)/(3.05^1.96 + 3.86^2.11)
    15
    20
    18
    25
    12
    Option D
    ? = (7.12^1.98 + 23.88^2.01)/(3.05^1.96 + 3.86^2.11)
    => ? = (7^2 + 24^2)/(3^2+4^2) => ? = (49+576)/(9+16) => ? = 25

     

  2. ? = (1224.5)^1/2*12.02^2 + 34.11*21.97
    5788
    5665
    5210
    5516
    5700
    Option A
    ? = (1224.5)^1/2*12.02^2 + 34.11*21.97
    => ? = 35*12^2 + 34*22
    =>? = 5040 + 748
    => ? = 5788

     

  3. ? = 17.18 * 30.02+ 39.8% of (19.95*18.12)
    641
    633
    654
    600
    620
    Option C
    ? = 17.18 * 30.02+ 39.8% of (19.95*18.12)
    => ? = 17*30+40% of (20*18)
    => ? = 510 + 0.4*360
    => ? = 654

     

  4. ? = 21^2 + (507*273)/39^2
    542
    550
    511
    523
    532
    Option E
    ? = 21^2 + (507*273)/39^2
    => ? = 441 + (39*13*39*7)/39^2
    => ? = 441+91
    => ? = 532

     

  5. ? = 15% of (15*5*2) + 37.5% of (25*5*4)
    225
    215
    200
    210
    232
    Option D
    ? = 15% of (15*5*2) + 37.5% of (25*5*4)
    => ? = 15% of 150 + 37.5% of 500
    => ? = 22.5+187.5
    => ? = 210

     

  6. The HCF and the LCM of two numbers ‘a’ and ‘b’ is 7 and 1001 resp. If the value of ‘a’ is 77. Find the value of b.
    77
    80
    91
    88
    75
    Option C
    Product of two numbers = LCM*HCF 77*b = 7*1001
    => b = 91

     

  7. A shopkeeper sells 3 pens at the cost price of 4 pens. If the cost price of each pen is Rs.6. Find the profit% gained by the shopkeeper on each pen.
    25.08%
    22.22%
    20.35%
    33.33%
    30.15%
    Option D
    CP of 4 pens = 6*4 = Rs.24
    SP of 1 pen = 24/3 = Rs.8
    Profit% = [8-6]/6*100 = 33.33%

     

  8. Three types of rice of rate Rs.45/kg, Rs.35/kg and Rs.40/kg are blended to form a mixture of 30 kg and the ratio of their quantity in which they mixed is 6:5:4 resp. If a person wishes to buy 1 kg of the mixture then how much should he have to pay?
    Rs.39.19
    Rs.32.28
    Rs.35.53
    Rs.40.33
    Rs.44.11
    Option D
    Total cost of the mixture = 45*6/15+35*5/15+40*4/15
    = Rs.1210
    Required per kg price of the mixture = 1210/30 = Rs.40.33

     

  9. Train A which is 270 m long crosses a pole in 18 seconds. Length of train B is 50% more than the length of train A and it can cross a platform of 45 m completely, in t seconds. Find the value of t if speed of train B is double that of train A?
    18 seconds
    12 seconds
    15 seconds
    17 seconds
    10 seconds
    Option C
    Speed of train A = 270/18 = 15 m/s
    Speed of train B = 15*2 = 30 m/s
    Length of train B = 1.5*270 = 405 m
    t = (405+45)/30 = 15 seconds

     

  10. Five years ago, the average age of Raj, Simran and Baban was 31 years. At present, the average age of the family is reduced by 3 years and it was due to the birth of Raj, and Simran’s son Shahrukh during the 5 year period. Find the present age of Shahrukh.
    6 years
    4 years
    3 years
    8 years
    5 years
    Option B
    Raj+Simran+Baban = 31*3 = 93
    New Average = 31-3 = 28
    After 5 years ,
    Shahrukh’s age = 112 – 15 – 93
    = 4 years

     


Related posts

Leave a Comment