# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 131

Directions(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

1. [30% 𝑜𝑓 {(80% 𝑜𝑓 850) ÷ 34}] = ?
11
9
8
6
14
Option D
[30% 𝑜𝑓 {(80% 𝑜𝑓 850) ÷ 34}] = ?
? = [ 30/100 × {( 80/100 × 850) ÷ 34}] = [ 30/100 × {680 ÷ 34}] = [ 30/100 × 20] = 6

2. 65% 𝑜𝑓 240+ ?% 𝑜𝑓 150 = 210
40
36
44
58
52
Option B
65% 𝑜𝑓 240+ ?% 𝑜𝑓 150 = 210
=65/100 𝑜𝑓 240 + ?/100 𝑜𝑓 150 = 210
⇒ 156 + 1.5 ×? = 210
=>? = (210−156)/1.5 = 36

3. ? % of 800 = 293 – 22% of 750
20
18
10
16
12
Option D
? % of 800 = 293 – 22% of 750
=>800 ×? /100 = 293 – (750 × 22)/100
⇒ 8 × ? = 293 − 165 = 128
⇒ ? = 128/8 = 16

4. 1425 + 8560 + 1680 ÷ 200 = ?
9993
9120
9003
9191
9009
Option A
1425 + 8560 + 1680 ÷ 200 = ?
=> ? = 1425 + 8560 + 1680 ÷ 200
= 1425 + 8560 + 1680 200
= 9985 + 8.4 = 9993.4 == 9993

5. 555.05 + 55.50 + 5.55 + 5 + 0.55 = ?
660
622
600
616
624
Option B
555.05 + 55.50 + 5.55 + 5 + 0.55 = ?
=> ? = 555.05 + 55.50 + 5.55 + 5 + 0.55
= 621.65 == 622

6. If A’s salary is 25% higher than B’s salary, then how much per cent is B’s salary lower than A’s?
50%
40%
30%
20%
60%
Option D
A = B + 25% of B
⇒ 𝐴 = 𝐵 + 𝐵/ 4 = 5𝐵/ 4
⇒ 𝐵 = 4/5 𝐴 = 𝐴 – 1/5 𝐴
= 𝐴 − 20% 𝑜𝑓 A = 20%

7. The sides of a triangle are in the ratio of 1/2 ∶ 1/3 ∶ 1/4 . If the perimeter is 52 cm, then the length of the smallest side is:
10
16
12
20
13
Option C
Sides of a triangle are in ratio 1/2 ∶ 1/3 ∶ 1/4 ,
i.e., 6 : 4 : 3. Let the sides be 6K, 4K and 3K, respectively.
13K = 52
⇒ K = 4
Sides of the triangle are 24 cm, 16 cm and 12 cm, respectively

8. Ravi sells an article at a gain of 12(1/2)%. If he had sold it at Rs. 22.50 more, he would have gained 25% The cost price of the article is:
180
120
140
190
160
Option A
12 (1/ 2) % = Rs 22.50
⇒ C.P. = Rs 180

9. A certain job was assigned to a group of men to do it in 20 days. But 12 men did not turn up for the job and the remaining men did the job in 32 days. The original number of men in the group was:
35
30
31
32
33
Option D
Suppose x = original number of men in the group (x- 12) men did the job in 32 days
20x = 32(x – 12)
=>x = 32

10. A vessel contains liquid P and Q in the ratio 5 : 3. If 16 litres of the mixture are removed and the same quantity of liquid Q is added, the ratio become 3 : 5. What quantity does the vessel hold?
60
50
70
80
40
Option E
Let, the quantity of liquid P and Q be 5x and 3x litres respectively.
Quantity of P removed = 5/( 5+3) × 16 = 10 litres
Quantity of Q removed = 3/(5+3 )× 16 = 6 litres
Now, 5𝑥−10/(3𝑥−6+16) = 3/5
⇒ 25𝑥 − 50 = 9𝑥 + 30
⇒ 16𝑥 = 80
⇒ 𝑥 = 5
Quantity that vessel hold = 8 ×5 = 40 litres