Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 146

Directions(1-5): What will be the value of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. (13)^54 * (13)^(-51) = (169)^2 * ?
    14^-1
    13^1
    13^2
    13^-1
    10^-1
    Option D
    (13)^54 * (13)^(-51) = (169)^2 * ?
    ? = 13^(54-51)/13^4 = 13^-1

     

  2. 74156 – ? – 321 – 20 + 520 = 69894
    5460
    4000
    4530
    4441
    4550
    Option D
    74156 – ? – 321 – 20 + 520 = 69894
    ? = 74676 – 69894 – 341
    = 4441

     

  3. 6573 ÷ 21 × (0.2)^2 =?
    12.52
    13.31
    15.50
    11.22
    10.05
    Option A
    6573 ÷ 21 × (0.2)^2 =?
    ? = 6573 * 0.04/21
    = 12.52

     

  4. 748 × ? × 9 = 861696
    100
    128
    145
    120
    133
    Option B
    748 × ? × 9 = 861696
    => ? =861696/748 * 9
    => ? = 128

     

  5. 2115 ÷ ? = 94 × 15
    1.2
    1.4
    1.3
    1.5
    1.6
    Option D
    2115 ÷ ? = 94 × 15
    ? = 2115/(94 * 15)
    =>? = 1.5

     

  6. Ramesh has 20% savings with him from his monthly salary. If expenditure on clothing is 25% of overall expenditure and his total expenditure except clothing is 3600 then find his saving.
    1300
    1600
    1400
    1200
    1500
    Option D
    Total expenditure = 80% of salary
    Expenditure excluding clothing
    = 80% – 25/100*80%
    = 60% savings
    Savings = 3600/60*20 = Rs.1200

     

  7. A grocer purchased 2 kg. of rice at the rate of Rs 15 per kg. and 3 kg. of rice at the rate of Rs 13 per kg. At what price per kg. Should he sell the mixture to earn 33(1/3)% profit on the cost price.
    Rs.16.25
    Rs.14.40
    Rs.13.35
    Rs.12.12
    Rs.18.40
    Option E
    CP of mixture = 15*2+13*3/5 = 69/5 Rs. per kg
    SP = [69/5*400/3]/100 = Rs.18.40

     

  8. An article is sold at a loss of 10%. Had it been sold for 9 more,there would have been a gain of 12.5% on it, then what is the cost price of the article?
    45
    33
    40
    42
    48
    Option C
    (12.5 + 10) → 9
    Acc. To question.
    (12.5 + 10) → 9
    => 1 -> 9/22.5
    =>100 -> 9000/225
    Rs. 40

     

  9. The income of A is 150% of the income of B and the income of C is 120% of the income of A. If the total income of A, B and C together is Rs 86,000, what is C’s income?
    30000
    43500
    45660
    36000
    35670
    Option D
    Ratio of income of
    A:B:C= 15:10:18
    so, 15x+ 10x+ 18x = 86000
    x =2000
    C’s income= 18 * 2000 = 36000

     

  10. An orange vendor makes a profit of 20% by selling oranges at a certain price. If he charges Rs 1.2 higher per orange he would gain 40%. Find the original price at which he sold an orange.
    6.6
    8.1
    7.2
    8.9
    7.7
    Option C
    Increment in Profit is due to extra charges on Orange
    i.e.
    20% —– 1.2
    100% —– 1.2 * 5
    C.P. = Rs 6
    S.P. = 6 * 1.2 = Rs 7.2

     


Related posts

Leave a Comment